Dramaten

Formatet för Bergmanfestivalen 2020 förändras

Dela

Osäkerheten kring hur Coronaepidemin kommer att utvecklas i världen under det närmaste halvåret innebär att programmet för Dramatens internationella teaterfestival, Bergmanfestivalen, kommer förändras och anpassas. Festivalen blir inte en lika sammanhållen mötesplats för internationell scenkonst som planerat. Dramaten arbetar istället för att kunna erbjuda publiken några av de gästspel som var inbokade, men utspritt under spelåret.

Foto: Urban Wedin
Foto: Urban Wedin

Dramaten för nu samtal om att hitta alternativa datum under spelåret 2020/2021 för ett par av de internationella gästspel som var planerade till årets festival. Det blir inte en sammanhållen mötesplats för internationell scenkonst under elva dagar som festivalen tidigare varit utan istället är planen att erbjuda publiken några gästspel under spelåret. Dessutom kommer teatern att bjuda in några av de konstnärer som skulle ha medverkat i festivalen till offentliga samtal.

”Bergmanfestivalen är en mycket viktig faktor för Dramaten att kunna ta emot gästspel från hela världen. Genom internationella samarbeten och kontakter utvecklar vi vår konstform vilket kommer både publiken och våra medarbetare till del. Det är förstås väldigt tråkigt att vi nu inte kan genomföra festivalen som planerat. Vi ser dock att möjligheter till samtal och utbyten över nationsgränserna kommer att vara än viktigare den dagen denna kris är över, och vi kommer verka för att upprätthålla den internationella utblicken och samtalen under kommande spelår", säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten och Ulrika Josephsson, festivalgeneral, i ett gemensamt uttalande.

Årets festival, den femte i ordningen, skulle ha ägt rum den 27 augusti – 6 september med gästspel från fler länder än tidigare. Nästa ordinarie upplaga av Bergmanfestivalen är planerad till hösten 2022.

 Om Bergmanfestivalen
I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Initiativtagare var dåvarande Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm och den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009. Den följdes upp av en andra festival våren 2012 och sedan 2016 med en festival i augusti-september. 2018, det år på Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, hölls en stor festival med många Dramatenpremiärer och gästspel. Årets festival, den femte i ordningen, skulle ägt rum den 27 augusti – 6 september med gästspel från fler länder än tidigare.
Nästa ordinarie upplaga av Bergmanfestivalen är planerad till hösten 2022.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Urban Wedin
Foto: Urban Wedin
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten delar värdskapet för europeisk digital teaterfestival22.12.2020 12:59:09 CETPressmeddelande

Den 20 januari inleds en fjorton dagar lång europeisk digital festival där flera engelsktextade teaterföreställningar publiceras dagligen. Hela festivalprogrammet släpps den 5 januari och finns då tillgängligt på Dramatens hemsida. – I en värld med närmast helt stängda gränser och med en konstform som blöder av att inte få möta sin publik känns det oerhört viktigt att ändå upprätthålla samarbeten med kollegor på den internationella arenan, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum