Svea Ekonomi

Förseningsavgifter blir fråga för domstolen

Dela

Idag har Konsumentverket meddelat att de stämmer Svea Ekonomi för att bolaget har tagit ut förseningsavgifter för konsumentkrediter. Trots att det sedan många år är en branschpraxis, väljer Konsumentverket att driva frågan mot just Svea.

Svea har fört en dialog med Konsumentverket under 2020 kring rätten att ta ut förseningsavgifter i kreditsammanhang där uttag av en sådan är avtalad. Konsumentverket har nu valt ut Svea bland alla aktörer i branschen för att driva frågan domstolsvägen. Uttag av förseningsavgifter vid kredittagares sena betalningar har skett åtminstone sedan 1990-talet av majoriteten av bankerna och kreditbolagen. Några invändningar mot det har inte tidigare framförts från myndighetshåll.

- Vi tycker att det är förvånande att Konsumentverket väljer ut Svea för att driva frågan via domstol. Det naturliga hade varit att föra en diskussion med branschen som helhet. Jag anser att det finns stöd i konsumentkreditlagen om att ta ut en förseningsavgift, för att kompensera de faktiska kostnaderna, säger Mats Ihd Legal Counsel på Svea Ekonomi.

Konsumentverkets ståndpunkt är att Inkassokostnadslagen uttömmande anger vilka kostnader en borgenär har rätt att ta ut vid betalningsförseningar av gäldenär så som påminnelseavgift och inkassokostnad. Svea har uppfattningen att den lagen och Konsumentkreditlagen lämnar utrymme för borgenär att också få ersättning för annan kostnad som borgenär faktiskt har och drabbas av p g a betalningsförsening. Svea har också uppfattningen att en kostnad som uppkommer i ett visst skede ska tas ut där den uppkommer och inte överföras på kreditgivning i allmänhet vilket orättvist drabbar skötsamma kredittagare.

- Svea har gjort samma bedömning som övriga aktörer i branschen och det har fungerat sedan 90-talet utan att det har varit ifrågasatt. Om Konsumentverket får rätt kommer kostnaden för dåliga betalare att övervältras på den stora majoriteten av människor som är skötsamma, menar Mats Ihd Legal Counsel på Svea Ekonomi.

Då uppfattningar om rätten till kompensation för avtalsbrott går isär välkomnar Svea i sig att frågan nu bedöms objektivt av domstol men beklagar att Konsumentverket valt att rikta in sig på Svea som bara är en liten aktör på konsumentkreditmarknaden och undviker ta upp frågan med branschorganisationer eller stämma de större bankerna eller dominerande kreditgivare inom konsumentkreditområdet.
 

Kontakter

Mats Ihd, Legal Counsel Svea Ekonomi, mats.ihd@svea.com
tfn +46 8 735 90 58

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Svea Ekonomikoncernen är en finansiell företagsgrupp med verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med trettio års erfarenhet av att korta ned företags kredittider är vi idag ett naturligt val för många företagare när det gäller att välja finansieringspartner.

 

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Young E-business of the Year 2020: Nu startar entreprenörstävlingen för unga5.10.2020 18:06:05 CESTPressmeddelande

Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland för unga digitala entreprenörer och antalet butiker på nätet ökar för varje dag som går. För att uppmuntra unga att starta företag har bank- och finansgruppen Svea och Payson instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. I år startar tävlingen den 5 oktober. Ungdomar mellan 15 och 25 år har då chansen att presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna 10 000 kronor.

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: En het sommar väntar e-handeln31.7.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

Efter en juni som på många håll i landet bjudit på högsommar väntas nu ytterligare ett högtryck dra in över Sverige – på nätet. Svenska e-handlare spår nu en sommar med tillväxt och ökad försäljning. Två av tre e-handlare uppger att tillväxten för deras butik kommer öka under sommarmånaderna. Det visar Payson och Sveas e-handelsindikator. Bäst för e-handlarna vore dessutom en sommar med mycket skyfall.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum