Transportstyrelsen

Förlängd besiktningstid efter EU-beslut. Ny e-tjänst visar uppgifterna

Dela

Den 4 juni infördes förlängd inställelsetid för kontrollbesiktning efter ett beslut från EU. För att enkelt kunna se sitt nya sista besiktningsdatum har Transportstyrelsen nu tagit fram en e-tjänst – se besiktningsdatum för ditt fordon.

Förlängd
Förlängd

Den så kallade omnibusförordningen infördes efter rekordsnabbt beredningsarbete för att mildra covid-19-pandemins effekter på transportområdet. Förordningen omfattar flera tillfälliga lättnader och undantag. En av lättnaderna är en förlängd inställelsetid för kontrollbesiktning för alla fordon som senast skulle ha besiktats någon gång mellan den 1 februari 2020 och den 31 augusti 2020. Uppskattningsvis 1,2 miljoner fordon påverkas av förlängningen.

Eftersom beslutet om förlängning infördes med så kort framförhållning var det inte möjligt att hinna anpassa vägtrafikregistret innan reglerna trädde i kraft. Vägtrafikregistret och övriga e-tjänster visar fortfarande besiktningsuppgifter enligt de gamla reglerna.

För att fordonsägare ska kunna kontrollera vilket datum som gäller för just deras fordon har Transportstyrelsen tagit fram en speciell e-tjänst som tar hänsyn till den förlängda inställelsetiden – se besiktningsdatum för ditt fordon

- Det är viktigt att fordonsägare enkelt kan få reda på vad som gäller just för dem och deras fordon och med den här e-tjänsten löser vi det behovet. Samtidigt fortsätter vi att arbeta fram en permanent lösning för våra register, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Det går också att kontrollera besiktningsdatum för ett fordon genom att ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor.

Transportstyrelsen fortsätter arbetet med att uppdatera vägtrafikregistret för att det ska visa korrekt information. Inriktningen är att en lösning kommer vara på plats i närtid.

- Den förlängda inställelsetiden ska ge en möjlighet att skjuta upp sin besiktning främst för den som på grund av pandemin har svårt att besikta sitt fordon. Men om alla gör det finns det risk för köer och trängsel hos besiktningsföretagen under nästa vår. Ett sätt att undvika det är att den som kan besikta sitt fordon i vanlig ordning också gör det, säger Jonas Bjelfvenstam.

Se besiktningsdatum för ditt fordon

Förlängd tid för kontrollbesiktning och körkort (nyhet från den 1 juni 2020)

Nya åtgärder för att mildra coronakrisens påverkan på transportsektorn (pressmeddelande från regeringen, den 1 juni 2020)

Kontaktuppgifter för media

Mikael Andersson
Presschef
070-609 76 69
mikael.andersson@transportstyrelsen.se

Kontakter

Bilder

Förlängd
Förlängd
Ladda ned bild

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Utsläppregleringen av tvättvatten från skrubbrar på fartyg bör skärpas1.10.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

En skrubber tvättar avgaserna från fartyg och gör att utsläppen till luft av svavel och partiklar minskar. Samtidigt släpps tvättvattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större bearbetning/behandling för att uppfylla nuvarande krav. Antalet skrubbrar ökar och därför anser HaV och Transportstyrelsen att utsläppsregleringen av tvättvatten bör skärpas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum