Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Författarduon som blandar fiktion och historia för barn

Dela

Tänk om du kunde resa i tiden ... Med en perfekt blandning av spänning och historiska fakta har Hanna och Jakob Blixt med serien Historieväktarna lyckats skapa riktiga bladvändare för barn i åldern 9–12 och uppåt. Första boken, Uppdraget i London, släpps i dagarna.

"[Uppdraget i London] är en hisnande historia med hög spänningsnivå, dels fantasi och dels verklighet, både om den eviga kampen mellan världens onda och goda krafter och dels konkreta händelser från krigshistorien." – BirgittaTingdal, Bibliotekstjänst, häfte 7, 2021

Förra årets julkalender, Mirakel, blev en storfavorit bland tittarna. Den sög in både barn och vuxna i en spännande tidsresa och skapade en förståelse för hur lätt historiens gång kan rubbas om man ändrar något – kanske tillsynes obetydlig – i det förflutna. Samtidigt fick man också en känsla för hur vi alla är med och skapar historia. 

Det var precis den utgångspunkten som Hanna och Jakob Blixt hade när de började skriva på sin serie Historieväktarna för barn i åldern 9–12 och uppåt. I första boken, Uppdraget i London, lyckas barnen Milton och Iona på något sätt ändra historien så att tyskarna är på väg att vinna andra världskriget. Milton och Iona måste få historien – och framtiden – på rätt köl igen och deltar därför i en otrolig, men verklig historisk händelse, Operation Köttfärs, som kommer att förändra krigets utgång ... om den lyckas. 

"Vi har med denna trilogi velat skriva spännande bladvändare som lockar barn till läsning, men som också lär om vår historia. Med allt som pågår i vår värld är det viktigt att påminna sig om att vi alla är med och skapar just historia. Varför inte göra det samtidigt som barn bjuds på ett hisnande äventyr där de får möta historiska personer och vara med på en ubåt?" säger Hanna Blixt.  

Milton och Ionas äventyr kommer att fortsätta i böckerna Gömstället i Amsterdam (då de möter Anne Frank) och i Flykten från Budapest (där de träffar Raoul Wallenberg).

Med stor träffsäkerhet lyckas Hanna och Jakob Blixt förmedla hur vi alla är med och skapar historia. Samtliga böcker i serien Historieväktarna väcker intresse för vår historia och är en bra ingång i både historieämnet och i läsandet. De lämpar sig väl som underlag för spännande diskussioner, såväl hemma vid matbordet som i klassrummet. Längst bak i boken finns också faktatexter om historiska personer och platser som förekommer i boken.

 

Om Uppdraget i London
Vännerna Milton och Iona har på något sätt råkat ändra historien så att nazisterna vinner kriget. Nu måste de ställa allt till rätta och försvinner in i en tidsresa som tar dem till England mitt under brinnande krig. På en ubåt vid kusten är de med i en av andra världskrigets mest fascinerande manövrar, Operation Köttfärs, där en död soldat och förfalskade dokument ska lura nazisterna. Kommer det att lyckas så att Milton och Iona kan återvända till nutiden så som vi känner den?

 

Om författarna
Hanna Blixt är en etablerad barn- och ungdomsboksförfattare som funnit en stor läsekrets med sina populära böcker i serien Sagofallen. Bakom sig har hon närmare 200 skolklassbesök, då hon är flitigt anlitad av skolorna, inte minst för att sprida läspepp och för att hjälpa till att väcka läslust. Nu har hon tillsammans med sin man, historieläraren Jakob Blixt, skrivit den spännande trilogin Historieväktarna som utspelar sig under andra världskriget. Till våren kommer den första delen Uppdraget i London – en riktig bladvändare för åldern 9-12 år! 

 

Fakta om Operation Köttfärs
Operation Köttfärs var en verklig och viktig händelse under andra världskriget. Målet med operationen var att lura tyskarna att tro att brittiska och amerikanska trupper skulle ta sig från Nordafrika till Grekland och den italienska ön Sardinien, för att sedan fortsätta kriga där. Vad de egentligen planerade var en landstigning av trupper på ön Sicilien, för att kunna ta sig upp till Berlin, Tysklands hjärta. För att lura tyskarna användes en död mans kropp. Det skulle se ut som om mannen hade drunknat efter en flygplanskrasch. Egentligen hade den döde mannen avlidit av lunginflammation, där vatten samlas i lungorna, precis som vid drunkning. Intill den döda kroppen placerades ett antal falska och topphemliga dokument som ”avslöjade” planerna för var de brittiska och amerikanska trupperna skulle landsättas. För att göra den döde mannen så trovärdig som möjligt, trots att hans identitet som major William Martin var påhittad, skrevs falska kärleksbrev och skuldebrev från banken. Man placerade även använda nattklubbs- och biobiljetter i hans fickor. I berättelsen om Milton och Iona släpps den döde mannen i havet utanför Marbella vid Medelhavet. I verkligheten släpptes kroppen utanför den spanska staden Huelva vid Atlantkusten. Precis som i boken hade han alla papper, brev och dokument liggande i en kurirväska fastkedjad runt handleden.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se

Hos Tukan förlag hittar du färgstarka och originella böcker. Vi har ett brett, prisvärt och alltid aktuellt sortiment fullt av kunskap, inspiration och underhållning. För både vuxna och barn. Genom vår nyfikenhet, flexibilitet och vilja att göra saker på vårt eget sätt, har vi utmanat en hel bransch och blivit en udda fågel i bokvärlden

Tukan förlag startades 2008 av Christian Bang-Melchior. Det är ett av Sveriges största förlag och ger ut cirka 300 nya titlar om året.

Bokförlaget Nona grundades 2010 i Göteborg och är ett systerförlag till Tukan förlag. På Nona ger vi ut omkring 15 böcker per år och i vår katalog hittar du såväl skönlitteratur som biografier och memoarer. Vi ger ut både svenska och utländska författare och har nära samarbeten med ett flertal internationella bokförlag.

Den röda tråden i vår utgivning är starka berättelser om fascinerande människor och deras livsöden. Våra böcker attraherar och engagerar en bred publik och säljs idag hos samtliga stora svenska återförsäljare.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Ny bok tajmar det ökade fågelintresset under pandemin30.3.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nyheter om att intresset för fågelskådning ökat under pandemin duggar tätt. Nu senast i SVT Rapport den 14 mars. Men även om intresset för fåglarna exploderat det senaste året så är det en trend som varit på gång en längre tid. Framför allt märks en tydlig ökning av antalet kvinnor. Det menar en av Sveriges namnkunnigaste fågelskådare Erik Hirschfeld som möter fågelintresserade på sina guidningar och kurser och som skrivit boken Bli en fullfjädrad fågelskådare.

Hur mår själen efter 2020? Låt Josefin Dahlberg leda vägen till ett bättre 202125.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Vilket år vi lämnat bakom oss, och vad har vi lärt oss egentligen? Vi har tvingats till mer egentid och verklighetsflykt har fått ske med andra medel än vanligt. Vi har fått tillbringa mer tid i hemmet och i hemlandet, behövt blicka mer inåt när den yttre världen begränsats. Kanske har vi också tvingats att leva mer i nuet. Det har varit lärorikt, men också väldigt skrämmande. Efter ett så omvälvande år, då nya prövningar hela tiden följt efter varandra på ett sätt som vi aldrig förr varit med om, då är det viktigare än någonsin att ta hand om sig själv, både kropp och själ.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum