Trafikverket

Forskning för färre suicid i transportsystemet – ytterligare åtgärder krävs för att nå målen

Dela

Trots stora insatser minskar inte självmorden i transportsystemet i önskad takt. Trafikverket har därför tagit initiativ till nytt underlag för arbetet med suicidprevention.

Foto: Göran Fält Trafikverket
Foto: Göran Fält Trafikverket

Självmord i transportsystemet är en viktig fråga ur ett folkhälsoperspektiv. Trafikverket har i samarbete med Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention, NASP, arbetat fram förstudien ”Suicid i transportsystemet”. Rapporten ska ge förslag på framtida åtgärder som ska minska antalet självmord i transportsystemet.

– För att nå det långsiktiga målet måste vi även fokusera på befolkningsinriktade, förebyggande metoder. Självmord är ett samhällsproblem som vi arbetar tillsammans med andra myndigheter och aktörer inom transportbranschen för att minska, säger Anna-Lena Andersson, sakkunnig på Trafikverket.

Förstudien föreslår forskning om en rad åtgärder, exempelvis:

  • ökad användning av barriärer, till exempel plattformsdörrar på perronger och montering av ej klättringsbara staket på broar
  • metoder för att upptäcka självmordsbenägna personer
  • biljettkrav för tillträde till plattformar
  • ökad samverkan med lokala myndigheter när en person återkommande uppsöker transportsystemet i samband med kriser och psykisk ohälsa
  • att redan på planeringsstadiet för ny infrastruktur motverka risker för självmord.

Självmorden minskar – men inte i önskad takt

Trafikverket arbetar med att förhindra självmord i transportsystemet. År 2012 beslutade Trafikverket om ett halveringsmål för antalet omkomna vid järnvägen. Målet var en halvering jämfört med 2010, från 110 till högst 55 omkomna år 2020. Den nationella statistiken visar att självmorden minskar i den totala befolkningen, men att minskningen har stagnerat sedan 2000-talet. 

– Förhoppningen är att fortsatt forskning om konkreta åtgärder leder till de verktyg som behövs för att snabba på arbetet med att förebygga självmord, säger Anna-Lena Andersson.

Rapporten Förstudie Suicid i Transportsystemet är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention, Region Stockholm och Karolinska Institutet.

Nyckelord

Kontakter

För mer information
Anna-Lena Andersson, sakkunnig suicidprevention Trafikverket 010-124 20 56
Pressjouren, vardagar 08.00-16.30 0771-311 500

Bilder

Foto: Göran Fält Trafikverket
Foto: Göran Fält Trafikverket
Ladda ned bild

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum