Högskolan i Halmstad

Forskare från Högskolan i Halmstad tar upp aktuella frågor på UR Samtiden på Utbildningsradion

Dela

I dagarna publiceras en föreläsningsserie på Utbildningsradion UR Play med föreläsningar och samtal med forskare från Högskolan i Halmstad. Tittarna får bland annat veta mer om det amerikanska valsystemet, hästars helande kraft och vad AI kan göra för framtidens sjukvård.

Sammanlagt består serien av sex olika föreläsningar och samtal på cirka 30 minuter vardera, som spelades in på Högskolan i Halmstad i november förra året. Produktionen står Utbildningsradions redaktion UR Samtiden för. Läs mer om de olika inslagen nedan.

Sänds också på Kunskapskanalen

Inslagen sänds också i Kunskapskanalen på följande tider:

1 februari, kl. 16:30: Hästars helande kraft
Hästsport är en av de vanligaste fritidsaktiviteterna i Sverige, och det visar sig att hästar också kan ha en helande kraft. Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad, forskar på hur hästar kan användas för att behandla psykisk ohälsa.

2 februari

14:00: AI och sjukvården
Ett samtal om hur AI kan förbättra vården, hjälpa till att ställa diagnoser och fördela resurser, Medverkande: Markus Lingman, överläkare vid Hallands sjukhus Halmstad, och Mattias Ohlsson, professor i maskininlärning. Moderator: Louise Wandel, kommunikatör vid Högskolan i Halmstad.

14:30: Böcker som låter ­­– röstens betydelse för läsupplevelsen
Vi lever mitt i en ljudrevolution då röstens potential att skapa immersiva upplevelser blir extra viktig. Cecilia Björkén-Nyberg, docent i engelsk litteratur, berättar om röstens betydelse och ljudbokens hälsoeffekter.

14:55: För vem ska skolan digitaliseras?
Ett samtal om digitalisering i skolan och vem den är för. Medverkande: Björn Sjödén, universitetslektor i utbildningsvetenskap, Patrik Lilja Skånberg, universitetslektor i utbildningsvetenskap, och Anniqa Lagergren, universitetslektor i pedagogik. Moderator: Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapernas didaktik.

15:20: Människan i den smarta staden
Ett samtal om självkörande bilar och automatiserade system – allt i staden ska bli smart. Men vad innebär det egentligen och vad är människans plats i det hela? Medverkande: Anna Hansson, doktorand i innovationsvetenskap, Pontus Wärnestål, docent i informatik, och Vaike Fors, docent i pedagogik. Moderator: Kristian Widén, professor i innovationsvetenskap.

15:40: Det amerikanska valsystemet
Vem bestämmer egentligen i USA och vad är det där med elektorsröster? Det får du svar på i föreläsningen med USA-kännaren Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap med inriktning på amerikansk politik.

UR Samtiden

UR Samtiden är ett tv-program som visas i Kunskapskanalen och på UR Play, producerat av Utbildningsradion (”UR”). Programmet har ett folkbildande uppdrag och sänder samtal, debatter och föreläsningar om samhälle, kultur och naturvetenskap.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Inbjudan till pressträff om forskningsprojekt kring innovation15.2.2021 16:06:33 CETPressinbjudan

Pressträff 24 februari: Högskolan i Halmstad, i samarbete med Aalborg universitet (Danmark), University of Glasgow (Storbritannien) och University of Oulu (Finland), bjuder in till pressträff om det EU-finansierade projektet The Innovative Training Network. Pressträffen är internationell och hålls på engelska. Vid träffen kommer projektet att presenteras och du får delta i en frågesession med projektkoordinatorn och lokala projektledare från Danmark, Sverige, Finland och Storbritannien. Efter pressträffen är det också möjligt att genomföra individuella intervjuer.

Hibaq Yussuf och Frida Stranne får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation21.12.2020 10:32:51 CETPressmeddelande

Hibaq Yussuf, universitetsadjunkt i omvårdnad, får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris år 2020, bland annat för sitt stora engagemang och brinnande intresse för undervisning. Frida Stranne, universitetslektor med särskilt forskningsfokus på amerikansk politik och samhällsutveckling, får Högskolans pris för samverkan och innovation, bland annat för sitt långvariga arbete att dela med sig av kunskap, inte minst som efterfrågad expert i medierna.

Högskolan tilldelas 79,8 miljoner kronor för tvärvetenskaplig forskning och utbildning16.12.2020 15:56:16 CETPressmeddelande

KK-stiftelsen beviljar 79,8 miljoner kronor för tre nya forskningsprojekt, en rekrytering av en gästprofessor, ett stort utbildningsprogram riktat till yrkesverksamma, samt en ny forskningsprofil inom ramen för Högskolan i Halmstads KK-miljö Forskning för innovation. Bidraget gör att Högskolan, tillsammans med näringslivet och Region Halland, fortsätter att stärka den mångvetenskapliga forskningen och utbildningen inom profilområdena Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen.

350 000 kronor till studenter för samhällsnyttiga examensarbeten27.11.2020 18:09:48 CETPressmeddelande

I dag skulle Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieutdelning ha ägt rum vid en ceremoni på Högskolan i Halmstad. Så kom en pandemi i vägen. Men inget stoppar Sparbanksstiftelsen Kronan från att dela ut hundratusentals kronor till studenter för utmärkta examensarbeten med stor samhällsrelevans. Det är bara formen för utdelningen som i år är annorlunda. Och så prissumman på 350 000 kronor – vilket är 100 000 kronor mer än förra året – fördelat på nio examensarbeten vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum