Järfälla Kommun

Förintelseöverlevaren Emerich Roth besöker Viksjöskolan under Fredsveckan

Dela

Frågor om demokrati, värdegrund och mänskliga rättigheter står i centrum när Viksjöskolan i Järfälla genomför en fredsvecka i anslutning till Förintelsens minnesdag. Bland annat får skolan besök av förintelseöverlevaren Emerich Roth som ska föreläsa och då gör sitt enda skolbesök under våren.

Vecka 4 arrangerar Viksjöskolan i Järfälla en fredsvecka i anslutning till Förintelsens minnesdag den 27 januari med Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Frågor om demokrati, värdegrund och mänskliga rättigheter genomsyrar Viksjöskolans verksamhet. Genom att få ta del av omvärldens aktuella händelser, samt möta politiker, fredsprofiler och beslutsfattare, rustas Viksjöskolans elever för en framtid med förståelse och respekt.

Emerich Roth, 91 år, är överlevande från Förintelsen och har blivit utnämnd till Viksjöskolans fredsprofil. De senaste 20 åren har han föreläst på Sveriges skolor för att motverka hat, våld och främlingsfientlighet. Emerich Roth har valt att göra sitt enda skolbesök under våren på Viksjöskolan och kommer under måndagen den 25 januari att föreläsa om dagens situation och svara på elevernas frågor. Fredsveckan börjar fredagen den 22 januari med en föreläsning om Förintelsen, antisemitism och antiziganism.

Vill skapa engagemang

Viksjöskolans arbete med Förintelsen, demokrati och mänskliga rättigheter har tidigare uppmärksammats i flera medier. Charlotta Granath, SO-lärare och förstelärare i demokratifrågor, har varit drivande i Viksjöskolans freds- och demokratiarbete. Hon utsågs 2015 till Årets eldsjäl av Emerichfonden, fonden mot våld för mänsklighet och mottog priset av H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

– Det händer mycket i vår omvärld och därför vill vi på Viksjöskolan att frågor som rör fred, demokrati och mänskliga rättigheter uppmärksammas, för att så många människor som möjligt ska engagera sig i dessa frågor. Det är viktigt att fredsprofiler som Emerich Roth kommer och berättar om sina upplevelser, säger Charlotta Granath.

Andra aktiviteter som äger rum under Fredsveckan är en utställning av Viksjöskolans elever om flera av världens fredsprofiler. Svenska kommittén mot antisemitism besöker skolan och föreläser om vikten av att agera och om värdegrund. Under minnesdagen den 27 januari bär eleverna mörka kläder för att hedra offer för brott mot mänskligheten och tänder ljus.

Mer information

Charlotta Granath, SO-lärare och förstelärare i demokratifrågor, Viksjöskolan i Järfälla kommun, charlotta.granath@jarfalla.se, 070-002 52 49

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Pulshöjande aktiviteter ger bättre betyg visar forskning i Järfälla29.11.2018 07:01Pressmeddelande

Kan ett kort och intensivt träningspass före lektion leda till bättre resultat? Ja, absolut! Eleverna i forskningsprojektet ”Rörelse för bättre hälsa och inlärning” har i genomsnitt höjt sina betyg i svenska och engelska och mår dessutom mycket bättre. Fler skolor i Järfälla är nu på väg att testa konceptet och Izabela Seger, lektor och idrottslärare på Björkebyskolan är inbjuden att föreläsa runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum