Yrkesplugget i Sverige AB

Förebilder är en viktig väg att få unga att välja en yrkesutbildning, samarbete mellan skola och näringsliv en annan viktig pusselbit.

Dela

Gymnasieskolan Yrkesplugget skapade fyra från skolan fristående webbplatser för sina olika gymnasieinriktningar. Innehållet skulle vara enkelt att ta till sig, korta filmer med ungdomar som idag jobbar med det de utbildat sig till. På ett eller annat sätt var det viktigt att också få med näringslivet, för ökad trovärdighet och framtidstro.

Yrkespluggets koncept med syfte att attrahera ungdomar till en yrkesutbildning
Yrkespluggets koncept med syfte att attrahera ungdomar till en yrkesutbildning

Idén på Yrkesplugget att fokusera på förebilder började hösten 2015, i den allmänna debatten stod yrkesutbildningar inför en kris. Regering hade utsett 2016 till yrkesutbildningens år i ett försök att lyfta intresset. Men, de aktiviteter som kom på bordet riktade sig mest till de som redan valt en yrkesutbildning.

Yrkesplugget har utbildningarna bygg och anläggning samt fordon och transport, på skolan spekulerades i att nedgången i ansökningar till yrkesutbildningar bland annat kunde ligga i ren okunskap vad utbildningarna leder till, detta tillsammans med en del andra antaganden gav grunden till ett nytt koncept.

Att helt enkelt visa vad en yrkesutbildning leder till, punkt. Yrkesplugget började med en av utbildningarna, personbilsteknik. Ett antal tidigare elever på skolan som idag jobbar som personbilstekniker kontaktades och filmer spelas in. Filmerna publicerades på en fristående sajt och lanserades under ett nytt varumärke, "Meckr". Syftet var att skapa ett intresse och att öka ansökningarna till utbildningen, inte konstigare än så.

Yrkesplugget testade iden på de bilföretagen som man samverkar med vad gäller praktikplatser för personbilsteknik-utbildningen och alla ställde sig bakom projektet. Meckr marknadsfördes på internet, mässor och vid olika event initialt bara med Yrkesplugget som avsändare.

Idag har det växt till fyra olika sajter, meckr.se - personbilsteknik, truckr.se - Yrkesförare, themcr.se - MC-tekniker och buildr.se - bygg och anläggning. Alla sajter har ett flertal filmer med olika elever och fler är på väg.

Nu har också ett samarbete mellan Bilia Stockholm och Bavaria Stockholm sjösatts där en gemensam budget driver en annonskampanj på internet för att öka intresset och driva trafik till meckr-sajten som indirekt marknadsför personbilsteknik-utbildningen, nu med Bilia, Bavaria och Yrkesplugget som avsändare.

"Vi ser att konceptet fungerar, Meckr-sajten har haft 4500 unika besökare sajten och filmerna har visats över 30 000 gånger och folk har spenderat 750 timmar på att se filmerna. Över tio procent av besökarna har gått vidare till Yrkespluggets sajt och där spenderat mycket tid för att läsa mer om utbildningen. Något som visar att vi träffat rätt målgrupp. Detta har kommit att bli en viktig del tillsammans med alla andra aktiviteter vi gör för att informera och hitta blivande elever till såväl gymnasium som till vuxenutbildningen" säger Börje Lundén som är marknadschef på Yrkesplugget. 

"Det är ett långsiktigt projekt då vi främst har siktet inställt på 13-15 åringar, men redan i år kan vi se positiva effekter utifrån gymnasievalet i februari. Bland annat ökningen av kvinnliga sökande som ökat med nästa 60% till vårt gymnasium i Uppsala. Jag är övertygad att delar av denna ökning beror på en film med Jacqueline Lundberg, en tidigare elev som utbildade sig till yrkesförare. Jacquelines film har setts över 11 700 gånger och fortsätter att ”spinna”. Hon säger många bra och kloka saker, bland annat om det rätta att gå en yrkesutbildning, och då främst för tjejer. Hon gör det också med stor trovärdighet" och finess", avslutar Börje Lundén.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Yrkespluggets koncept med syfte att attrahera ungdomar till en yrkesutbildning
Yrkespluggets koncept med syfte att attrahera ungdomar till en yrkesutbildning
Ladda ned bild
Börje Lundén marknadschef på Yrkesplugget
Börje Lundén marknadschef på Yrkesplugget
Ladda ned bild
Jacqueline Lundberg, tidigare elev på Yrkesplugget
Jacqueline Lundberg, tidigare elev på Yrkesplugget
Ladda ned bild

Länkar

Om

Yrkesplugget i Sverige AB
Yrkesplugget i Sverige AB
Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

08-514 841 40http://www.yrkesplugget.se

Yrkesplugget startades 2006 av Annelee Bergstrand och Kjell-Ove Moss. Tillsammans har de både mångsidig och stor kompetens inom området yrkesutbildningar. 2010 startades Yrkespluggets andra skola, i Uppsala.

Yrkesplugget i Sverige AB har som främsta mål en god ekonomi. Verksamhetens eventuella överskott återinvesteras i bolaget för att bibehålla en bra och jämn kvalité på både undervisning och lokaler.
Skolan satsar på hög personaltäthet och individuella lösningar för sina elever, vilket är ekonomiskt krävande. Trots det är företagets ekonomi stabil och en eventuell lågkonjunktur möter man med tillförsikt. Den goda ekonomin är ett resultat av effektiv resursanvändning. Men också att både personal och elever använder skolans resurser på ett konstruktivt och bra sätt.

Skolans ledning har ett starkt engagemang inom skolutveckling och driver att antal projekt inom området. Man tar också systematiskt emot elever som inte har behörighet till de nationella gymnasieprogrammen.

Yrkesplugget är en skola med god kvalitet och bra resultat. Personalomsättningen och sjukfrånvaron är låg och utvärderingar visar att både elever och personal trivs vilket är ett gott tecken på en bra fungerande skola.

Yrkespluggets personal har tillsammans arbetat fram gemensamma kärnvärden och kvalitetsmål. De skall genomsyra hela verksamheten och vara ett stöd i vårt dagliga arbete. Våra kärnvärden är:  Elevfokuserade, Kompetenta, Nytänkande, Lösningsinriktade, Branschfokuserade och Mångfald.

Följ Yrkesplugget i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Yrkesplugget i Sverige AB

Motorbranschen & IF Metall certifierar Sveriges första friskola att bli Motorbranschcollege19.6.2018 15:21Pressmeddelande

Yrkesplugget har utbildat tusentals elever sedan starten 2006. Nu blir skolan den första friskolan i Sverige och även första gymnasium i Stockholm att bli certifierad som Motorbranschcollege. ”Det är med stor ödmjukhet och stolthet som vi mottager detta erkännande som utbildare, att bli certifierade som Motorbranschcollege” säger Annelee Bergstrand som är huvudman för Yrkesplugget.

Privat- och kommunägda gymnasieskolor i Stockholm i gemensam kampanj med Arbetsförmedlingen och branschorganisation20.3.2018 17:38Pressmeddelande

På initiativ från TYA (Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd) och Arbetsförmedlingen går Yrkesplugget, Fredrika Bremergymnasiet (med deras utbildningsanordnare Utbildningsservice) och Stockholms transport och fordonstekniska gymnasium samman i en kampanj för att öka intresset att utbilda sig till yrkesförare på gymnasium och i vuxenutbildningen.

Motorbranschen behöver kvinnliga förebilder - Teamet Lipstick Racing!12.2.2018 15:26Pressmeddelande

Gymnasieskolan Yrkesplugget går in som sponsor till nystartade teamet Lipstick Racing. Racing teamet består av fyra skickliga tjejer som tävlar i Nordic six hour cup, Sveriges äldsta Endurance racing serie. Yrkesplugget har i över tio år utbildat såväl kvinnliga som manliga bilmekaniker / personbilstekniker. Med denna satsning vill Yrkesplugget hjälpa till att uppmärksamma tjejers insatser inom motorsporten, och samtidigt jobba för att intresset bland tjejer ökar än mer för utbildningen personbilsteknik på fordonsprogrammet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum