Norrköpings kommun

Försämrad psykisk hälsa uppmärksammas

Dela

Det finns en oro för att allmänhetens psykiska välbefinnande påverkas av rekommendationerna till följd av coronapandemin. Vardagen är annorlunda, de sociala kontakterna har begränsats och för en stor del av befolkningen har ensamheten ökat.

Norrköpings kommun vill uppmärksamma att man inte är ensam om man tycker att livet känns tufft just nu, och att det finns hjälp att få för att må bättre.
– Många människor har levt isolerat under en längre tid till följd av coronapandemin. Det påverkar både dem själva och deras anhöriga. Kanske har det stöd man haft tidigare pausats eller så har man väntat med att ta emot stöd på grund av rädsla för smitta. Att då känna sig nedstämd, ensam och kanske utmattad är en vanlig känsla. Att få prata med någon om det och hur man har det är viktigt, säger Tove Brusman, enhetschef, anhörig- och kunskapscenter.

I en undersökning som gjordes av Socialstyrelsen i Norrköping under mars-maj 2020 uppger 72 procent av boende på äldreboende och 53 procent av personer med hemtjänst att de besväras av ensamhet.

Folkhälsomyndigheten har tittat på vilka konsekvenserna blivit av smittskyddsåtgärder mot covid -19 för personer 70 år och äldre. De beskriver bland annat att saknaden efter sociala sammanhang är stor och oro och ångest har ökat, inte minst bland de som redan har en psykiatrisk diagnos.
– Det här visar just hur angeläget det är att påminna om att det finns både stöd och hjälp att få. Vår ambition med kampanjen är att visa omtanke och visa vägar till hjälp för att Norrköpingsborna ska må bättre, säger Tove Brusman.

Psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Det kan vara nedstämdhet, en känsla av meningslöshet eller depression, oro eller ångest.

Kampanjen kommer att visa upp sig på stan med stortavlor, synas i sociala medier och ett vykort med riktad information kommer att skickas ut till alla personer som är 70 år eller äldre.

Tips på stödlinjer att kontakta:

  • Äldrelinjen 020-22 22 33 För dig som längtar efter någon att prata med.
  • Frivilligcentralen 011-15 18 15 Om du är ensam, orolig eller bara vill småprata med någon.
  • Anhörigstöd 011-15 54 30 För dig som anhörig till någon med psykisk ohälsa.
  • Råd och vägledning 1177 Sjukvårdsrådgivning dygnet runt.
  • Självmordslinjen 90101 Om du eller någon närstående har tankar på att begå självmord.

Mer information finns på norrkoping.se/måbättre

Kontakt:
Tove Brusman
Titel: enhetschef, anhörig- och kunskapscenter
Telefon: 011-15 28 88

Sarah Nikkanen
Titel: kommunikationsstrateg, Norrköpings kommun
telefon: 011-15 33 94

______________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Invigning av Norrköping Light Festival24.11.2021 10:09:23 CET | Pressmeddelande

Fredag den 26 november klockan 16:00 invigs Norrköping Light Festival 2021. För sjunde året i rad hälsar Norrköpings kommun alla välkomna till detta uppskattade evenemang, som skänker ljus och glädje till både Norrköpingsbor och besökare. Invigningen livesänds digitalt på Visit Norrköpings och Norrköping Light Festivals facebooksidor. Samtidigt blir Norrköping ljusare genom satsningen Tillsammans lyser vi upp Norrköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum