Åklagarmyndigheten

Förhandling i hovrätten om mord på treåring i Norrköping

Dela

Inför hovrättsförhandlingen i slutet av maj har en ny åklagare tagit över. Hon håller nu på att sätta sig in i ärendet.

Den 30 januari 2020 hittades en flicka, född 2016, död i sitt hem i Norrköping. Norrköpings tingsrätt dömde flickans mamma till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Båda parter har överklagat domen. Göta hovrätt inleder huvudförhandling den 24 maj.

Åklagaren har i sin överklagan begärt att hovrätten ska ändra tingsrättens dom i enlighet med åtalet och döma mamman för i första hand mord på dottern och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Åklagaren yrkar också att hovrätten ska döma henne för synnerligen grov misshandel i två fall av dottern född 2016 och av sonen född 2019. Åklagaren har även yrkat att mamman ska dömas för brott mot griftefrid.

När det gäller straffet yrkar åklagaren att hovrätten dömer mamman till ett väsentligt längre fängelsestraff än vad tingsrätten dömt ut.

Åklagaren som höll i ärendet i tingsrätten arbetar inte längre på Åklagarkammaren i Norrköping. Därför är en ny åklagare utsedd som tar ärendet i hovrätten. Det blir kammaråklagare Helene Gestrin på Åklagarkammaren i Linköping.

– Helene Gestrin har erfarenheten som behövs av stora och komplexa mål. Eftersom de mer erfarna åklagarna i Norrköping är uppbokade på andra stora mål under våren får vi hjälp av kollegorna i Linköping. Det här är ett bra exempel hur vi stöttar varandra inom myndigheten, säger kammarchef Torsten Angervåg i Norrköping.

– Jag håller nu på att sätta mig in i ärendet och det kommer att ta ytterligare en tid, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Målnummer i Göta hovrätt: B 2705–20.

Huvudförhandlingen i hovrätten inleds den 24 maj och avslutas i början av juni. Totalt beräknas huvudförhandlingen pågå under minst åtta förhandlingsdagar.

Kontakt

Kammaråklagare Helene Gestrin, 010-562 58 06, tillgänglig på telefon i dag den 10 mars klockan 13–14.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Dom i mål där en man är misstänkt för våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm19.4.2021 10:16:23 CEST | Pressmeddelande

På onsdag den 21 april kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett mål där en 56-årig man är åtalad för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuella ofredanden. De fyra målsäganden är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade som migrationskonsulent på RFSL Stockholm. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon efter att dom meddelats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum