RF/SISU

Förlängt ekonomiskt stöd krävs av regeringen för idrottsrörelsens överlevnad

Dela

Idrotten behöver förlängt krisstöd. Specialidrottsförbundens sammanslagna uppskattade behov av ekonomiska konsekvenser för perioden juli till och med september är 1 260 miljoner kronor.

– Just nu går många mindre idrottsföreningar och även elitföreningar på knäna. Det handlar om föreningslivets överlevnad, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Idrottsrörelsen har tilldelats 500 miljoner i krisstöd för ekonomiska förluster under perioden 12 mars till 30 juni. Under samma period har föreningar och förbund sökt krisstöd för 1,3 miljarder kronor. Fortsätter pandemi uppskattas den ekonomiska konsekvensen för idrottsrörelsen bli ytterligare 1,26 miljarder kronor för perioden från juli till och med september.

– Mer än hälften av summan är små föreningar som tappar intäkter när marknader eller cuper de arrangerar ställs in. Andra idrottsföreningar tappar intäkter när de inte kan ha publik på elitmatcher eller står som arrangörer av stora evenemang med många deltagare som tvingats ställa in. I totalbeloppet ingår även specialidrottsförbundens tapp av intäkter som dock bedöms vara lägre än 100 miljoner kronor. Föreningslivet behöver förlängt stöd för att kunna fortsätta verksamheten, säger Björn Eriksson.

Bra idrott gör skillnad. Ungdomar som är engagerade i en idrottsförening känner sig mindre pressade, okoncentrerade och nedstämda än ungdomar som inte deltar i någon idrottsförening. De lämnar grundskolan med bättre betyg

– Vi förstår att pengarna inte räcker till allt. Det svenska samhället har inte råd att riskera att idrottsföreningarna inte klarar av att fortsätta erbjuda den gemenskap och de aktiviteter som får våra unga att må bättre, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har idag även skrivit en debattartikel publicerad i Dagens samhälle 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

RF-SISU Östergötland och Länsstyrelsen lyfter barnrättsperspektivet11.9.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Idrott för barn och unga ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv, med rörelseglädje som högsta prioritet. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att barn och unga ska kunna idrotta på sina villkor och utifrån sina förutsättningar. Det är ett viktigt led i att uppfylla FN:s barnkonvention som är lag i Sverige sedan januari 2020. RF-SISU Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland kommer den 21/9 att arrangera en Idrottsdag där vi fokuserar på idrott ur barnens perspektiv. Vi vill lyfta goda exempel på hur idrotten kan utvecklas och främjas genom att vi aktivt tar tillvara barnens perspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum