Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång

Dela

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

– Vi på Försäkringskassan har flera gånger uttryckt att aktivitetsersättning vid förlängd skolgång bör ingå i det ordinarie studiestödssystemet. CSN har större kunskap om skolsystemet och utbildningar, dessutom har de större möjligheter att få vetskap om avbrutna studier, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

Att förmånen idag är en del av socialförsäkringssystemet utgör också en risk för att unga blir beroende av sjukförsäkringen utan att först ha prövat möjligheterna på arbetsmarknaden.

Försäkringskassan föreslår en ny översyn som tittar på frågorna:

  • Är det rätt grupper som beviljas ersättningen?
  • Finns det sätt att förenkla regelverket?
  • Vilken huvudman är bäst lämpad för uppdraget?

Övriga saker som konstateras i rapporten är:

  • En ökning av unga med neuropsykiatriska diagnoser inom förmånen.
  • Andelen bifall minskade under 2017.
  • Det finns flera utmaningar i handläggningen.
  • Att de som påbörjat en gymnasieutbildning oftare får en förvärvsinkomst sen.
  • Att brist på statistik försvårar analyser.

Läs rapporten i sin helhet här:

https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/e3b95fbf-11d4-465c-ac2c-fc57a6c37147/socialforsakringsrapport-2018-07.pdf?MOD=AJPERES&CVID

Kontakt:
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum