Universitetssjukhuset Örebro

Forskning visar att hypertyreos har stor påverkan på livskvalitén

Dela

Många som får sköldkörtelsjukdomen hypertyreos får leva med följderna av sjukdomen även efter behandling. Det kan vara upprepade återfall, flera behandlingar och begränsad återhämtning. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. ”Patienterna har nedsatt livskvalité lång tid efter diagnos”, säger forskaren Gabriel Sjölin.

Sköldkörteln (tyreoidea) ser ut som formen av en fjäril. Foto Gabriel Sjölin.
Sköldkörteln (tyreoidea) ser ut som formen av en fjäril. Foto Gabriel Sjölin.

Studien är en av de största i sitt slag och är en uppföljning av de cirka 3000 patienter i Sverige som diagnostiserades med hypertyreos under åren 2003-2005. Patienterna var indelade i två grupper som studerades var för sig. I den ena gruppen hade patienterna Graves sjukdom, då immunförsvaret gör så att sköldkörteln bildar mer hormon, och i den andra gruppen toxisk nodulär struma vilket innebär att en eller fler knölar i sköldkörteln bildar för mycket hormon.

– Vi upptäckte att när de patienter som har Graves sjukdom fick behandling med radioaktivt jod verkar det ge en sämre livskvalité än övriga behandlingar, även efter lång tid, säger Gabriel Sjölin, specialistläkare på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Han anser att de patienter som får hypertyreos bör informeras om att sjukdomen kommer ha påverkan under lång tid efter diagnos. Vid behandling av sjukdomen finns det tre alternativ. Det vanligaste är att medicin sätts in för att minska aktiviteten i sköldkörteln där det uppstått en överproduktion. Det andra alternativet är att patienten får radioaktiv jod som förstör sköldkörteln. Det sista alternativet är kirurgi och då opereras halva eller hela sköldkörteln bort. 

– Målet är att patienten ska få en behandling. Vi såg att det var en återfallsrisk på 50 procent efter medicinsk behandling och då får man prova något av de andra alternativen. De fick behandlingar i omgångar under åtta år. Vi såg att det påverkade livskvalitén hos patienterna och det finns inte beskrivet i tidigare forskning, säger han.

Mer forskning behövs

– Patienterna behöver få veta vilka symptom de ska vara uppmärksamma på. Det kan vara en ökad stress i form av hjärtklappning, rastlöshet, koncentrationssvårigheter, oro och ångest. Sedan behöver vi inom sjukvården vara beredda på uppföljning under lång tid. Med denna kunskap kan man också fortsätta undersöka vilka faktorer som påverkar detta och sedan hitta sätt att motverka dessa följder, säger Gabriel Sjölin.

Faktaruta

Vid hypertyreos uppstår ett överskott av sköldkörtelhormon. Det leder till att kroppens celler och organ jobbar på högvarv. Hypertyreos kallas även giftstruma och tyreotoxikos. 

Årligen drabbas cirka 2500-3000 personer av hypertyreos i Sverige. Det är runt 50 000 som har den autoimmuna sjukdomen. Det är en kronisk sjukdom. Graves sjukdom drabbar oftast kvinnor i 40-årsåldern.

Vid frågor kontakta

Gabriel Sjölin
Specialistläkare
Kirurgiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
E-post: gabriel.sjolin@regionorebrolan.se
Telefon: 070 – 349 18 27

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sköldkörteln (tyreoidea) ser ut som formen av en fjäril. Foto Gabriel Sjölin.
Sköldkörteln (tyreoidea) ser ut som formen av en fjäril. Foto Gabriel Sjölin.
Ladda ned bild
Forskaren Gabriel Sjölin, foto Alf Sjölin.
Forskaren Gabriel Sjölin, foto Alf Sjölin.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Unikt test utvecklat i Örebro ska hjälpa vid hörselnedsättning12.3.2021 14:00:00 CET | Pressmeddelande

I det talade språket är språkljuden de allra minsta komponenterna. Vid en hörselnedsättning kan personen uppfatta vad någon säger även om något språkljud faller bort. Hjärnan fyller då i det automatiskt. ”Om fler språkljud börjar falla bort blir det svårt att hänga med i samtal. Jag har tagit fram ett nytt test för att mäta hur olika svenska språkljud uppfattas”, säger forskaren Erik Witte.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum