Företagslån - Lista med lån till företag i Sverige

Dela

En komplett lista över företagslån i Sverige. Oavsett vilken slags lån till företag du är ute efter så kommer du att hitta ett alternativ. Jämför lån till både nystartade företag, småföretag och aktiebolag, samt kompletta uppgifter om räntor och avgifter. Med andra ord en sammanställning som både egenföretagare och VD bör ta del av för väl avvägda investeringsbeslut.

Här kan du hitta företagslån

 • Capcito - Företagslån utan UC upp till 15 miljoner kronor.
 • CrediNord - Lån till små och medelstora företag med svar inom 1h.
 • Lendo - Möjlighet att nå upp till 18 banker och långivare på en ansökan.
 • Froda - Erbjuder lån till nystartade företag (50 000 kr), aktiva företag (5 milj. kr).
 • Krea - Få erbjudanden på företagslån från upp till 30 olika långivare.
 • Zmarta - 14 aktörer som kan godta betalningsanmärkningar.

1. Capcito

Capcito ägs av Capcito Finance AB och har varit aktiva sen 2015. De specialiserar sig på företagslån utan UC med ett väldigt brett lånespann. Därav passar de både nystartade enskilda firmor och väletablerade aktiebolag. Samtliga lån oavsett summa är annuitetslån, det vill säga att totalbeloppet för ränta och amortering förblir samma vecka efter vecka. Dessutom tar de inte ut några avi- eller uppläggningsavgifter, ni betalar endast för räntan.

Lånebelopp

10 000 - 15 000 000 kr

Ränta

0,9% - 4,2%

Låneperiod

6 månader - 4 år

Omsättningskrav

Krav på aktuell försäljning.

Aktivitet i företaget

4 månader

Utan UC

Ja (Creditsafe)

Bolagsformer

Enskild firma, aktiebolag, kommanditbolag eller handelsbolag.

Övrigt

Besked inom 24h.

 

2. CrediNord

CrediNord har sitt huvudsäte i Finland men finns idag även i Sverige. De utmärker sig genom okrångliga, snabba och okomplicerade lån till företag. Ansökningsprocessen för en företagskredit sker på några minuter online, och ambitionen är att de ska ha återkopplat inom en timme på vardagar mellan 8-16.

Lånebelopp

10 000 - 1 000 000 kr

Ränta

Individuellt satt avgift

Låneperiod

1 månader - 1,5 år

Omsättningskrav

300 000 kr/år

Aktivitet i företaget

6 månader

Utan UC

Ja

Bolagsformer

Aktiebolag, enskild firma, kommanditbolag eller handelsbolag.

Övrigt

Svar inom 1h.

 

3. Lendo

Låneförmedlaren Lendo har både privatlån och företagslån i sin portfölj. En stor fördel är att företagsdelen har ett samarbete med 18 olika banker och långivare. Du kan med andra ord potentiellt få lika många låneerbjudanden. Mängden samarbeten innebär även att utbudet passar såväl småföretag som aktiebolag. Utöver det finns det inget grundkrav för omsättning, så även nystartade företag kan ansöka.

Lånebelopp

50 000 - 3 000 000 kr

Ränta

Beror på vilken långivare du väljer hos Lendo

Låneperiod

6 månader - 5 år

Omsättningskrav

0 kr

Aktivitet i företaget

Nystartade företag kan ansöka.

Utan UC

Nej (1 UC)

Bolagsformer

Enskild firma, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag.

Övrigt

Helgöppen kundtjänst.

 

4. Froda

Froda erbjuder en fast kostnad på lånet istället för företagslån med ränta. Detta kommer dessutom kombinerat med en prisgaranti som matchar priset hos andra banker om du skulle få ett lägre erbjudande. Med detta koncept har Froda hittills hjälpt över 15 000 företagare. Utöver det så har de som kreditinstitut stått under Finansinspektionens tillsyn sedan 2015.

Lånebelopp

10 000 - 5 000 000 kr

Ränta

Individuell fast avgift

Låneperiod

2 månader - 3 år

Omsättningskrav

0 kr för nystartslån

Aktivitet i företaget

Minst 6 månader för lån över 50 000 kr

Utan UC

Ja (Creditsafe)

Bolagsformer

Nystartade företag, enskild firma, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag.

Övrigt

Erbjuder företagslån utan UC till nystartade företag (upp till 50 000 kr).

 

5. Krea

Hos Krea kan du få erbjudanden från upp till 30 olika långivare som riktar in sig på lån till företag. Förslagen får du inom en dag och oavsett hur många långivare som kommer med erbjudanden så kommer det bara göras en kreditupplysning på dig. Även spannet för lånebelopp är väldigt brett och sticker tydligt ut mot konkurrenterna.

Lånebelopp

10 000 - 30 000 000 kr

Ränta

Beror på vald kreditgivare hos Krea

Låneperiod

1 - 20 år

Omsättningskrav

50 000 kr

Aktivitet i företaget

Nystartade företag kan ansöka med bifogad affärsplan och budget.

Utan UC

Nej

Bolagsformer

Aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och kommanditfirma.

Övrigt

Kan godta betalningsanmärkningar.

 

6. Zmarta

Jämför företagslån hos Zmarta med bara en företagsupplysning hos UC. Du kan således få erbjudanden på företagslån med bra ränta från upp till 14 olika långivare. Har ditt företag god ekonomi överlag så kan du även bli beviljad ett lån till företaget trots tidigare betalningsanmärkningar.

Lånebelopp

10 000 - 5 000 000 kr

Ränta

Beror på vilken långivare hos Zmarta du väljer

Låneperiod

1 månad - 5 år

Omsättningskrav

Inga uttalade omsättningskrav.

Aktivitet i företaget

6 månader

Utan UC

Nej (1 UC)

Bolagsformer

Aktiebolag, enskild firma, kommanditfirma, handelsbolag.

Övrigt

Betalningsanmärkningar kan godtas.

 

Hur kan man hitta ett företagslån?

Är du ute efter ett företagslån så har du egentligen tre möjligheter. Först kan du vända dig till investerare som investerar i utbyte mot en andel. Detta kan dock vara en utdragen process som involverar många möten. För det andra kan du vända dig till någon av de svenska storbankerna. Detta val är dock begränsat till antalet och har du särskilda önskemål, särskilt som ett mindre företag, kan det sluta i en besvikelse.

Sist men inte minst kan du vända dig till företagslån som främst förmedlas via en ansökan online. Här har du både ett bredare urval av räntor, hittar företagslån utan UC och kan sortera efter lån till företag som passar din bolagsform. Oavsett om du har ett nystartat företaget eller driver ett gediget AB.

Väljer du det tredje alternativet har du i sin tur flera tillvägagångssätt. Antingen gör du en egen research, jämför företagslån i färdiga listor eller vänder dig till en låneförmedlare. Oavsett vilket så är ansökningsprocesserna ofta betydligt smidigare då du kan nå ut till många aktörer med en ansökan. Dessutom kan du snabbt och säkert identifiera dig med ditt BankID.

Krav för att få lån till företag

Likt privatlånen så ställer även företagslånen krav på låntagaren. Dessa kan dock skilja sig nämnvärt jämfört med konsumtionslån. Dessutom kan skillnaderna vara stora beroende på om du har en enskild firma, driver ett aktiebolag eller äger ett HB. Förutom särskilda krav på omsättning, likviditet och aktivitet i bolaget så finns det några punkter att tänka på.

1. Grundkrav för din firma

De individuella förutsättningarna ser givetvis olika ut från företag till företag. Det görs även alltid en individuell bedömning på kreditvärdigheten. Men utöver detta så kommer alla aktörer i branschen med ett antal grundkrav som ska vara uppfyllda för att de ens ska granska din låneansökan.

Vanliga krav för företag:

 • Du som ansöker om lånet ska vara 18 år gammal
 • Ofta krav på att den som skickar in ansökan har en ledande roll i företaget
 • Ha ett svenskt personnummer
 • Företaget ska vara registrerat i Sverige
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden
 • Ofta krav på att företaget ska ha varit aktivt i minst 6 månader

2. Långivaren ska erbjuda lån till rätt bolagsform

För att få lånet beviljat krävs det även en del från själva långivarens utbud. Ett vanligt exempel är att de ska erbjuda lån till rätt bolagsform. En del aktörer vänder sig till nystartade företag och småföretag, medan andra i huvudsak riktar sig mot medelstora eller större aktiebolag och handelsbolag.

Översikt av lån till företag

Lån till företag skiljer sig på en hel del punkter mot vanliga privatlån. Därför är det bra om du har en bra översikt på dessa innan du väljer ut vem du skickar din ansökan till. När du inte vänder dig till investerare eller svenska banker så kan lånen som förmedlas online skilja sig åt ännu mer beroende på hur deras produktportfölj ser ut.

Vid mindre lån är det inte ovanligt att den som ansöker om lånet ska antingen vara firmatecknare eller på annat sätt ha en ledande position i företaget. Det vill säga själva ägaren, VD, styrelsemedlem eller annan framhävd position. Detta brukar vara mer regel än undantag.

Utöver ska denna person vara medveten om att vissa kreditgivare kräver en personlig borgen, en så kallad borgensman. Med andra ord tar den personen ett direkt ansvar för lånet. Det är inte heller ovanligt att det innebär en kreditupplysning på både företaget och personen som skickar in ansökningen. En del aktörer kräver dessutom två borgensmän. Detta är mer förekommande när man vill låna summor som överstiger 500 000 kronor.

Innan du ansöker om lånet bör du också ha klart för dig vad du ska använda det för. Det är både en fördel för själva företaget, men kan även öka chanserna att få lånet beviljat. Särskilt då kreditgivaren kan be dig om att skicka in en affärsplan eller budget.

Utgår du från en gedigen plan för lånet och vet om du ska använda det till inköp, annan expansion eller hyra så kan du även komma på fler tjänster som du kan vara i behov av. Det kan handla om till exempel factoring, sälja fakturor eller ett separata företagskonton. Se till att kolla det med långivaren då många erbjuder fler tjänster än bara lån. Ansöker du om både lån och factoring kan du dessutom sätta dig i ett bättre förhandlingsläge där du exempelvis kan föreslå en sänkt ränta.

Ta reda på alla kostnader och räntespannet

När det kommer till lån och företag så är det inte alltid lika tydligt med vilket räntespann det handlar om. Det behöver inte betyda att någon försöker dölja detta. Utan helt enkelt att du ansöker hos en låneförmedlare som i sin tur kommer med erbjudanden från upp till 18 samarbetspartners.

Det är inte heller ovanligt att du får erbjudande om ett annuitetslån där lånet kommer med en fast räntekostnad varje vecka eller månad. I praktiken kan du då räkna med ett fast belopp som lånet kommer kosta företaget. Det viktiga i sammanhanget är däremot att det alltid görs en individuell bedömning på företagets kreditvärdighet och ofta den ansökande.

Lånebeloppet extra viktigt för kommande ränta

Har du en tydlig affärsplan och satt en budget blir det snabbt tydligt hur stort lånebelopp som är optimalt för de investeringar som krävs. Har du ett litet nystartat företag eller ett småföretag som du gärna håller på den nivån ska du inte öka lånebeloppet i onödan. Lånebeloppet kan ha enskild störst påverkan på din ränta.

Däremot finns det många aktörer som i samband med företagslånet erbjuder möjligheten att diskutera denna. Detta är ett tillfälle som du bör ta till vara på för bästa möjliga utfall både på kort och lång sikt.

När du är ute efter företagslån till småföretag

Har du ett litet småföretag eller är nystartad så kan låne-momentet kännas särskilt avgöranden. Detta är givetvis befogat då det kan ha en kraftig påverkan på framtida expansion som kan vara känslig i tid. Ta därför reda på vilka kreditgivare som vänder sig till just mindre företag. De finns de som särskilt erbjuder mindre så kallade nystartslån. Till exempel Froda som erbjuder summor upp till 50 000 kr till dig som precis kommit igång.

Återbetalningstiden kan avgöra om du får en företagskredit

Se även till att du planerar för en väl avvägd återbetalningstid. Det finns inget syfte i att dra ut på löptiden onödigt länge. Samtidigt vill du inte göra upp en budget på en löptid som inte blir godkänd. Kortas den så kommer också månadskostnaden på räntan och amorteringarna öka.

Till det hör till att du räknar på ränteutvecklingen som återbetalningstiden har på räntan. En längre tid kan absolut dra ner på räntekostnaden per månad, samtidigt som ett längre lån innebär fler inbetalnings-tillfällen.

Så gör du för att få ett bra företagslån

Oavsett om du är ute efter låg ränta till ditt företagslån, vill slippa UC eller få ett företagslån utan säkerhet så finns det vissa givna punkter som du bör följa. Dessa gäller dessutom oavsett vilken bolagsform du har, från småföretag till aktiebolag.

1. Jämför företagslån

Se alltid till att du jämför företagslån oavsett storlek på lånebelopp eller andra särskilda krav. Gör du inte det kommer bolaget garanterat få ett sämre alternativ än vad som var möjligt.

Vill du inte göra det på egen hand finns det gott om låneförmedlare som arbetar i B2B sfären. De aktörer som har bredast portfölj har upp till 30 samarbeten med banker och finansinstitut av olika slag. På så sätt slipper du lägga onödig tid, något som är särskilt värdefullt som egenföretagare.

2. Snabb och säker ansökan med BankID

Har du valt att ansöka online så kan du se fram emot en snabb och säker process. Mycket tack vare BankID som även kan nyttjas på företagssidan. Du kan använda ditt BankID i företagsärenden när du ska låna som borgensman för ett B2B lån. Både för att identifiera dig under ansökningsprocessen och sedan när du ska godkänna ett låneerbjudande.

3. Ej bindande förrän du tackat ja

Oavsett om du väljer ett fristående företagslån eller går via en låneförmedlare så är inte lånet bindande förrän du skrivit under på låneerbjudandet. Fram tills dess ska det inte heller tillkomma någon kostnad. Till exempel när förmedlaren skickar ut din ansökan till dina samarbetspartners. Dessa moment är kostnadsfria och de första kostnaderna i ansökningsprocessen kommer först när du signerat ett specifikt erbjudande.

Fördelar & nackdelar med företagslån

Du kan hitta fördelar och nackdelar med alla lån, så är även fallet med lån till företag. För att du ska få en bättre överblick så presenteras en del återkommande punkter nedanför.

Fördelar

 • Du kan låta företaget växa.
 • Lånet kan möjliggöra expansion åt flera håll, till exempel genom att anställa någon och samtidigt utöka lagret.
 • Du slipper ge upp en portion av företaget som skulle vara aktuellt med en extern investerare.
 • Du slipper skifta beslutsrätten i företaget.
 • Med en expansion i rätt tid och riktning kan du få proportionellt större vinningar genom att passera konkurrenter.
 • Du kan knyta an fler tjänster i samband med lånet, till exempel factoring och sälja fakturor.

Nackdelar

 • Lånet ska betalas av oavsett om investeringen visade sig vara positiv eller ej.
 • En del lån kräver att du personligen går i borgen, vilket kan vara motigt om man är flera i företaget.
 • Gör du en dålig budget kan lånet istället medföra större kostnader än vad den lånade summan nyttjas för.
 • Alla långivare erbjuder inte företagslån utan UC.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som dyker upp kring lån till företag.

Jag besökte hemsidan till ett företagslån men såg ingen ränta?

Vissa av företagslånen skyltar inte lika tydligt med räntor som till exempel privatlån. Det handlar till stor del om att en individuell bedömning görs mer på djupet när det kommer till företaget. Kom ihåg att en ansökan ska vara kostnadsfri, di och med din ansökan får du även förslag på kostnader och räntor.

Går det att hitta företagslån utan UC?

Ja, absolut. En del långivare använder sig inte av UC upp till vissa summor. Medan andra istället använder andra företag som till exempel Creditsafe när de gör sin kreditupplysning.

Vad innebär ett företagslån utan säkerhet?

Företagslån utan säkerhet syftar helt enkelt till att lånet baseras på företagets kreditvärdighet och bedömda betalförmåga. Du behöver med andra ord inte lämna in en säkerhet, motsvarande bostaden vid ett bostadslån, för att bli beviljad lånet.

Finns det lån till ett nystartat företag?

Ja, dock kräver de flesta att företaget ska ha varit aktivt i minst 6 månader. En del aktörer kräver istället att du ska skicka in en budget och affärsplan för att bedöma om de vill bevilja lånet. Det kan även vara så att de för helt nystartade företag godkänner mindre lånesummor på maximalt 50 000 kr.

Källor

Långivarnas webbsidor

https://kredity.se/foretagslan/

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia