Akademiska sjukhuset

Forskningschef på Akademiska får MTF-pris

Dela

Sune Larsson, FoU-direktör på Akademiska sjukhuset, tilldelas årets MTF-pris från Svensk medicinteknisk förening (MTF). Priset delas ut för att ge ett erkännande till en person som gjort framstående insatser inom medicinsk teknik i svensk hälso- och sjukvård.

Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset
Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset

I motiveringen står bland annat följande: ” Sune Larsson har under mer än 30 år oavbrutet arbetat för att möjliggöra att nya medicintekniska lösningar kan utvecklas i nära samverkan mellan akademi, industri och sjukvård, samt att dessa lösningar kan implementeras på ett säkert och effektivt sätt i sjukvården. MTF vill hedra Sune för en livslång gärning att stödja framtagandet av nya medicintekniska lösningar i syfte att ständigt förbättra sjukvården och skapa patientnytta.”

- Det är fantastiskt roligt och helt oväntat att mitt arbete för medicinteknik uppmärksammas på detta sätt, säger Sune Larsson.

Sune Larsson har bland annat innehaft styrelseposter i Uppsala Berzelii Centrum för Neurodiagnostik, Medtech4Health, Uppsala Medtech Science & Innovation samt Kliniska Studier Sverige.

Enligt MTF:s motivering har han även varit en starkt bidragande faktor till att Uppsala universitet nyligen inrättat ett nytt högskoleingenjörsprogram i medicinsk teknik, där ett flertal MT-avdelningar vid olika sjukhus i Uppsala-Örebro sjukhusregion erbjuder verksamhetsförlagd utbildning (VFU) till studenterna.

Föreningen framhåller vidare att Sune Larsson varit drivande i att inrätta en regional enhet för innovationer inom sjukvården, Region Uppsala Innovation, först som en testbädd vid Akademiska sjukhuset och därefter med ett bredare uppdrag för att nya medicintekniska innovationer skall kunna nå ut till hela den regionala sjukvården, inklusive primärvården.


Nota bene: Svensk Medicinteknisk Förening (MTF) är en sektion inom Svenska Läkaresällskapet. Föreningen bildades 1956 under namnet Svensk förening för Medicinsk Fysik och Teknik och fick sitt nuvarande namn 2018. MTF är en ideell förening för alla som är verksamma inom områdena medicinteknik, medicinsk fysik samt inom vård, forskning och industri. Syftet med föreningen är att främja yrkesområdets status och vetenskapliga utveckling, samtidigt som vi vill bidra till bättre förutsättningar för forskningen och en hög nivå på den medicintekniska verksamheten inom hälso- och sjukvården samt industrin.

Bilder

Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset
Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.

2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.

Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Tidigare upptäckt av lungskador vid covidinfektion målet för studie på Akademiska27.10.2020 08:15:00 CETPressmeddelande

Till skillnad från patienter med vanliga lunginflammationer, som vanligtvis har andfåddhet och andra tydliga symtom, är symtomen vid covid-19 mer diffusa. I en klinisk studie på Akademiska sjukhuset mäter ambulanspersonal graden av syrgasbrist, hypoxi, men även andra störningar i andnings- och gasutbyte som kan vara relaterade till lungskada för att tidigare upptäcka vilka som behöver sjukhusvård.

Första patienten opereras i MR-hybriden på Akademiska26.10.2020 08:15:00 CETPressmeddelande

Individualiserad strålterapi och avancerad teknik för kombinerad operation och bildvisning är signum för den nya vård- och behandlingsbyggnaden på Akademiska sjukhuset. För ett år sedan var sjukhuset först i Sveriges med MR-Linac. Idag opereras den första patienten i den nya operationssalen med takhängd, rörlig MR-kamera, en så kallad MR-hybrid. Tekniken möjliggör mer precisa resultat vid operationer av bland annat hjärntumörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum