Föredömliga projekt blir Årets Strålkastare inom gestaltad livsmiljö

- Vi vill uppmärksamma förebilder runt om i landet som både sprider kunskap och bidrar till berikande, inkluderande och medvetet utformade livsmiljöer, säger Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande för Rådet för hållbara städer.
Byggnadsvårdsföreningen främjar återbruk
Svenska byggnadsvårdsföreningen kämpar för det byggda kulturarvet. Föreningen informerar om den kompetens och kvalitet som ligger bakom våra livsmiljöer och propagerar för resurshushållning.
- Vi vill vara en motsvarighet för den byggda och gröna kulturmiljön såsom Svenska Naturskyddsföreningen är för vår natur, säger Tomas Nyström, arkitekt och styrelseordförande för föreningen.
Region Skåne sprider kunskap
Region Skåne erbjuder tjänstepersoner vid Skånes 33 kommuner utbildning i gestaltad livsmiljö för att främja nya samarbeten och idéer. Initiativet spänner över förvaltnings- och kommungränserna.
- Nu växer nätverket, och det finns gott om verktyg att jobba vidare med, säger Henriette Michaelsen, arkitekt vid Region Skånes fastighetsbolag Regionfastigheter. Tillsammans kan vi forma nya samarbeten, öka kvaliteten i den byggda miljön och skapa ett bättre samhälle.
Forskningsstationen gör konsten tillgänglig
Konsthalls C:s forskningsstation är ett litet betonggrått tempel som signalerar anrik kulturinstitution samtidigt som det är ett kompakt Attefallshus i en avskild villaträdgård i Hökarängen. Det lokalt förankrade och gränsöverskridande projektet visar den offentliga konsten vägen ända in i hemmet.
- Projektet visar att det går att öppna upp sitt hem för konsten, säger konstnären och tillika vice ordföranden i Hökarängens Stadsdelsråd, Per Hasselberg. Vi kan alla vara med och gestalta vår egen livsmiljö. Konsten är en möjlighet för alla att tänka till om samhället.
Kultur och delaktighet lyfter Dals Långed
Mötesplats Steneby i Dals Långed i Dalsland är ett exempel på hur konstnärliga krafter kan motverka en negativ befolkningsutveckling. Genom att skapa förutsättningar för konst och design på bred front och se konsten som en samhällsutvecklande tillväxtfaktor bidrar verksamheten till viktig förnyelse.
- Det går att utveckla livsmiljön på landsbygden med hjälp av konstnärer och konsthantverkare, säger Anders Lindgren, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby. De kan se till helheten och är riktigt bra på gestaltad livsmiljö. Det skapar tydliga resultat för samhället.
Konferens för gestaltad livsmiljö
Årets Strålkastare uppmärksammas vid den årliga konferensen för gestaltad livsmiljö som samarrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd på ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm den 6 oktober. På temat ”När allting ställs på sin spets” dryftas frågor om vilka värden i våra gestaltade miljöer som är viktiga att bevara och utveckla när vi står inför utmaningar som väpnad konflikt, klimatförändringar, hotat kulturarv, resursproblematik och ohälsa. Konferensen, som även går att följa digitalt, riktar sig till aktörer inom det offentliga och privata.
För mer information, vänligen kontakta:
Helena Bjarnegård, Boverket, ordförande i rådet för hållbara städer, 0455- 35 32 70, helena.bjarnegard@boverket.se
Forskningsstationen Per Hasselberg 076-1703273 per.hasselberg@konstframjandet.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen Tomas Nyström 076 1044774 tomas.nystrom@byggnadsvard.se
Region Skånes utbildning om gestaltad livsmiljö Henriette Michaelsen 0724693887 henriette.michaelsen@skane.se
Mötesplats Steneby Anders Lindgren 0704378237 anders@motesplatssteneby.se
Presservice Boverket
0455- 35 31 70
presservice@boverket.se
Nyckelord
Bilder

Om
Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Generaldirektör på Boverket är Anders Sjelvgren. Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket har ca 245 anställda i Karlskrona och Malmö och tillhör Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Följ Boverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Boverket
Dags för nästa remissrunda för förslag till nya byggregler14.3.2023 11:14:16 CET | Pressmeddelande
I arbetet med översynen av Boverkets byggregler skickar nu Boverket ut remisser om förslag till nya föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader och föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall.
14 projekt i kulturlokaler får dela på 11,6 miljoner21.2.2023 15:44:05 CET | Pressmeddelande
Boverkets samlingslokaldelegation har beviljat bidrag till sex länsmuseer, två övriga museer, två teatrar och en övrig kulturlokal. Totalt har i år cirka 11,6 miljoner kronor fördelats till 14 projekt i kulturlokaler runt om i landet.
Boverket minskar med 30 anställda6.2.2023 15:23:28 CET | Pressmeddelande
Boverket får mindre pengar nästa år och har därför startat ett arbete för att anpassa verksamhet och organisation. Den långsiktiga personalramen ska minska med 30 personer, från 245 till 215, och 15 miljoner ska sparas på övriga kostnader.
Miljöpåverkan från byggsektorn både minskar och ökar10.1.2023 10:55:08 CET | Pressmeddelande
Bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan står för en betydande del av samhällets miljöpåverkan. Sammantaget står sektorn för mellan 5 och 40 procent av miljöpåverkan i Sverige. Dessutom bidrar sektorn till utsläpp i andra länder genom import av byggprodukter. En positiv utveckling kan ses då klimatpåverkan minskar trots att produktionen har ökat i bygg- och fastighetssektorn.
Risk för mycket kraftig inbromsning av bostadsbyggandet19.12.2022 10:07:10 CET | Pressmeddelande
Förutsättningarna för bostadsmarknaden och bostadsbyggandet har försämrats mycket snabbt sedan början av 2022. Hushållens köpkraft försvagas markant i år och även nästa år, och hushållens förväntningar på den egna ekonomin har rasat. Kraftigt stigande räntor och energikostnader bidrar till fallande bostadspriser och värderingar. I kombination med kraftigt höjda byggkostnader och stopp för investeringsstöden kan utvecklingen resultera i en mycket snabb inbromsning av bostadsbyggandet. Antalet bostäder med startbesked minskar enligt Boverkets nya prognos från cirka 71 500 år 2021 till cirka 33 000 år 2023 inräknat nettotillskott genom ombyggnader.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum