Europaparlamentet

Förintelsens minnesdag: Israels president Isaac Herzog talar inför ledamöterna

Dela
Idag, torsdag den 26 januari klockan 10:30 talar Israels president Isaac Herzog i Europaparlamentet i Bryssel för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

På torsdag den 26 januari klockan 10:30 talar Israels president Isaac Herzog i Europaparlamentet i Bryssel för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola kommer att öppna plenarmötet med ett inledande tal.

Efter president Isaac Herzogs anförande kommer ledamöterna att hålla en tyst minut. Ceremonin avslutas med ett musikaliskt framträdande av Chen Halevi på klarinett och Jenő Lisztes på tsymbaly, som väntas framföra Maurice Ravels ”Kaddish”.

Efter ceremonin cirka klockan 11:45 inviger talman Metsola och president Herzog ”Flyktingen” (”The Refugee”), ett minnesmonument för förintelsen av Felix Nussbaum, utanför parlamentets plenisal.

I år är det också 75 år sedan staten Israel grundades.

Den internationella minnesdagen för förintelsens offer - den 27 januari - etablerades av Förenta Nationerna 2005 för att uppmärksamma förintelsen och 60-årsdagen för befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Du kan följa ceremonin direkt på nätet på torsdag via Europaparlamentets hemsida och EbS+.

Isaac Herzog

Isaac Herzog föddes i Tel Aviv 1960 och valdes till Israels elfte president 2021. Han valdes till ledamot av Knesset för första gången 2003 och har sedan dess haft flera ministerposter. Isaac Herzog har också tjänstgjort som partiordförande för Israeliska arbetarpartiet och ordförande för den exekutiva kommittén för ”the Jewish Agency for Israel”.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Översikt av plenarsammanträdet 13-16 mars 202312.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sessionsinfo 13-16 mars 2023, plenarsammanträde i Strasbourg Byggnaders energiprestanda: mot klimatneutralitet 2050 På tisdag röstar ledamöterna om ett förslag till åtgärder för att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Debatten äger rum på måndag. ”Fit for 55”: Tre nya lagar för att nå EU:s klimatmål för 2030 Ledamöterna väntas anta nya regler om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, EU-ländernas utsläppsminskningar och en översyn av reserven för marknadsstabilitet. Parlamentet debatterar sina prioriteringar inför Europeiska rådets vårmöte På onsdag morgon debatterar ledamöterna sina krav och förväntningar inför EU-toppmötet den 23-24 mars med Charles Michel och Ursula von der Leyen. Parlamentet uppmärksammar Internationella kvinnodagen (8 mars) På onsdag kommer Nobelpristagaren Shirin Ebadi och astronauten Samantha Cristoforetti att tala till ledamöterna vid en ceremoni. ”Rädda bin och bönder”: Europaparlamentet granska

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum