Umeå kommun

Förlängt stöd till Idrottshögskolan

Dela

Umeå kommun reserverar cirka 3 miljoner kronor årligen fram till och med 2023 som stöd till kompetenscentrum vid Idrottshögskolan, Umeå universitet.

– Stödet till kompetenscentrum vid Idrottshögskolan utgör en del av kommunens olika samarbeten för att utveckla idrotten i Umeå och stärka Umeås profil som en av landets mest framstående idrottskommuner. Idrottshögskolan har gott renommé i Sverige och internationellt och bidrar starkt till att stärka idrottsstaden Umeå. De större idrottsevenemang som förläggs i Umeå innebär stora positiva turismekonomiska effekter, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Umeå kommun och Umeå universitet har samarbetat sedan 2009 för att driva kompetenscentrum för olika idrotter - längdskidor, friidrott, orientering och innebandy. 2018 tillkom även ett kompetenscentrum för badminton. Samarbetet innefattar idrottsforskning, idrottsutbildning och möjliggör för elitaktiva idrottare att kombinera idrott på elitnivå och universitetsstudier, så kallade ”dubbla karriärer”.

Sedan 2013 kallas satsningen för Idrottshögskolan. Umeå universitet ett av fem utpekade Riksidrottsuniversitet och i dagsläget finns cirka 800 idrottsstudenter som antingen läser en idrottsrelaterad utbildning eller kombinerar en elitidrottssatsning med universitetsstudier. I Idrottshögskolans forskningsnätverk finns 67 idrottsforskare.

Idrottshögskolan har också ett nära samarbete med flera av Umeås idrottsföreningar med elitidrottsveksamhet.

Samarbetet inom Idrottshögskolan är reglerat via avtal för varje idrott. Avtalen är trepartssamarbeten mellan Umeå kommun, Umeå universitet och respektive specialidrottsförbund. I avtalen förbinder sig parterna till olika åtaganden. Bland annat förbinder sig idrottsförbunden att förlägga olika arrangemang och tävlingar i Umeå, och kommunen att medfinansiera verksamhetsledarnas tjänster.

Umeå kommun har de senaste åren medfinansierat tjänster vid kompetenscentrumen för innebandy, elitskidåkning, orientering och badminton. Tjänsten vid friidrottens prestationscentrum finansieras separat via ett samarbete med Maja Beskows elitidrottsgymnasium.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum