Luleå stift, Svenska kyrkan

Församlingar i Norrbotten och Västerbotten samlade in 3,5 miljoner kronor

Dela

Församlingar i Luleå stift samlade in 3,5 miljoner kronor i årets fasteaktion. Det är mer än dubbelt så mycket som föregående år. Totalt samlades 61,6 miljoner kronor in till arbetet för allas rätt till mat, ett rekordstort insamlingsresultat.

Foto: True North
Foto: True North

I Luleå stift samlades drygt 3 529 900 kronor in till Act Svenska kyrkans fasteaktion. Det är mer än dubbelt så mycket som föregående år. Per invånare handlar det om 6,74 kr.

– Kan konstatera att insamlingsarbetet har en stark ställning i Luleå stift. Vi riktar ett stort till alla som med engagemang och lokala initiativ bidragit till årets insamlingsresultat, säger Anders Höglund, handläggare för idealitet och engagemang i Luleå stift.

Fasteaktionen hade temat Dela lika under samma himmel och totalt samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt insamlingsrekord. Den stora ökningen av gåvor förklaras med det oroliga världsläget.

– En bidragande orsak till den kraftiga ökningen är ju tyvärr kriget i Ukraina som orsakat en humanitär katastrof i vår närhet. Behoven av katastrofinsatser, inte bara i Ukraina utan även i många andra länder, kommer att öka den närmaste tiden då konflikten även påverkar tillgång och pris på spannmål och andra matvaror globalt, säger Anders Höglund.

Psalmhälsningar från biskopen
I samband med fasteaktionen kunde den som ville köpa psalmhälsningar av Luleå stifts biskop, Åsa Nyström. Det blev totalt 24 stycken hälsningar som inbringade 7 260 kronor till arbetet för allas rätt till mat.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: True North
Foto: True North
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum