Uppsala kommun

Föreningen Tunatorget är Årets landsbygdsaktör

Dela

Föreningen Tunatorget får utmärkelsen Årets landsbygdsaktör 2021. Tunatorget jobbar för att skapa aktiviteter och samverkan i byn Tuna i nordöstra delen av Uppsala kommun.

Helena Nordström Källström (MP), Erik Pelling (S), Rut Boström (sekreterare Tunatorget), Sivert Nordstrand (ordförande Tunatorget) och 
 Inger Pettersson (vice ordförande Tunatorget). Foto: Jim Elfström
Helena Nordström Källström (MP), Erik Pelling (S), Rut Boström (sekreterare Tunatorget), Sivert Nordstrand (ordförande Tunatorget) och Inger Pettersson (vice ordförande Tunatorget). Foto: Jim Elfström

Uppsala är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna och arbetar för att bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. Eldsjälar är avgörande för utvecklingen av landsbygderna och därför delas utmärkelsen Årets landsbygdsaktör ut.

Vinnare för 2021 blev föreningen Tunatorget, och motiveringen lyder:

Föreningen Tunatorget är en drivande aktör som bidrar till samverkan mellan olika aktörer i bygden. Föreningen har skapat aktiviteter som stärker Tunatorget som en generationsöverskridande mötesplats, som till exempel ett odlingsprojekt.

Tunatorget har bland annat sett till att en frisbeegolfbana och motionsstig med rastplatser håller på att anläggas, liksom byodling. Föreningen har även arrangerat vår- och höstmarknad, julfika och öppna fikastunder. Tunatorget är en mötesplats vid lanthandeln och jobbar aktivt för samverkan på orten, både mellan föreningar och företag men också en stärkt gemenskap hos invånarna.

På tisdagen överlämnade Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, och Helena Nordström Källström (MP), ordförande för landsbygdsberedningen i Uppsala kommun, ett diplom till representanter från föreningen.

– I föreningen är vi glada över att bli uppmärksammade då vi jobbat hårt, inte minst under pandemin, för att hålla liv i den viktiga samlingspunkt som Tunatorget är. Nu jobbar vi vidare för att få in fler unga i verksamheten – att få eldsjälar på tillväxt. Till exempel har vi samarbete med Tuna 4H och Tuna skola. Vi hade också en utställning av A-traktorer i samband med höstmarknaden, säger Rut Boström som är sekreterare och en drivande kraft inom föreningen.

– Föreningen Tunatorget representerar det bästa med Uppsalas landsbygd. Eldsjälar som kämpar för att alla Uppsalabor ska ha tillgång till god service och ett levande föreningsliv är ovärderliga för landsbygdens utveckling, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är jätteglada att få uppmärksamma Tunatorget för deras viktiga arbete. Att som Tunatorget driva utvecklingen av sin landsbygd genom aktiviteter över generationsgränserna bådar verkligen gott inför framtiden, säger Helena Nordström Källström (MP), ordförande för landsbygdsberedningen i Uppsala kommun.

Mer om Årets landsbygdsaktör

Alla kan nominera företag, grupper, föreningar eller personer till Årets landsbygdsaktör. Aktören ska ha:

  • gjort en insats som bidragit till landsbygdsutvecklingen enligt kommunens landsbygdsprogram
  • gjort en insats som bidragit till ökad ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet på landsbygderna
  • gjort en insats i närtid som gynnat allmänheten på landsbygderna
  • ha sin bas på landsbygden

Landsbygdsberedningen i Uppsala kommun föreslår vinnaren, som sedan beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helena Nordström Källström (MP), Erik Pelling (S), Rut Boström (sekreterare Tunatorget), Sivert Nordstrand (ordförande Tunatorget) och 
 Inger Pettersson (vice ordförande Tunatorget). Foto: Jim Elfström
Helena Nordström Källström (MP), Erik Pelling (S), Rut Boström (sekreterare Tunatorget), Sivert Nordstrand (ordförande Tunatorget) och Inger Pettersson (vice ordförande Tunatorget). Foto: Jim Elfström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Magasin X får Uppsala kommuns arkitekturpris 202220.6.2022 11:48:03 CEST | Pressmeddelande

Årets Uppsala kommuns arkitekturpris går till Magasin X vid Uppsala Central. Detta kontorshus i trä öppnar för nya sätt att arbeta både flexibelt och framtidsinriktat. – Magasin X visar att det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet. Uppsalaborna kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum