Svensk Handel

Förlegat postsystem kan ändras vid extrakongress: ”Svenska e-handlare utsätts för snedvriden konkurrens”

Dela

FN:s paketsubventioner gör att kinesiska e-handlare har betydligt lägre fraktkostnader än svenska näthandlare när de skickar varor till svenska konsumenter. En ny rapport visar att svenska butiker har nästan dubbla fraktkostnaden för varor som mobilladdare, vissa leksaker och fotopapper. Men hopp om ändring finns, i slutet av september kan systemet komma att reformeras.

Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.
Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Det är via FN:s postorgan Universal Postal Union (UPU) som frakten subventioneras för kinesiska e-handlare. UPU, som var från början var tänkt att hjälpa vissa länder i sin utveckling, har spelat ut sin roll för Kina och istället växt till ett allt större hot mot svenska e-handelsföretag.

– Trots att Kina är en av världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation får de kraftiga subventioner. De rankas i samma liga som Kuba och Gabon. Konkurrensen inom e-handeln är stentuff och marginalerna lövtunna. Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

För paket som väger mellan 1,5 - 2 kg är frakten i genomsnitt 57 procent lägre för de kinesiska e-handlarna. För vissa lättare varor som mobilladdare, vissa leksaker, usb-sticka eller fotopapper är skillnaderna ännu större. I vissa fall kan skillnaden i fraktkostnad rent av överstiga företagens marginal för produkten och företag kan tvingas lämna marknaden.

Postnord förlorade 100 miljoner
Rapporten från Copenhagen Economics visar också att Postnord förlorar stora summor på systemet. UPU medför begräsningar över hur mycket Postnord får ta betalt för paketlen och företagets inkomstbortfall uppgick år 2017 till 10 miljoner Euro, eller uppemot 100 miljoner kronor, vilket motsvarar hela 19 procent av Postnords vinst det året.

Den 24 - 25 september träffas medlemsländerna inom UPU vid en extrakongress i Genéve där systemet kan komma att reformeras.

– Svenska e-handlare utsätts dagligen för en snedvriden konkurrens som är helt oacceptabel. Vi förväntar oss därför att den svenska regeringen agerar kraftfullt för att stoppa paketsubventionerna. Om inte systemet kan reformeras via UPU behöver vi hitta lösningar för att reglera detta på nationell nivå, säger Karin Johansson.

Även USA har reagerat kraftigt på systemet och meddelat att de kommer att lämna UPU i slutet av året om inte en förändring kommer till stånd. Kina är ett av de länder som svenska konsumenter e-handlar störst mängd varor från.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.
Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Direktstöd till företag välkomnas: ”Behovet av hyreslättnader är akut”30.4.2020 12:37:23 CESTPressmeddelande

Regeringen har presenterat ett direktstöd till utsatta företag som ska täcka fasta kostnader för exempelvis hyror. Svensk Handel välkomnar beskedet som är viktigt för att rädda företag och jobb inom handeln. ”Hittills har hyresstödet inte nått fram till drabbade butiker, förhoppningsvis sker det genom direktstödet”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum