Akademiska sjukhuset

Fördubbling av besökare på BUP:s Snorkelwebb

Dela
På ett år har antalet besökare på bup:s webbplats Snorkel ökat med 100 procent, till cirka 1 000 besökare dagligen. Här kan barn och unga få hjälp att bearbeta exempelvis ångest och nedstämdhet. Förklaringen är satsningar på spridning och förbättrad tillgänglighet, till exempel att man nu kan få texter och dokument i frågelådan uppläst.

– Både Snorkels webbsida och appar används som komplement till annan behandling. Målgruppen är barn och unga med psykisk ohälsa, inte sällan även funktionsvariationer. Många kan ha svårt att ta till sig information som skriven text. För dem är den nya uppläsningsfunktionen en stor fördel, säger Anna Servin Cervin, sektionschef för barn- och ungdomspsykiatrin (bup) vid Akademiska sjukhuset.

Snorkel är en förebyggande verksamhet riktad till barn och ungdomar med nedstämdhet, oro och ångest som sker i samverkan mellan kommuner och barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala län. Hemsidan lanserades 2004 och successivt utvecklats. 2018 utökades den med appen Snorkelövningar som innehållerröstövningar, dokument och filmer med tips och stöd om hur man kan hantera nedstämdhet, oro/ångest, stress och självdestruktivt beteende.

– Att kunna erbjuda förebyggande och tidiga insatser digitalt för barn och unga är oerhört viktigt, vi måste möta våra ungdomar i de kanaler där de är vana att interagera. Tidiga insatser kan vara avgörande för att förebygga svårare besvär och psykisk ohälsa senare i livet. Det är fantastiskt att antalet besök på Snorkel ökat så kraftigt efter de förbättringar som gjorts, att ha verktyg för hjälp till självhjälp är viktigt för såväl individen som samhället i stort, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande.

Maria Torsner, utvecklingsledare inom bup, berättar att det sker ständiga uppdateringar av plattformen Snorkel.För att förbättra ljudkvalitén har man nu gjort nyinspelningar av de flesta röstövningarna både i apparna Snorkelövningar och Skills-Snorkel reglera känslor. Man har även lagt till flera nya övningar och texter på webbplatsen snorkel.se.

– Vi har till exempel haft flitigt med besökare till övningar och texter som handlar om att bryta ältande och negativa tankar samt om hur man kan upptäcka och förändra stressbeteenden. De mest besökta sidorna handlar om strategier och övningar, till exempel röstövningar i andning, avslappning och medveten närvaro, säger Maria Torsner.

Vidare konstateras att antalet frågor ökat till Frågelådan, där barn och unga ställer frågor och får svar med information och konkreta tips på vad man själv kan göra. Frågorna hamnar under 12 olika teman, till exempel oro/ångest, mat/ät problem, nedstämdhet, konflikter och att göra sig själv illa.


FAKTA: Snorkel

  • En webbplats som lanserades av barn- och ungdomspsykiatrin (bup) 2004 och successivt byggts ut/utvecklats.
  • Målgruppen är framförallt barn och ungdomar med lindrig eller nydebuterad psykisk ohälsa som har kontakt med elevhälsan, ungdomsmottagningar eller socialtjänsten i Uppsala län.
  • 2018 tillkom appen Snorkelövningar som är fri att laddas ner och användas av vem som helst.
  • Inom barn- och ungdomspsykiatrin används webbsida och Snorkels appar som komplement till annan behandling.
  • Appen Snorkelövningar innehåller bland annat steg för steg-övningar om hur man kan närma sig sådant man är rädd för att göra, andnings- och avslappningsövningar samt mindfulness för att styra fokus och uppmärksamhet till nuet. Snorkelövningar är gratis att ladda ner, appen finns för iPhone och Android och fungerar off-line.

För mer information, kontakta:

Maria Torsner, utvecklingsledare inom BUP, Akademiska sjukhuset (KBT och DBT- behandlare), tel: 073-391 01 69, e-post: maria.torsner@akademiska.se

Anna Servin Cervin, sektionschef BUP, Akademiska sjukhuset, tel: 070-611 53 85, e-post: anna.servin.cervin@akademiska.se

 



Nyckelord

Bilder

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye