Svenska Handbollslandslaget

Forsell Schefvert tar plats i VM-truppen

Dela
29 år gammal får Olle Forsell Schefvert såväl mästerskaps- som landslagsdebutera. Vänsternian har kallats in till den svenska VM-truppen i stället för Karl Wallinius som lämnat återbud på grund av skada. – Olle är värdefull och nyttig för ett lag med kvaliteter både i försvaret och framåt, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.
Förbundskaptenen Glenn Solberg har kallat in Olle Forsell Schefvert till den svenska VM-truppen. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Förbundskaptenen Glenn Solberg har kallat in Olle Forsell Schefvert till den svenska VM-truppen. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

På måndag samlas den svenska VM-truppen i Halmstad för att inleda uppladdningen för hemmamästerskapet. Bland annat kommer två landskamper mot Serbien – den 6 januari i Lund och den 9 januari i Halmstad – att spelas innan det sedan är VM-premiär mot Brasilien i Göteborg den 12 januari.

Sverige, som är regerande europamästare efter guldet i Budapest tidigare i år, har i dag gjort en ändring i truppen. Karl Wallinius, till vardags i Kiel, har tvingats lämnat återbud på grund av skada.

– Jag har haft en dialog med Karl och han sliter med smärtor och är inte hundraprocentig. Det är självklart tråkigt för honom att missa ett mästerskap på hemmaplan, men vi måste också ha spelare som kan gå för fullt, säger förbundskaptenen Glenn Solberg som under förmiddagen kallat in Olle Forsell Schefvert till den svenska truppen.

– Olle har funnit med i diskussionerna länge och vi har också träffat honom ett par gånger i hans klubbmiljö. Han har utvecklats på ett fint sätt i Tyskland och spelar väldigt bra i ett lag som också har gått bra under hösten. Olle är värdefull och nyttig för ett lag med kvaliteter både i försvaret och framåt och är värd att få chansen i landslaget.

Forsell Schefvert har GF Kroppskultur i Uddevalla som moderklubb, men har också spelat i Grekland under uppväxten då hans pappa Ulf Schefvert var förbundskapten där. Efter fem säsonger i Sävehof flyttade han 2017 till tyska Wetzlar och representerar sedan i somras Rhein-Neckar Löwen där han är klubbkamrat med svenska VM-spelarna Mikael Appelgren och Albin Lagergren. Han spelade 15 U-landskamper och blev världsmästare med U21-landslaget 2013, men har aldrig spelat i A-landslaget tidigare.

– Bättre sent än aldrig! Jag blev förstås chockad när hag fick samtalet, men är väldigt glad och stolt. Det är inte många som får uppleva ett mästerskap över huvud taget och ännu färre som får göra det på hemmaplan. Att få spela VM hemma i Göteborg ska bli fantastiskt, säger Forsell Schefvert.

SCHEMA UNDER UPPLADDNING OCH GRUPPSPEL

2 januari: Samling i Halmstad
4 januari: Öppen träning i Halmstad Arena 10.00 och pressträff på Scandic Hallandia i Halmstad klockan 13.15 
Intervju- och fotoönskemål skickas till daniel.vandor@handboll.rf.se senast 3 januari 12.00
6 januari: Serbien (16.00, Sparbanken Skåne Arena, Lund) 
9 januari: Serbien (18.10, Halmstad Arena)
Ackreditering till landskamperna mot Serbien

11 januari: Pressträff på Scandic Opalen i Göteborg 13.15*
12 januari: Brasilien (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg)
13 januari: Pressträff på Scandic Opalen i Göteborg, 10.45*
14 januari: Kap Verde (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg)
15 januari: Pressträff på Scandic Opalen i Göteborg, 10.45*
16 januari: Uruguay (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg)
Ackreditering till VM
* Tillgängliga spelare meddelas senare

SVERIGES TRUPP TILL VM 2023

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 138/15
20. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 93/2
30. Tobias Thulin, GOG, 35/0
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 67/270
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 46/142
Mittsex:
5. Max Darj, Füchse Berlin, 93/90
18. Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, 92/118
32. Oscar Bergendahl, TVB Stuttgart, 29/47
Högersex: 
10. Niclas Ekberg, THW Kiel, 199/806
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 63/144
Vänsternio:
2. Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona, 41/77
42. Eric Johansson, THW Kiel, 13/25
45. Olle Forsell Schefvert, Rhein-Neckar Löwen, debutant
Mittnio:
19. Felix Claar, Ålborg Håndbold, 45/90
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 130/420
Högernio:
23. Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 86/253
27. Linus Persson, HBC Nantes, 33/63
33. Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 32/77
Fredrik Olsson (Lugi HF) kommer att träna med landslaget 3–6 januari

KOMMANDE LANDSKAMPER

6 januari: Serbien (16.00, Sparbanken Skåne Arena, Lund) 
9 januari: Serbien (18.10, Halmstad Arena) 

12 januari: Brasilien (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) 
14 januari: Kap Verde (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg) 
16 januari: Uruguay (20.30, VM, Scandinavium, Göteborg)

VM 2023

Datum: 11–29 januari 2023
Värdnationer: Sverige och Polen
Värdstäder: Stockholm (Tele2 Arena), Göteborg (Scandinavium), Malmö (Malmö Arena), Jönköping (Husqvarna Garden), Kristianstad (Kristianstad Arena), Krakow (Tauron Arena), Gdansk (Ergo Arena), Katowice (Spodek), Płock (Orlen Arena)
Antal lag: 32

Grupp A (Krakow): Spanien, Montenegro, Chile, Iran
Grupp B (Katowice): Frankrike, Polen, Saudiarabien, Slovenien
Grupp C (Göteborg): Sverige, Brasilien, Kap Verde, Uruguay
Grupp D (Kristianstad): Island, Portugal, Ungern, Sydkorea
Grupp E (Katowice): Tyskland, Qatar, Serbien, Algeriet
Grupp F (Krakow): Norge, Nordmakedonien, Argentina, Nederländerna
Grupp G (Jönköping): Egypten, Kroatien, Marocko, USA
Grupp H (Malmö): Danmark, Belgien, Bahrain, Tunisien
• Ettorna, tvåorna och treorna i respektive grupp går vidare till huvudrundan och poäng och målskillnad från matcherna mot de övriga lagen som går vidare tas med. Grupp A och B korsas i Krakow (grupp 1), grupp C och D i Göteborg (grupp 2), grupp E och F i Katowice (grupp 3) och grupp G och H i Malmö (grupp 4). 
• De två bästa lagen i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal: Ettan i grupp 1–Tvåan i grupp 3, Ettan i grupp 2–Tvåan i grupp 4, Ettan i grupp 3–Tvåan i grupp 1, Ettan i grupp 4–Tvåan i grupp 2.
• Kvartsfinalerna spelas i Stockholm och Gdansk, semifinalerna i Stockholm och Gdansk, final, bronsmatch och matcher om placeringarna 5–8 spelas i Stockholm. Sverige kommer i händelse av avancemang alltid spela i Stockholm.
• Gruppfyrorna spelar President’s Cup i Plock, fyrorna från grupp A–D spelar i grupp 1, fyrorna från grupp E–H spelar i grupp 2. Gruppettorna från President’s Cup spelar sedan match om 25:e plats, tvåorna om 27:e plats, treorna om 29:e plats och fyrorna om 31:a plats. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundskaptenen Glenn Solberg har kallat in Olle Forsell Schefvert till den svenska VM-truppen. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Förbundskaptenen Glenn Solberg har kallat in Olle Forsell Schefvert till den svenska VM-truppen. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Dubbla svenska landslagstrupper uttagna14.3.2023 13:15:00 CET | Pressmeddelande

Efter dubbelmötet med olympiska mästaren Frankrike i början av mars väntar nu vice europamästaren Danmark två gånger om i början av april. Förbundskaptenen Tomas Axnér har i dag presenterat de 18 spelare som ska ta sig an danskorna. – Danmark är ett på pappret lika starkt motstånd och vi ser fram emot att mäta oss med dem för att ta ytterligare kliv i vårt spel, säger Axnér som också tagit ut ytterligare 15 spelare till ligalandslaget som parallellt ska möta Nederländernas A-landslag i två matcher.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum