Folkspel

Föreningsresan med Anna och Emil Jönsson Haag

Dela

Anna och Emil Jönsson Haag bestämde sig för att ge sig ut på en resa i Sverige för att ta reda på en del frågor kring en unik rörelse. Hur står det till med vårt föreningsliv? Vilka olika inriktningar har det? Finns det verkligen fritidsaktiviteter för alla? En eldsjäl, vad är det för en person egentligen?

Inte minst i de tider som råder finns en stor oro för vår största – och enligt många – viktigaste folkrörelse. Den vi också beskriver som det unika föreningslivet.

Två av våra främsta vinteridrottare genom tiderna gav sig ut för att ta reda på hur det egentligen står till med våra uppskattade föreningar och organisationer.

Resan startade hos en unik man i uppländska Rimbo som på egen hand dragit in tolv miljoner till sin orienteringsklubb Rånäs OK.

– Eldsjälar verkar tyvärr vara ett utdöende släkte. Vi hoppas verkligen att vi kan finna nya sätt att fortsätta få det engagemanget av privatpersoner även i framtiden, som brinner för föreningarna och allt vad det innebär, påpekar Emil

Det äkta paret fortsatte sedan till ytterligare sju ställen, vilka alla också dokumenterats på film.

– Emil och Anna har varit ute och hälsat på hos stora idrotter som fotboll och handboll. Men också besökt mindre aktörer just för att påvisa den unika bredden i vårt föreningsliv. Vi möter dem exempelvis hos en kör i Stockholm, i en parkourklubb som värnar om alla, vi är tillsammans med en dansförening där det bland annat bjuds på spännande cha-cha i skidtakt. Hela syftet med resan är att lyfta det faktum att föreningslivet har något att erbjuda allas intressen, säger Henrik Lindroth, marknadschef på ideella Folkspel.

Anna Jönsson Haag är numera i ännu högre grad medveten om vad föreningslivet betyder och hur viktigt det är för samhällsnyttan, för fysisk och psykisk hälsa, för inkludering, integration och gemenskap.

– Man inser mer och mer vad föreningslivet betyder för Sverige i stort, för människor i alla skeden i livet, där alla kan finna en tillhörighet och ett sammanhang. Och för vissa blir det till och med ett syfte i livet i stort att få vara en del av en förening.

Åtta stopp på en lärorik resa

 

Tolvmiljonersmannen i Rimbo
Thord Andersson har på egen hand dragit in tolv miljoner till sin orienteringsklubb OK Rånäs genom försäljning av Bingolotter och Sverigelotter. Anna och Emil är förstås nyfikna på hur denna fantastiska man burit sig åt.

Ta ton på Södermalm
600 000 svenskar är engagerade i körverksamhet. Bland dem numera även två olympiska medaljörer i längdskidåkning. Efter flera timmars repande hos damkören Salt i Stockholm blev det som final en finstämd version – med solosång av ett skidåkarpar – av Monica Zetterlunds ”Sakta vi går genom stan”.

Ute på riktigt hal is
Det finns utmaningar – och sedan sånt som är betydligt svårare än så. Curling kanske ser enkelt ut för oss i TV-soffan. Anna och Emil vet efter att ha hälsat på hos Jönköpings Curlingklubb…

Föreningens parautövare gav verkligen en lektion i en mycket svår konst.

Ett hopp för framtiden
Tilde Johansson är framtid för svensk friidrott. Anna och Emil Haag är det inte. Däremot visar två nybörjare i längdhopp att det snabbt tar till sig instruktioner, en ambitiös nyfikenhet på att utvecklas – och sätter slutligen personliga rekord i en sandgrop på Falkenbergs Idrottsplats.

Den nya gatusporten
Stadens asfalt är deras arena. Att stärka självkänslan med en öppen famn dess syfte. Street Mentality är föreningen där alla, oavsett bakgrund och förutsättning, är välkomna. Det gäller givetvis även ett par som mestadels varit aktiva på skidor i skog och spår.
Familjen Jönsson Haag testade i vår huvudstad på den allt populärare aktiviteten Parkour, som ingår i gymnastikförbundet.

Vägen tillbaka
Över en natt försvann den överlägset största intäktskällan för en av landets till antalet bredaste föreningar. Sedan 1970 har Sävehof utvecklat Partille Cup till världens största handbollsturnering.
Lagom till 50-årsjubileet såg en global pandemi till att ställa in födelsedagsfesten. Anna och Emil begav sig söderut för att ta reda på hur klubben gått vidare, vad det omvända världshälsoläget inneburit?

På hemmaplan
Kompisen Robin Bryntesson är ordförande i klubben som verkligen tittar utanför boxen. Med olika idrotter som verktyg tar Sockertoppens IF i Östersund, staden där familjen Jönsson Haag bor, upp kampen mot diabetes genom att sprida kunskap om sjukdomen och samtidigt bjuda in till en aktiv fritid.


Som en dans
Stockholmsföreningen Alemana bildades 1984 och erbjuder gruppträning inom latin – och standarddans. En av ledarna är Frank Frank, en ung eldsjäl som verkligen brinner för sitt uppdrag och som är en av framtidens ledare.

För mer information:

Henrik Lindroth, marknads– och kommunikationschef, Folkspel.

Mobil: 0730 91 44 22.

Mail: henrik.lindroth@folkspel.se

Kontakt  Emil & Anna

karl.hellgren@swesport.se

0702 97 06 74

 

 

Bifogas:

Bild för fri publicering.

Länk till filmklipp/trailer om Föreningsresan:https://www.folkspel.se/foreningsliv/2020/foreningsresan/

Filmerna finns att se i sin helhet på: www.folkspel.se/foreningsliv/2020/foreningsresan/

Om Folkspel

Folkspel är en ideell organisation som har 71 riksorganisationer/medlemmar i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter och på så sätt dra in pengar till sin verksamhet. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat 16,8 miljarder kronor till svenskt föreningsliv, bland annat genom att föreningarna sålt Bingolotto och Sverigelotten. Folkspel har 104 anställda och huvudkontoret ligger i Göteborg.

www.folkspel.se.

Nyckelord

Bilder

Om

Följ Folkspel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkspel

232 miljoner i överskott till föreningslivet11.11.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, har summerat försäljningen av Bingolotter, Sverigelotter och Julkalendrar det senaste verksamhetsåret. Föreningslivet har fått dela på hela 232 miljoner via sin försäljning, en ökning med 43 miljoner jämfört med föregående år. Störst del av överskottet, 834 000 kronor, har Ullaredsalliansen fått ta emot. Se listor nedan över vilka län, föreningar, idrotter och Riksorganisationer som fått störst del av överskottet

Rickard Olsson lämnar BingoLotto24.4.2020 13:56:07 CESTPressmeddelande

Göteborg 24 april 2020 Pressmeddelande från Folkspel/Bingolotto Rickard Olsson lämnar BingoLotto Rickard Olsson lämnar uppdraget som programledare för BingoLotto. Lotta Engberg tar över säsongen ut. – Jag har dragits med en långvarig förkylning och har dessutom avråtts av läkare från att arbeta de närmaste veckorna. Därför har jag för alla inblandades bästa tagit beslutet att kliva av redan nu, säger Rickard.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum