Socialdemokraterna

Förlängd höjning av bostadsbidraget för barnfamiljer – barnfamiljer med tuff ekonomi ska inte betala för krisen

Dela

Den generella välfärden är det mest jämlikhetsskapande verktyg vi har. Det blir inte minst tydligt i kris. Den skapar trygghet för alla. Socialdemokraterna kommer inte låta välfärdens personal, sjuka, arbetslösa eller barn få betala för krisen. I dag meddelar vi att vi vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer.

- Moderaterna säger att vi måste prioritera, men vi vet vad det egentligen betyder. Att välfärden sätts på svältkur som under finanskrisen. Därför är vårt tydliga löfte att vi inte kommer låta välfärdens personal, sjuka, arbetslösa eller barn få betala priset för krisen. Vi kommer inte låta välfärden stå tillbaka, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Rysslands olagliga invasion av Ukraina och dess energikrig mot Europa har bidragit till att många hushåll har fått, eller riskerar att få, en tuff ekonomisk situation. Socialdemokraterna har varit tydliga med att ingen ansvarsfull politiker kan lova full kompensation för varje prishöjning och att den ekonomiska politiken behöver bedrivas med stor varsamhet.

- Den ekonomiska tryggheten för vanligt folk står på spel i det här valet. Moderaterna är tydliga, de vill sänka a-kassan och skära ner i sjukförsäkringen. Det kommer vi socialdemokrater aldrig att acceptera. I osäkra tider när vi behöver våra gemensamma trygghetssystem som mest ska människor kunna lita på att få den trygghet de förtjänar,säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Vi socialdemokrater kommer alltid stå upp för välfärden. Det visade vi under pandemin, då vi kompenserade kommunsektorns skattebortfall tre gånger om, för att vi inte skulle se färre undersköterskor i äldreomsorgen, färre elevassistenter i skolorna och färre sjuksköterskor på sjukhusen. Mot det står Moderaterna som under finanskrisen bara kompenserade för en tredjedel av skattebortfallet. När de nu säger att allt handlar om prioriteringar, då väcker det frågor om vilka resurser välfärden ska få. Att de vill skära i sjukförsäkringen och a-kassan har dock varit uppenbart sedan länge.

Socialdemokraternas löfte är tydligt: vi kommer inte låta vare sig välfärdens personal, sjuka, arbetslösa eller barn få betala för krisen. En illustration av det är att vi i dag har berättat att vi vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer, under det första halvåret 2023, för att dessa familjer ska klara den tuffa situation vi står inför. Tilläggsbidraget kommer kunna lämnas med upp till 1 325 kronor per månad.

Presskontakt 

Mirjam Kontio, pressekreterare till Mikael Damberg, 073-074 05 57, mirjam.kontio@regeringskansliet.se

Hanna Kretz, pressekreterare till Ardalan Shekarabi, 073-064 96 04, hanna.kretz@regeringskansliet.se

Socialdemokraternas presstjänst, 08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum