Region Örebro län

Formerna är klara för upphandling av förlossningen i Karlskoga

Dela

Hur ska en upphandling av förlossningsverksamheten vid Karlskoga lasarett gå till och vad ska ingå i uppdraget? Det fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om vid dagens sammanträde.

Till följd av verksamhetschefens bedömning att det inte går att garantera patientsäkerheten för de akut sjuka barn som föds i Karlskoga är förlossningen vid Karlskoga lasarett stängd sedan sommaren 2019. Men det finns så väl ett politiskt beslut och en politisk vilja i Region Örebro län om att det ska bedrivas förlossningsverksamhet i både Karlskoga och Örebro.

- Förlossningsvården är en väldigt viktig del av den samlade kvinnosjukvården i länet. Det råder en bred politisk enighet om att förlossningsverksamheten i Karlskoga ska öppna igen. Bedömningen som gjorts är att den snabbaste vägen till återöppning går via en upphandling. I dag har vi tagit ännu ett steg i processen för att återigen ha förlossningsverksamhet i Karlskoga, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den 24 september i fjol fattade regionfullmäktige beslut om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram ett dokument för upphandlingen av förlossningsverksamheten på Karlskoga lasarett, och det är det dokumentet som nämnden i dag godkände.

- Oavsett vem som är utföraren vid förlossningsverksamheten i Karlskoga så är patientsäkerheten något av det viktigaste för oss hälso- och sjukvårdspolitiker. En process som tagit lite längre tid på grund av pandemin kan äntligen landa i något konkret, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Med förhoppning om återöppnande vid årsskiftet

Nämndens förhoppning är att en aktör ska finnas på plats för att kunna bedriva verksamheten från och med den 1 januari 2022. I uppdraget, som löper över åtta år, ingår förlossningsvård av friska kvinnor från och med graviditetsvecka 37+0 till och med 41+0 och förväntat friska barn. Uppdraget ska kunna utföras hela året, även under sommaren.

Kontakt

Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-142 06 20

Behcet Barsom, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon 073-077 77 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild
Behcet Barsom
Behcet Barsom
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Händelse på Universitetssjukhuset Örebro – mannen som hotade är gripen6.7.2021 19:17:24 CEST | Pressmeddelande

Under eftermiddagen på tisdagen mottog personalen på en av psykiatrins verksamheter på Universitetssjukhuset Örebro ett hot från en person som hotade att skada sig själv och andra. Händelsen är nu avbruten och avspärrningen är borttagen. Ingen person kom till skada under händelsen och allt återgår nu till det normala. Psykiatrins akutmottagning kommer att åter öppna i ordinarie lokaler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum