Forskarbristen i industrin är alarmerande

Kemiindustri sysselsätter idag 10 procent av industriarbetarna, men ger 20 procent av landets varuexport och förädlingsvärde. Investeringstakten är hög; var sjunde person i industrierna jobbar med forskning och utveckling. Enligt en ny rapport från IKEM behövs därför upp till 8 000 forskarexaminerade i kemiindustrin till 2030. Behovet drivs av nya tekniker inom bioteknik och klimatomställning.
Det är i grunden en fantastisk möjlighet för Sverige, menar Jonas Hagelqvist och Nils Hannerz. För att lyckas krävs dock ett helt nytt perspektiv forsknings- och högskolepolitiken. Industrins behov behöver inkluderas bättre.
Därför ser IKEM att Sverige behöver:
- politisk målsättning och styrning för att attrahera industriell forskning till Sverige. Styrs politiska satsningar rätt kan det locka industrier att själva lägga ännu mer forskning i Sverige.
- höja de urholkade ersättningsbeloppen för högskolans grundutbildning inom natur- och teknikområdet för att skapa en god akademisk grund för forskning, teknikskiften och grön omställning. I ett första skede bör ersättningarna höjas med minst 40 procent.
- skapa snabbspår för forskare och specialister från andra länder så de snabbt får arbetstillstånd. Vi har inte råd att stänga dörren för internationell högutbildad kompetens.
- kreativa former för utbildningen av forskarexaminerade i samarbete mellan näringsliv och akademi. Satsningar på industridoktorander och industrilicentiater behöver utökas.
Relaterade länkar
Nyckelord
Kontakter
Margareta BosvedKommunikationschef
Tel:+46 10 455 38 53Tel:+46 72 203 15 93margareta.bosved@ikem.seÅsa NäsmanAnsvarig sociala medier
Tel:+46 10 455 38 72Tel:+46 730 66 77 57asa.nasman@ikem.seBilder



Om
Bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar inom kemi i vid bemärkelse
IKEM:s medlemsföretag verkar inom det breda spannet av plast-, gummi-, kemi- och läkemedelsproduktion. IKEM företräder också medlemmar från t ex sten-, tvätt-, metall- och återvinningsindustrin i arbetsgivarfrågor. Branschens totala förädlingsvärde uppgår till en knappt femtedel av den totala industriproduktionen i Sverige. Exportvärdet var 270 miljarder kronor 2017.
Världen står inför stora hållbarhetsutmaningar och våra medlemsföretag är en del av lösningen. Det är såväl stora som små företag som utmanar varandra och driver utvecklingen framåt.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM svarar på Naturskyddsföreningen anklagelser12.5.2023 13:55:17 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen har i en granskning analyserat näringslivets ställningstagande kring svensk miljölagstiftning och hävdar i DN debatt 10/5 att industrin ljuger om problemen för att slippa ta miljöhänsyn. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna är kritiska till såväl anklagelserna som Naturskyddsföreningens slutsatser.
Konjunkturbarometer för Q1: Efterlängtade kostnadsminskningar i sikte5.5.2023 07:52:23 CEST | Pressmeddelande
En ny undersökning från IKEM – Innovations- och kemiindustrierna visar att medlemsföretagen räknar med kostnadsminskningar under de kommande två kvartalen. Ett trendbrott och en efterlängtad utveckling, menar Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM. Plast-, gummi- och kemibranscherna ligger tidigt i värdekedjan och utvecklingen visar därför på ljuset i tunneln för en stor del av svensk industri.
Regeringen måste sätta stopp för ny plastskatt2.5.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att regeringen vill slopa eller åtminstone kraftigt reducera skatten på plastpåsar så har Naturvårdsverket inlett en ny utredning om skatt på plastförpackningar. Regeringen måste omgående sätta stopp för utredningen och sluta dutta i klimatpolitiken anser IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige.
Industrins elbehov ökar dramatiskt – politiken måste säkra eltillgången19.4.2023 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Industrins elbehov ökar från 45 till 117 TWh till år 2030. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av SKGS – ett energisamarbete mellan de elintensiva industriernas branschorganisationer. Kemiklustren i södra Sverige har redan idag akuta behov och nu måste politiken agera för att säkra eltillgången.
Märket är satt - ett historiskt dyrt avtal31.3.2023 19:10:00 CEST | Pressmeddelande
IKEM och fackförbunden inom industrin har nått en överenskommelse om 7,4 procent i kostnadsökningar under en tvåårsperiod och därmed är ”märket” satt för den övriga arbetsmarknaden. I avtalet ingår en höjning av lägstlöner om 1 350 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum