Audi

Förnybar el med Audi Smart Energy Network

Dela

Bilen, huset och elnätet sammankopplade i ett intelligent nätverk. I ett pilotprojekt kopplas Audi Smart Energy Network för första gången upp mot elnätet. Ett projekt som har stor betydelse för att balansera variationer i elsystemet med allt fler eldrivna bilar.

Laddhybriden Audi Q7 e-tron quattro
Laddhybriden Audi Q7 e-tron quattro

Som ett led i utvecklingen mot allt fler eldrivna bilar driver Audi ett pilotprojekt för att öka andelen förnybar energi. I projektet kopplas solcellsanläggningar hos hushållen i Zürich och hemstaden Ingolstadt till stationära lagringsbatterier. En intelligent mjukvarulösning från startup-företaget Ampard i Zürich styr solenergin till elbehovet i bilen, hushållet och värmesystemet. Unikt för pilotprojektet är uppkopplingen mot elnätet. Genom ett inbyggt kommunikationsgränssnitt blir alla system sammankopplade till ett slags virtuellt kraftverk och smart elnät.

De uppkopplade hemlagringsbatterierna hjälper till att balansera elnätet. Genom att tillfälligt mellanlagra mindre mängder el, utjämnar de fluktuationer mellan kraftproduktion och förbrukning. Den privata förbrukningen optimeras genom att andelen solenergi kan öka och ger samtidigt lägre elkostnader till ägarna.

- Vi ser på eldriven mobilitet i ett kontext där energisystemet i allt högre grad baseras på förnybara energikällor. Genom pilotprojektet driver vi på utvecklingen genom förvalificeringen som gör det möjligt att tillföra kraft till elnätet. Det är nu för första gången möjligt ner till nivån att det individuella hushållet hjälper till att balansera hela elnätet, säger Dr. Hagen Seifert,  Head of Sustainable Product Concepts på Audi.

På vägen mot hållbar mobilitet arbetar Audi med att utveckla tjänster som sträcker sig utöver själva produkten. En viktig område är alla tillfällen där bilen interagera sömlöst med en uppkopplad omvärld. I speciellt fokus är tjänster som involverar interaktionen mellan bil och omgivning. 

Nyckelord

Bilder

Laddhybriden Audi Q7 e-tron quattro
Laddhybriden Audi Q7 e-tron quattro
Ladda ned bild

Dokument

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2017. Företaget omsatte 59,3 miljarder euro 2016 och har över 88. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi planerar för Audi e-tron GT16.3.2018 15:14Pressmeddelande

Audi breddar programmet med fler eldrivna modeller. I samband med märkets årliga presskonferens under gårdagen bekräftades en helt eldriven Gran Turismo med produktionsstart 2020. Prestandamodellen är ett första tecken på ett nytt elektrifierat Audi Sport. 2025 räknar Audi med att erbjuda ca 20 laddbara modeller totalt, varav hälften är helt eldrivna och resterande laddhybrider. Därtill kommer övriga modellprogrammet elektrifieras i snabb takt med mildhybridsystem. I den framtida strategin finns även bränslecellsbilar som lanseras 2020.

Audi Bryssel certifierat för koldioxidneutral tillverkning14.3.2018 10:05Pressmeddelande

Audi Bryssel har tilldelats certifikat för koldioxidneutral tillverkning av det belgiska testföretaget Vinçotte. Med förnybar energi (95%) och klimatkompensation via miljöprojekt (5%) har Audi säkerställt att tillverkningsprocessen och verksamheten i Bryssel inte tillför någon koldioxid. Audi Bryssel är därmed världens första certifierade anläggning med klimatneutral volymproduktion i premiumsegmentet.

Audi, Italdesign och Airbus visar flygande elbilen Pop.Up Next i Geneve9.3.2018 17:43Pressmeddelande

På bilsalongen i Geneve, som pågår fram till den 18 mars, visas flera spektakulära nyheter. En av de mer framtidsorienterade är Pop.Up Next som tagits fram i ett samarbete mellan Audi, Italdesign och Airbus. “Pop.Up Next” är ett eldrivet koncept för både vertikal och horisontell mobilitet. I framtiden är det tänkt att jättedrönaren snabbt skall kunna transportera människor i både luften och på vägen i de större städerna.

Audi e-tron prototype – en förhandsvisning av Audis kommande elbil6.3.2018 09:24Pressmeddelande

Audi visar upp prototypen för märkets första helt eldrivna modell i samband med bilsalongen i Geneve. Den sportiga suven utlovar utrymme och komfort i kombination med lång räckvidd utan kompromisser. Fram till serieproduktionsstart kommer en flotta på nära 250 bilar att fullborda testandet under extrema förhållanden världen över. De första maskerade bilarna visas upp i centrala Geneve.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum