Stockholms läns sjukvårdsområde

Förhöjd sjukdomsbörda för patienter med depression

Dela
Patienter med depressionsdiagnos är hårt drabbade av annan sjuklighet och behöver i många fall långvarig sjukersättning. Det visar en studie som Region Stockholm och Karolinska Institutet står bakom och som nyligen publicerats i Acta Psychiatrica Scandinavica. Studien visar bland annat att de med depression har mer än 10 gånger så många sjukskrivningsdagar året efter sin depressionsdiagnos jämfört med friska invånare med samma ålder, kön och likartad socioekonomisk bakgrund.

– Studien visar att depression är mycket vanligt i Stockholm och att de som får en depressionsdiagnos är hårt drabbade av bland annat sjuklighet och sjukskrivning, säger professor Johan Lundberg, överläkare och sektionschef vid sektionen för affektiva sjukdomar vid Norra Stockholms Psykiatri och huvudansvarig forskare.

Studien inkluderar alla med depression som behandlas i primär- eller specialistvård under perioden 1 januari 2012 och 31 december 2018. Totalt inkluderar studien 137 822 patienter. Sammanfattningsvis visar studien att:

  • 65 procent av patienterna diagnosticerades inom primärvården och 30 procent inom psykiatrin. Av de patienter som fortfarande hade behandling ett år senare vårdades cirka 35 procent inom psykiatrin
  • genomsnittslängden på depressionsepisoden var 13 månader
  • samsjuklighet med ångestsyndrom var vanligast: 13 procent 12 månader före depressionsdiagnos, 30 procent vid tid för depressionsdiagnos och 35 procent ett år efter depressionsdiagnos
  • behandling av depression skedde oftast med läkemedel och mindre ofta med psykoterapi
  • jämfört med friska invånare med samma ålder, kön och likartad socioekonomisk bakgrund så har patienterna med depression ungefär dubbelt så stor risk att dö, oavsett dödsorsak
  • jämfört med friska invånare med samma ålder, kön och likartad socioekonomisk bakgrund har de med depression mer än 10 gånger så många sjukskrivningsdagar året efter sin depressionsdiagnos (53 jfm 3)
  • ännu efter 12 månaders vård är det ovanligt med de tilläggsbehandlingar som rekommenderas vid svårbehandlad depression.

– Resultaten visar att det troligen finns en möjlighet till mer effektiv depressionsvård i form av tätare utvärderingar och justeringar av vården för att därmed potentiellt minska den stora ohälsa i form av överdödlighet och funktionsnedsättning som är associerat med depressionssjukdomen, säger Johan Lundberg.

Enligt Johan Lundberg kan en möjlig åtgärd vara att se över riktlinjer för i vilken takt och på vilket sätt vård av depression ska utvärderas och om behandlingsalternativ och vårdnivå ska tydliggöras. 

Kontakter

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye