Författarna till Grundvattenboken vill öka kunskapen om en av vår tids viktigaste frågor
Grundvatten ger dricksvatten, skyddar ekosystemen och skapar stabilitet i marken. Samtidigt hotas grundvattnet av överutnyttjande, kemikalier och klimatförändringar. De generella kunskaperna om grundvatten är bristfälliga i samhället och det har länge saknats ett standardverk i ämnet på svenska universitetsutbildningar. Det vill författarna bakom Grundvattenboken ändra på. Boken samlar landets främsta specialister och forskare i hydrogeologi och har som mål att höja kunskapsnivån i en av vår tids viktigaste frågor. Grundvattnet uppmärksammas extra av Lunds universitet under Världsgrundvattendagen 22 mars.
Grundvatten är livsviktigt för oss människor. Samtidigt hotas våra vattenresurser av överutnyttjande, spridning av kemikalier och klimatförändringar. Ett viktigt mål med boken är att öka kunskapen i ämnet för att skydda kommande generationer.
– Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel men vi behandlar den undre marken ganska styvmoderligt. Vi smutsar ner med kemikalier och sänker grundvattnet för att bygga till exempel tunnlar. Vi använder inte grundvattnet på ett i längden hållbart sätt. Det har blivit rätt uppenbart de senaste 5–10 åren. På vissa ställen har vi haft vattenbrist och torka även i Sverige, särskilt under sommaren 2018. Då fick många bönder nödslakta boskap eftersom det inte fanns tillräckligt med vatten till djuren. Människor behöver bli medvetna om hur viktigt grundvattnet är för oss. Vi behöver planera bättre för att få till en hållbar vattenförsörjning och grundvattenmiljö.
Grundvattenboken handlar om hydrogeologi, alltså läran om vattnet under marken och dess interaktion med ytvatten, luft, jord, berg, levande organismer och växter. Grundvatten syns inte som ytvatten i sjöar och uppträder på ett annat sätt. Med boken vill författarna skapa en bättre förståelse för grundvattnet och dess komplexitet.
– Det unika är att vi tar upp många områden i en och samma bok. Boken innehåller allt du behöver för att lära dig om grundvatten och hydrogeologi, från grund till avancerad nivå på universitet. Boken berör allt från lagstiftning, teori och olika terminologier till hur grundvatten fungerar i praktiken. Den utgår från våra svenska förhållanden och hur lagstiftningen ser ut här. Vi har hört från många i branschen att det här är en efterlängtad bok, säger redaktören Charlotte J. Sparrenbom.
Tillsammans med redaktörskollegan Hans Jeppson har hon samlat landets främsta forskare och specialister i hydrogeologi. Majoriteten av de 18 författarna är forskare vid landets geovetenskapliga institutioner, men bland dem finns också yrkesverksamma inom till exempel brunnsborrning och statsgeologer vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.
– Det är en stor fördel att alla har sin expertis och skriver om sitt eget område. Det gör att stor kunskap samlas på ett ställe. Vi har granskat varandras texter, diskuterat och kommit överens om en gemensam terminologi. Det har varit mycket arbete, men resultatet blir också en mer genomarbetad bok, berättar Charlotte J. Sparrenbom.
Grundvattenboken riktar sig främst till studenter inom geologi, miljövetenskap och ingenjörsvetenskap, men även yrkesverksamma inom vattenfrågor på företag, kommun, länsstyrelse eller annan myndighet. Boken utgör en sammanställning av kunskapsläget inom grundvattenområdet och kan med fördel läsas av alla som är intresserade av vattnet i marken.
– Vi hoppas att läsarna ska få med sig ett intresse av att jobba vidare med de här frågorna och sprida kunskapen om varför det är viktigt att förstå grundvattenprocesser till andra, säger Charlotte J. Sparrenbom.
OM REDAKTÖRERNA
Charlotte J. Sparrenbom är docent, lektor och forskare vid Geologiska institutionen, Lunds universitet. Hon arbetar med grundvatten med fokus på förekomst och spridning av organiska och oorganiska föroreningar. Av speciellt intresse är förändringar i grundvattenkvalitet över tid, undersökningsmetoder, övervakning, sanering och skydd av våra vattenresurser.
Hans Jeppsson är geohydrolog på konsultföretaget WSP och gästlärare på Geologiska institutionen, Lunds universitet. Han arbetar med grundvattenutredningar, främst i anknytning till allmän vattenförsörjning. Hans specialiteter är grundvattenprospektering och magasinsanalys.
BOKFAKTA
Titel: Grundvattenboken
Redaktörer: Charlotte Sparrenbom & Hans Jeppsson
ISBN: 9789144135922
Språk: Svenska
Upplaga: Första
Antal sidor: 672
Förlag: Studentlitteratur
Nyckelord
Kontakter
Jens FredholmFörläggare tillämpad teknik
Tel:046-31 21 58jens.fredholm@studentlitteratur.seBilder

Länkar
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Stor liten nyhet i nya Arkitektens handbok3.3.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vad gör man med en handbok som blivit så omfattande att den börjar närma sig ett uppslagsverk? Kompletterar med en fältbok som är enkel att ta med sig, konstaterade upphovsmännen till Arkitektens handbok 2022.
Pedagogisk succémetod fortsätter spridas internationellt24.11.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att rättigheterna till ett läromedel säljs till länder utanför Norden hör inte till vanligheterna. Men Micke Hermanssons pedagogiska koncept Grej of the Day har tidigare sålts inte bara till Norge utan även till Nederländerna. Nu når metoden även Frankrike, och blir med det tillgänglig på ett världsspråk.
Engagera elever för en hållbar framtid8.11.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Isarna smälter, haven är fulla av plast och den globala demokratin är på nedgång. Tänk om lösningen just nu sitter i våra klassrum?
Digitala matteäventyret har lockat 100 000 användare sedan förra året23.8.2021 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
I början av 2020 lanserade Studentlitteratur storsatsningen Tomoyo, spelifierad matteträning som med hjälp av aktuell forskning och modern teknologi ökar elevers lust att träna matte. Intresset har varit stort, och när lärare och elever nu startar upp det nya läsåret har Tomoyo nått en fantastisk milstolpe med över 100 000 användare sedan lanseringen.
De har skrivit nytt standardverk för byggbranschen11.7.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det har länge saknats en heltäckande lärobok som följer hela byggprocessen, ansåg lärare och forskare i byggproduktion som för mer än tio år bestämde sig för att ändra på den saken. Nu är resultatet helt klart: bokserien Byggledning omfattar 2000 sidor och ett omfattande digitalt material. Innehållet vänder sig till ingenjörsstudenter och är även tänkt att fungera som handbok till yrkesverksamma.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum