Försäkringskassan

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten utökar sin samverkan inom IT-drift

Dela

När Pensionsmyndighetens nuvarande avtal om IT-drift löper ut utökas samarbetet med Försäkringskassans IT-drift i Sundsvall. Myndigheterna räknar med bättre kvalitet och ett effektivare nyttjande av skattebetalarnas pengar.

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har sedan tidigare ett långtgående samarbete inom IT-drift. De har flera gemensamma system och driften av dessa ligger redan i dag hos Försäkringskassan. Nu väljer de båda myndigheterna att ta sin samverkan ytterligare ett steg.

– Genom att utöka vår samverkan kan vi effektivisera och sänka kostnaderna. Båda myndigheterna har likartade, höga säkerhetskrav som är effektivare att realisera i samverkan säger Peder Sjölander, IT-chef på Pensionsmyndigheten.

På Försäkringskassan ser man samverkan som en naturlig del av verksamheten och arbetar hårt för att hålla en hög driftsäkerhet i ett modernt datacenter.

– Vårt datacenter är förberett för att kunna hantera driften för flera myndigheter. Genom utökad samverkan med Pensionsmyndigheten nyttjas vårt datacenter mer och att dela på fasta kostnader innebär besparingar i staten avseende IT-drift, säger Stefan Olowsson, IT-direktör på Försäkringskassan.

IT-drift är en stor utgiftspost för statliga myndigheter och utredningar som gjorts, bland annat av Statens servicecenter och E-delegationen, har visat på samverkan som en väg att gå för att minska kostnaderna.

– Från regeringen finns både krav och förväntningar på att myndigheter ska samverka för bättre kvalitet och/eller sänkta kostnader. I det här fallet räknar vi med att halvera våra kostnader för IT-drift, säger Peder Sjölander.

Arbetet med ökad samverkan pågår och ska vara klart i oktober 2018.

Fakta

Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens IT-drift:

-  Tillsammans betalar myndigheterna ut över en miljard kronor per dag

-  Den gemensamma mängden lagrad data uppgår till mer än sex petabyte (motsvarar lagringskapaciteten hos 200 000 smartphones med 32 GB minne)

-  När allt är på plats kommer det att stå närmare 3 500 servrar i datahallarna.


Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på Försäkringskassan 010-116 98 88 eller Pensionsmyndigheten 072-210 22 87.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum