Svenska Basketbollförbundet

Förlust mot Frankrike ger Lettland i åttondel

Dela

Det blev på något sätt en nöjd förlust mot Frankrike, där spelare och ledare kunde känna självförtroende i att det går att rubba världslag som Frankrike. Men det blev en knapp förlust, vilket betyder att Sverige får möta värdnationen Lettland i en åttondelsfinal på måndag kväll.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Det var Sveriges bästa match i turneringen. Ställda mot världsfyran Frankrike i en direkt avgörande match om gruppsegern lyckades Sverige till slut sätta samman en hel match över 40 minuter. Sverige fullständigt krossade i returtagningen, 44-32, Elin Eldebrink gjorde sitt landslagsbästa med 18 poäng och Regan Magarity gjorde sin bästa insats i landslagsdräkten med 7 poäng och 9 returer.

Men inte ens det räckte. I slutändan gjorde Sverige 6 poäng mindre än Frankrike. Om Sverige bara kunde satt något fler än fem av sina 20 trepoängsförsök, om Olivia Epoupa hade valt en annan dag att sänka två blytunga treor eller om Sverige kanske inte hade bjudit på 21 turnovers, då kunde resultatet blivit annorlunda.

– Jag tycker vi gör en fantastisk insats, säger assisterande coach Francisco Pinto.

Head coach François Gomez håller med:

– Spelarna spelade med hjärta, intensitet och självförtroende.

Det visade sig framförallt i försvaret, där Sverige tvingade Frankrike till lägen de inte ville ha. Sverige tryckte ihop försvaret under korgen, flög ut på trepoängsskyttarna och gav bara fransyskorna halvdistansskotten. Idag satt dem. Sandrine Gruda var bra, men inte fenomenal. 16 poäng på 15 skott är bland det bästa betyg ett försvar kan få mot henne.

– Vi har pratat om hur vi vill spela och jag tyckte att spelarna utförde det exemplariskt, säger coach Pinto.

Offensivt för Sverige gick det mesta genom Elin Eldebrink på söndagskvällen. Hennes 18 poäng var rekord för henne i landslaget – något hon fått höra redan tre gånger innan presskonferensen efter matchen. Under förutsättningarna, mot Frankrike i ett europamästerskap, och försvarad utan av en av de allra bästa, Olivia Epoupa, är det svårt att hitta superlativ starka nog för att beskriva hennes insats.

– Det är alltid svårt att spela mot Epoupa, säger Elin Eldebrink. Hon är kanske den snabbaste och kvickaste spelaren vi har i dambasketen. Jag försökte bara ha tålamod när hon var på mig, kanske ge bollen till någon annan och sen få tillbaka den, så att jag inte skulle trötta ut mig själv.

Sverige vinner både den andra och den fjärde perioden – och spelar lika i den tredje – men det var de ynka 9 poängen i den första perioden som till slut fällde svenskorna. Frankrike är både längre och mer atletiska än Tjeckien och Montenegro, och det var som att det tog tio minuter innan Sverige vande sig vid det och kunde börja spela.

Nu blir det igen en snabb omställning när åttondelsfinalen kommer spelas kl 17:30, svensk tid, på måndagskvällen. Då är motståndet hemmanationen Lettland, som precis innan Sveriges match förlorat en jämn match mot Spanien. Om Sverige lider något av sviterna från dagens match så bör det även gälla Lettland. Coach Gomez är inte orolig:

– Vi är i god fysisk form och är redo för att spela två matcher på två dagar.

Matchen imorgon ser du på SVT eller TV3/Viasat.

EuroBasket 2019, Gruppspel
Sverige – Frankrike, 65-71 (9-17, 16-18, 16-16, 24-20)
Poäng, Sverige: Elin Eldebrink 18, Amanda Zahui 13, Kalis Loyd 8, Regan Magarity 7, Louice Halvarsson 7, Frida Eldebrink 6, Binta Drammeh 3, Ellen Nyström 3.
Statistik: >>>

Text: Johannes Grufstedt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: FIBA
Foto: FIBA
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Damlandslagets trupp inför EM-kvalet uttagen10.10.2019 16:57:41 CESTPressmeddelande

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut sin första trupp inför EM-kvalet. 24 spelare finns med i truppen varav 16 blir kallade till träningsläger i Malmö inför EM-kvalet. Den stora överraskningen är 18-åriga stjärnskottet Tova Sabel som har fått en plats bland de 16 främsta. Även Maria Gültekin gör comeback samt Nathalie Fontaine som inte kunde spela EM på grund av skada. - Vi har många spelare på hög europeisk nivå men också talanger som visat mental styrka och hög kvalitet, jag tror på detta lag, säger Marco Crespi.

Sveriges fem största förbund för inomhusidrott inleder samarbete med White arkitekter för projektet Den moderna idrottshallen för idrott och skola9.10.2019 14:00:12 CESTPressmeddelande

Bristen på idrottshallar är stor i Sverige och det behövs hallar som är tillgängliga för flera aktiviteter och utövare. Därför inleder fem av de största förbunden för inomhusidrott; Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet nu ett samarbete med White arkitekter för att ta fram ett koncept för framtidens idrottshall.

Viktor Bengtsson assisterande coach för damlandslaget4.10.2019 12:00:00 CESTPressmeddelande

”Det här måste jag vara med på.” Så gick tankarna i huvudet på Viktor Bengtsson vid presskonferensen när Marco Crespi presenterades inför alla ligacoacherna. Och ibland går drömmar i uppfyllelse. Lite senare blev klart att Telge Baskets head coach blir assisterande coach i damlandslaget vid sidan av Mats Levin och Caroline Muzito-Bagenda. – En spännande och rolig utmaning att få jobba med dessa spelare och den övriga coachstaben, säger Viktor Bengtsson.

Mats Levin assisterande coach för damlandslaget2.10.2019 10:32:27 CESTPressmeddelande

Mats Levin blir ny assisterande coach för damlandslaget. 42-åringen har 133 landskamper och fem år som lagkapten för herrlandslaget på meritlistan. Han har tidigare spelat för förbundskapten Marco Crespi och ser fram emot denna utmaning. – Det känns helt rätt. Spelarna har bra mästerskap bakom sig och ännu mer i sig och Marco är en av de bästa coacherna jag någonsin haft, jag känner stor ödmjukhet över att få vara med och bidra, säger Mats Levin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum