Uppsala kommun

Förnyat löfte till medborgarna om ett tryggare resecentrum

Dela

Under onsdagen den 10 juni signerade Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun, och Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta det förnyade medborgarlöftet för Uppsala resecentrum.

Målsättningen med det förnyade medborgarlöftet är att Uppsala kommun och polisens gemensamma arbete ska öka tryggheten i området kring resecentrum.
Målsättningen med det förnyade medborgarlöftet är att Uppsala kommun och polisens gemensamma arbete ska öka tryggheten i området kring resecentrum.

- Nu förnyar vi medborgarlöftet med polisen till 2023 för att öka tryggheten vid Resecentrum. De åtgärder som vidtagits tidigare har gett effekt, men för att skapa en bestående förändring krävs att vi håller i och kontinuerligt uppdaterar våra åtgärder. Uppsalabornas trygghet är vår högsta prioritet. Vårt gemensamma löfte till alla Uppsalabor är att vi ska göra allt vi kan för att man ska känna sig trygg i det offentliga rummet oavsett tid på dygnet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Målsättningen med det förnyade medborgarlöftet är att Uppsala kommun och polisens gemensamma arbete ska öka tryggheten i området kring resecentrum. Löftet innehåller konkreta åtgärder om trygghetsfrämjande, brottsförebyggande och säkerhetshöjande åtgärder av platser vid resecentrum som kan uppfattas som osäkra av medborgarna.

- Polisen är nöjd med det påskrivna medborgarlöftet. Nu kan vi tillsammans med kommunen fortsätta vårt gemensamma arbete med att öka tryggheten och säkerheten för Uppsalaborna, säger Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta. 

Uppsala kommun och lokalpolisområde Uppsala/Knivsta har ingått en samverkansöverenskommelse för perioden 2020–2023 som syftar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Uppsala. Medborgarlöftet är ett resultat av samverkansöverenskommelsen mellan kommunen och polisen och den medborgardialog för resecentrum, som genomfördes i september 2019, där 2 712 personer besvarade en enkät med frågor om vad de ser som otrygga platser i området.

- Medborgarlöften stärker vår samverkan med polisen och tydliggör ömsesidiga förväntningar och samverkanseffekter. Ett resecentrum i en storstad är tyvärr förknippat med en viss brottslighet, men vi arbetar uthålligt och långsiktigt för trygghet och säkerhet på platsen. Därför är det också särskilt viktigt att vi tillsammans verkar på denna plats, säger Anders Fridborg, säkerhetschef Uppsala Kommun

Uppsala kommun och lokalpolisområde Uppsala/Knivsta åtar sig under perioden 2020–2023 att:

  • Fortsatt arbeta med fokus på polisiär och kommunal närvaro vid resecentrum.
  • Aktivt och i samverkan arbeta med åtgärder avseende säkerhetshöjning av platser inom det geografiska området som uppfattas som otryggt.
  • Brottsförebyggande insatser mot unga och unga vuxna.
  • Utifrån en gemensam problembild arbeta i samverkan med prioriterade aktiviteter i en framtagen åtagandeplan.

Löftet innehåller också aktiviteter såsom fortsatt samordning av sociala insatser, trygghetsinsatser, renhållning och belysning. Tillsammans skapar vi ett tryggt resecentrum.

Nyckelord

Kontakter

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande
E-post: erik.pelling@uppsala.se
Telefon: 018-727 13 18

Anders Fridborg, säkerhetschef
E-post: anders.fridborg@uppsala.se
Telefon: 018-727 60 22

Jan Håkansson, Lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta
E-post: jan.hakansson@polisen.se
Telefon: 076-836 94 60

Isabelle Waldenvik, presskommunikatör
E-post: isabelle.waldenvik@uppsala.se
Telefon: 076-696 31 55

Bilder

Målsättningen med det förnyade medborgarlöftet är att Uppsala kommun och polisens gemensamma arbete ska öka tryggheten i området kring resecentrum.
Målsättningen med det förnyade medborgarlöftet är att Uppsala kommun och polisens gemensamma arbete ska öka tryggheten i området kring resecentrum.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum