Försäkringskassan

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten utökar sin samverkan inom IT-drift

Dela

När Pensionsmyndighetens nuvarande avtal om IT-drift löper ut utökas samarbetet med Försäkringskassans IT-drift i Sundsvall. Myndigheterna räknar med bättre kvalitet och ett effektivare nyttjande av skattebetalarnas pengar.

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har sedan tidigare ett långtgående samarbete inom IT-drift. De har flera gemensamma system och driften av dessa ligger redan i dag hos Försäkringskassan. Nu väljer de båda myndigheterna att ta sin samverkan ytterligare ett steg.

– Genom att utöka vår samverkan kan vi effektivisera och sänka kostnaderna. Båda myndigheterna har likartade, höga säkerhetskrav som är effektivare att realisera i samverkan säger Peder Sjölander, IT-chef på Pensionsmyndigheten.

På Försäkringskassan ser man samverkan som en naturlig del av verksamheten och arbetar hårt för att hålla en hög driftsäkerhet i ett modernt datacenter.

– Vårt datacenter är förberett för att kunna hantera driften för flera myndigheter. Genom utökad samverkan med Pensionsmyndigheten nyttjas vårt datacenter mer och att dela på fasta kostnader innebär besparingar i staten avseende IT-drift, säger Stefan Olowsson, IT-direktör på Försäkringskassan.

IT-drift är en stor utgiftspost för statliga myndigheter och utredningar som gjorts, bland annat av Statens servicecenter och E-delegationen, har visat på samverkan som en väg att gå för att minska kostnaderna.

– Från regeringen finns både krav och förväntningar på att myndigheter ska samverka för bättre kvalitet och/eller sänkta kostnader. I det här fallet räknar vi med att halvera våra kostnader för IT-drift, säger Peder Sjölander.

Arbetet med ökad samverkan pågår och ska vara klart i oktober 2018.

Fakta

Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens IT-drift:

-  Tillsammans betalar myndigheterna ut över en miljard kronor per dag

-  Den gemensamma mängden lagrad data uppgår till mer än sex petabyte (motsvarar lagringskapaciteten hos 200 000 smartphones med 32 GB minne)

-  När allt är på plats kommer det att stå närmare 3 500 servrar i datahallarna.


Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på Försäkringskassan 010-116 98 88 eller Pensionsmyndigheten 072-210 22 87.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum