Universitetssjukhuset Örebro

Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro publicerad i högt rankad vetenskapstidskrift

Dela

Tonåringar och unga vuxna som upplever att en förälder avlider har större risk att drabbas av drogmissbruk och självmord än sina jämnåriga. Det visar forskare vid Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet i en nyligen publicerad artikel i den högt rankade tidskriften The Lancet Public Health.

Att en förälder dör är en av de främsta källorna till att uppleva svårt lidande. Om det dessutom handlar om ett barn eller ungdom som förlorar sin förälder kan det vara än mer påfrestande. Det har generellt sett varit känt att barn som bär på sådana upplevelser har en ökad risk att drabbas av problem med hälsan många år efter att föräldern har avlidit. En ny studie av Ayako Hiyoshi, epidemiolog, och hennes kollegor vid Universitetssjukhuset Örebro och Örebro universitet, visar att självmord och drogmissbruk är vanligare i den här gruppen, speciellt bland flickor och unga kvinnor, inför och på årsdagen av dödsfallet.

- Vår forskning visade att det finns särskilda tillfällen när risken för att må dåligt ökar. Det är främst kring årsdagen av dödsfallet och tiden som föregår årsdagen, troligen på grund av förväntningarna i samband med den. Många mådde lika dåligt vid dessa tillfällen som vid tiden för förälderns bortgång, säger Ayako Hiyoshi.

Studien publicerad i The Lancet Public Health

Studien som nu har blivit publicerad i den internationella tidskriften The Lancet Public Health bygger på material från, i det närmaste, alla tonåringar och unga vuxna, i åldrarna 12-24 år, i Sverige.

  • I studien fokuserade forskarna bland annat på missbruk och självmord, både med dödlig och icke-dödlig utgång men främst icke-dödlig, och där hittade de följande samband:
  • Risken för drogmissbruk och självmord ökar runt datumet för förälderns bortgång och den första årsdagen av bortgången.
  • För flickor och unga kvinnor finns det en fortsatt återkommande risk vid flera årsdagar som följer på bortgången.
  • Bland flickor och unga kvinnor finns det också en risk under tiden som leder fram till årsdagen, när förväntningarna på årsdagen är stora.
  • För pojkar och unga män var det bara den första årsdagen av dödsfallet som var riskfylld, inte följande årsdagar.

- Barn och ungdomar, speciellt flickor och unga kvinnor, som sörjer en älskad förälder kan gynnas av förebyggande åtgärder som minskar lidandet som är kopplat till årsdagar och tillhörande förväntningar inför årsdagarna, säger Ayako Hiyoshi.

Läs mer:

Substance use disorder and suicide-related behaviour around dates of parental death and its anniversaries: a register-based cohort study

Kontakt:

Ayako Hiyoshi, epidemiolog Universitetssjukhuset Örebro, telefon 076-292 82 39

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ayako Hiyoshi, epidemiolog. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län
Ayako Hiyoshi, epidemiolog. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Badhuspersonal mer utsatt för ögon- och luftvägsproblem22.9.2022 12:55:00 CEST | Pressmeddelande

Simhallspersonal löper större risk att få problem med sina ögon och luftvägar efter en dag på jobbet jämfört med kontorsanställda, det visar forskning från Arbets- och miljömedicin. Resultatet har uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten som slagit fast riktvärdet för ämnet trikloramin i simhallsluften för badhusbesökare. ”Jag hoppas att resultatet även kan leda till en bättre arbetsmiljö för de som arbetar i den här miljön”, säger forskaren Jessica Westerlund.

Resultat från forskning ger kvinnor bättre hjälp vid förlossningsskador8.9.2022 14:54:50 CEST | Pressmeddelande

En graviditet påverkar kvinnans kropp både före och under själva förlossningen. Forskning visar att både graviditeten och förlossningen i olika grad kan bidra till problem med bäckenbotten efteråt. ”Vi såg att graviditeten påverkade risken för avföringsläckage mer än den vaginala förlossningen. Det är första gången vi kunnat se det i forskning”, säger forskaren Markus Jansson.

Nytt internationellt frågeformulär framtaget för hörselnedsatta24.8.2022 09:48:50 CEST | Pressmeddelande

Hörselnedsättning påverkar livet på olika sätt för den som drabbas. Eftersom nedsättningen i de flesta fall inte går att bota ligger fokus istället på hörselrehabilitering. Forskaren Elin Karlsson vid Audiologiskt forskningscentrum har tagit fram ett internationellt frågeformulär. ”Det nya frågeformuläret fokuserar på hur det fungerar för hörselnedsatta i deras vardagsliv”, säger hon.

Forskning visar att patienter söker ambulanssjukvård utan att behöva akutsjukvårdens resurser17.8.2022 12:35:18 CEST | Pressmeddelande

Årligen hjälper ambulanspersonalen ett stort antal patienter som söker akutsjukvård. Antalet som önskar hjälp av ambulanssjukvården ökar. ”Det är viktigt att det finns tillgängliga ambulansresurser när någon blir akut sjuk eller skadad. På samma sätt är det viktigt att hänvisningsbedömningarna som genomförs är patientsäkra”, säger Erik Höglund, ambulanssjuksköterska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum