Just Arrived

Företagsledare utmanar varandra för att utrikes födda ska hitta jobb

Dela

Utrikes födda är överrepresenterade i statistiken bland de som är inskrivna som öppet arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Senaste året har arbetslösheten gått upp från 6,8 procent till 9,4 procent och Sverige har därmed den fjärde högsta arbetslösheten i EU. Genom ett nytt initiativ från rekryteringsföretaget Just Arrived uppmanas företagsledare att utmana varandra och använda sina nätverk i syfte att generera 1 000 nya jobbmöjligheter under 2021.

– Många inrikes födda svenskar får jobb genom tips från sina nätverk, problemet är att vår målgrupp generellt inte har lika väletablerade nätverk. Med vårt initiativ kommer istället tipsen från företagsledare som skapar jobbmöjligheter och nominerar nästa ledare som gör samma sak. Hittills i år har vi skapat över 250 jobbmöjligheter, säger Sofi Fridland, vd på rekryteringsbolaget Just Arrived.

Bland de som är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen har andelen utomeuropeiskt födda ökat från cirka 10 procent i början av tjugohundratalet till att utgöra 47,8 procent under 2018. Arbetslösheten bland utrikes födda var under 2020 18,8 procent, jämförelsevis var arbetslösheten bland inrikes födda vid samma tidpunkt 4,6 procent. En förklaring till varför arbetslösheten gått upp ytterligare under 2020 och 2021 härleds bland annat till coronakrisen. I samband med att Sverige öppnar upp igen efter pandemin vill Just Arrived påskynda återhämtningen bland utrikes födda.

Tipsrekrytering är en metod som bygger på att anställda på ett företag engagerar sitt befintliga nätverk för att tillsätta nya roller. I den här satsningen uppmanar Just Arrived företagsledare snarare än anställda att tipsa om jobbmöjligheter.

 – Arbete är en av de viktigaste faktorerna för att inkluderas i ett samhälle och här hoppas vi kunna skapa trygghet för många hundratals utrikes födda personer. Det som känns extra värdefullt är att det var ett liknande initiativ som 2015 utgjorde grunden för Just Arrived, säger Leo Sjökvist, affärsutvecklingschef på rekryteringsbolaget Just Arrived.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Just Arrived
Just Arrived
Grev Turegatan 7
114 76 Stockholm

076-340 44 80http://www.justarrived.se

Just Arrived grundades 2015, i samband med den då rådande flyktingsituationen. Sedan dess har de träffat tusentals individer som flyttat till Sverige av alla möjliga skäl och är i dag experter på att validera och matcha interkulturell talang med företag. De erbjuder rekryterings- och bemanningslösningar, föreläsningar om interkulturell mångfald samt stöd för arbetstillstånd.

 

 

Följ Just Arrived

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Just Arrived

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum