Försäkringskassan

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten utökar sin samverkan inom IT-drift

Dela

När Pensionsmyndighetens nuvarande avtal om IT-drift löper ut utökas samarbetet med Försäkringskassans IT-drift i Sundsvall. Myndigheterna räknar med bättre kvalitet och ett effektivare nyttjande av skattebetalarnas pengar.

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har sedan tidigare ett långtgående samarbete inom IT-drift. De har flera gemensamma system och driften av dessa ligger redan i dag hos Försäkringskassan. Nu väljer de båda myndigheterna att ta sin samverkan ytterligare ett steg.

– Genom att utöka vår samverkan kan vi effektivisera och sänka kostnaderna. Båda myndigheterna har likartade, höga säkerhetskrav som är effektivare att realisera i samverkan säger Peder Sjölander, IT-chef på Pensionsmyndigheten.

På Försäkringskassan ser man samverkan som en naturlig del av verksamheten och arbetar hårt för att hålla en hög driftsäkerhet i ett modernt datacenter.

– Vårt datacenter är förberett för att kunna hantera driften för flera myndigheter. Genom utökad samverkan med Pensionsmyndigheten nyttjas vårt datacenter mer och att dela på fasta kostnader innebär besparingar i staten avseende IT-drift, säger Stefan Olowsson, IT-direktör på Försäkringskassan.

IT-drift är en stor utgiftspost för statliga myndigheter och utredningar som gjorts, bland annat av Statens servicecenter och E-delegationen, har visat på samverkan som en väg att gå för att minska kostnaderna.

– Från regeringen finns både krav och förväntningar på att myndigheter ska samverka för bättre kvalitet och/eller sänkta kostnader. I det här fallet räknar vi med att halvera våra kostnader för IT-drift, säger Peder Sjölander.

Arbetet med ökad samverkan pågår och ska vara klart i oktober 2018.

Fakta

Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens IT-drift:

-  Tillsammans betalar myndigheterna ut över en miljard kronor per dag

-  Den gemensamma mängden lagrad data uppgår till mer än sex petabyte (motsvarar lagringskapaciteten hos 200 000 smartphones med 32 GB minne)

-  När allt är på plats kommer det att stå närmare 3 500 servrar i datahallarna.


Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på Försäkringskassan 010-116 98 88 eller Pensionsmyndigheten 072-210 22 87.

Länkar

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 14 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum