Församlingarna i Västrås stift förbereder sig inför allhelgonahelgen

Dela

Församlingarna i Västerås stift förbereder för en speciell allhelgonahelg. Den kommer att bli extra betydelsefull då den blir ett tillfälle att bearbeta sorgen från pandemin. Många vittnar om att vi inte kunnat sörja som vanlig under den tid som varit. I sorgen behöver vi människor varandra, och vi behöver närhet till varandra.

Foto: Clement McKey/Malin Lingnert Ikon
Foto: Clement McKey/Malin Lingnert Ikon

6 november firas Alla helgons dag. Under hela helgen har församlingarna i Västerås stift extra öppet i kyrkor och kapell. Vid minnesgudstjänster hedras de personer i församlingen som avlidit under året. 

På kyrkogårdarna finns ofta möjlighet att möta församlingspersonal.

Här ett axplock av vad Västerås stifts församlingar erbjuder 5-7 november. 

Mora församling har öppna kyrkor, möjlighet att dekorera gravljus och ljuständningsgudstjänster. Fika serveras i kyrkorna. Kyrkogårdarna och begravningsplatserna fylls av ljus. Under helgen samlas ungdomar till ett läger: Pay-it forward, som handlar om att göra skillnad i både litet och stort.

Hedemora, Husby och Garpenbergs fösamling har öppet i kyrkor och kapell vid olika tider under allhelgonahelgen. Det finns personal på plats. Klockringning sker varje heltimme och en kort musikstund varje halvtimme. Värmande kaffe serveras utanför.

Gagnefs församling serverar fika vid kyrkbacken, på lördagseftermiddagen. Mockfjärds församlings kyrka är öppen. På lördagen spelar Anna-Karin Lisell stilla orgelmusik i kyrkan. 

Svenska kyrkan Falun bjuder på konsert i Stora Kopparbergs kyrka: Faurés Requiem med Stora Kopparbergs damkör, Maria Jonsson, sopran, Johan Gummesson, baryton, instrumentalister ur Dalasinfoniettan och Dalarnas orkesterförening, Charlie Brusquini, orgel, Per Walfridsson Ohls, dirigent. 

På Skogskyrkogården, Nya Hästbergs kyrkogård och Norslunds kyrkogård finns personal på plats på lördagen om du vill ha hjälp att hitta någon gravplats eller ställa frågor. 

Västanfors Västervåla församling har Lindgården öppen med kaffeservering 14-17.30 på lördagen. Birgitta Hellman, diakoniarbetare finns på plats under eftermiddagen. 

I Folkärna By församling har kyrkorna öppet under hela helgen. I Folkärna kyrka ordnar Internationella gruppen kaffeservering och för barnen finns allhelgonapyssel. 

I Arboga serveras kaffe och personal ger ut ”goodiebags” med information om sorg, gravvård, diakoni och en reflex. 

Den 7 november 11:00 firas psalmsångsgudstjänst ”Höst och tröst” i Norrbärke kyrka. 

Bilder

Foto: Clement McKey/Malin Lingnert Ikon
Foto: Clement McKey/Malin Lingnert Ikon
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum