Vänsterpartiet Region Stockholm

Förlossningskrisen drabbar övriga vården – ”patienter ställs mot varandra”

Dela

På Nya Karolinska sjukhuset tvingas en specialistavdelning flytta till mindre lokaler till följd av förlossningskrisen. Patientgrupper ställs mot varandra och ansvaret ligger på den politiska ledningen i regionen.

Dagens Nyheter rapporterar att en specialiserad slutenvårdsavdelning för patienter med reumatologiska sjukdomar får flytta på sig nästa år, eftersom sjukhuset behöver lokalerna för att utöka sin förlossningsvård. Avdelningen är den enda i sitt slag i Stockholm, och får nu färre vårdplatser. Personalen beskriver beskedet som en chock, och vädjar om att beslutet ska omprövas.

- Det här handlar om att det blågröna regionstyret i för många år frenetiskt vägrat att bygga ut förlossningskapaciteten på andra håll, till exempel genom att öppna S:t Görans förlossning. Resultatet ser vi nu: akuta lösningar där patienter ställs mot varandra. Det är djupt olyckligt. Ansvaret för det är inte sjukhusets, det är politiskt, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm.

Händelseutvecklingen på NKS visar tydligt hur ont det är om lokaler.

- Nya Karolinska är världens dyraste sjukhus. Det minsta vi borde kunna begära är att det ska finnas utrymme för ökad kapacitet utan att en redan skör patientgrupp drabbas. Också det ansvaret är politiskt och vilar på Moderaterna, säger Jonas Lindberg.

Vänsterpartiet menar att förlossningsavdelningen på S:t Görans sjukhus bör öppna redan nästa år. Vi har inte råd att vänta till 2023, som det Moderatledda styret i Region Stockholm vill.

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Region Stockholm
Vänsterpartiet Region StockholmVänsterpartiet Region Stockholm vill skapa en region för alla, inte bara för de rika. I Region Stockholm är Vänsterpartiet i opposition. Välfärden ska gå att lita på. Vården ska vara tillgänglig för alla och personalen ska ha bra arbetsvillkor. Kollektivtrafiken måste fungera bättre. Barn och ungdomar ska få fria SL-kort och pensionärer ska få resa fritt i lågtrafik. Alla ska ha rätt till kultur. Vi har en vision om ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Följ Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum