Tekniska verken i Linköping

Forskning kring biogasrester: nu lanseras lokalproducerad biogödsel för trädgården 

Dela

Biototal och Tekniska verken i Linköping har tillsammans utvecklat den första biogödselprodukten som gör det möjligt även för hemmaodlare att ta del av biogödsel för användning i trädgård och växthus. Tidigare har det enbart varit lantbrukare som kunnat använda biogödsel som gödningsmedel. I morgon lördag 21 maj är det världspremiär för försäljningen av Germino Trädgårdsgödsel på Blomstertorget i Linköping.

Pressbild: Germino Trädgårdsgödsel
Pressbild: Germino Trädgårdsgödsel

De båda bolagen samarbetar för att ta fram cirkulära produkter genom att utveckla restflöden från biogasproduktion. Tekniska verken producerar det klimatsmarta fullgödselmedlet på sin biogasanläggning i Linköping och Biototal säljer och distribuerar det. 

- Biogödsel kallas den vätska som blir kvar efter att vi har producerat biogas från matavfallet i Gröna påsen. Biogödsel har goda egenskaper och en myllande effekt eftersom det innehåller både långtidsverkande och snabbverkande kväve, fosfor, kalium, mineraler samt olika mikronäringsämnen, säger Jan Moestedt, forsknings- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken.  

Germino är både miljömässigt hållbart, snabbverkande och kostnadseffektivt. Produkten säljs hos Blomstertorget i Linköping i en femlitersdunk och räcker till gödsling av 5-10 kvadratmeter av grönsaksland, växthus, buskar, träd och blommor. Germino kan användas direkt på jorden men blandas med fördel ut med vatten för att bli enklare att sprida på odlingarna.   

De båda bolagen kommer framöver att utveckla och förädla fler metoder och produkter ur biogasen. 

- Vårt samarbete kommer leda till flera positiva synergieffekter tack vare vår samlade kompetens och våra gemensamma intressen i forskning och utveckling. Vi har bestämt oss för att tillsammans vidareförädla biogödselfraktioner och skapa nya cirkulära affärsmöjligheter för nya målgrupper, säger Matilda Olstorpe, affärsområdeschef för cirkulär innovation på Biototal Norden. 

Fakta om Germino trädgårdsgödsel för hemmaodlare 
Germino säljs från och med lördag 21 maj hos Blomstertorget i Linköping i en femlitersdunk och räcker till gödsling av 5-10 kvadratmeter av grönsaksland, växthus, buskar, träd och blommor. Germino kan användas direkt på jorden men blandas med fördel ut med vatten för att bli enklare att sprida på odlingarna. 

För mer information, kontakta gärna:
Jan Moestedt: jan.moestedt@tekniskaverken.se eller 013 20 93 77 
Matilda Olstorpe: matilda.olstorpe@biototal.se  0732 01 01 25 

Nyckelord

Bilder

Pressbild: Germino Trädgårdsgödsel
Pressbild: Germino Trädgårdsgödsel
Ladda ned bild
Pressbild: Germino Trädgårdsgödsel
Pressbild: Germino Trädgårdsgödsel
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se (http://tekniskaverken.se/)

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum