Akademiska sjukhuset

Forskningschef på Akademiska får MTF-pris

Dela
Sune Larsson, FoU-direktör på Akademiska sjukhuset, tilldelas årets MTF-pris från Svensk medicinteknisk förening (MTF). Priset delas ut för att ge ett erkännande till en person som gjort framstående insatser inom medicinsk teknik i svensk hälso- och sjukvård.
Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset
Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset

I motiveringen står bland annat följande: ” Sune Larsson har under mer än 30 år oavbrutet arbetat för att möjliggöra att nya medicintekniska lösningar kan utvecklas i nära samverkan mellan akademi, industri och sjukvård, samt att dessa lösningar kan implementeras på ett säkert och effektivt sätt i sjukvården. MTF vill hedra Sune för en livslång gärning att stödja framtagandet av nya medicintekniska lösningar i syfte att ständigt förbättra sjukvården och skapa patientnytta.”

- Det är fantastiskt roligt och helt oväntat att mitt arbete för medicinteknik uppmärksammas på detta sätt, säger Sune Larsson.

Sune Larsson har bland annat innehaft styrelseposter i Uppsala Berzelii Centrum för Neurodiagnostik, Medtech4Health, Uppsala Medtech Science & Innovation samt Kliniska Studier Sverige.

Enligt MTF:s motivering har han även varit en starkt bidragande faktor till att Uppsala universitet nyligen inrättat ett nytt högskoleingenjörsprogram i medicinsk teknik, där ett flertal MT-avdelningar vid olika sjukhus i Uppsala-Örebro sjukhusregion erbjuder verksamhetsförlagd utbildning (VFU) till studenterna.

Föreningen framhåller vidare att Sune Larsson varit drivande i att inrätta en regional enhet för innovationer inom sjukvården, Region Uppsala Innovation, först som en testbädd vid Akademiska sjukhuset och därefter med ett bredare uppdrag för att nya medicintekniska innovationer skall kunna nå ut till hela den regionala sjukvården, inklusive primärvården.


Nota bene: Svensk Medicinteknisk Förening (MTF) är en sektion inom Svenska Läkaresällskapet. Föreningen bildades 1956 under namnet Svensk förening för Medicinsk Fysik och Teknik och fick sitt nuvarande namn 2018. MTF är en ideell förening för alla som är verksamma inom områdena medicinteknik, medicinsk fysik samt inom vård, forskning och industri. Syftet med föreningen är att främja yrkesområdets status och vetenskapliga utveckling, samtidigt som vi vill bidra till bättre förutsättningar för forskningen och en hög nivå på den medicintekniska verksamheten inom hälso- och sjukvården samt industrin.

Bilder

Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset
Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye