KK-stiftelsen

Forskningsfinansiären KK-stiftelsen investerar i hållbara hyresfastigheter

Dela
Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling bildar nu ett bostadsbolag, Granit Bostad, tillsammans med Afa Sjukförsäkringsaktiebolag, PRI Pensionsgaranti, Försäkringsbranschens Pensionskassa, Bliwa och Tenzing.

– Vi får genom detta samägande på ett kostnadseffektivt sätt tillgång till en investering som ger vår kapitalförvaltning ytterligare diversifiering. Långa och relativt säkra kassaflöden är något som gagnar stiftelsens möjlighet att skapa långsiktighet i vår finansiering av forskning och kompetensutveckling, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

Granit Bostads inledande fastighetsbestånd kommer ursprungligen från Grön Bostad* och målet blir nu att långsiktigt äga, förvalta och utveckla hyresfastigheter som också bidrar till ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Det nuvarande fastighetsbeståndet finns i Stockholm, Malmö och Uppsala och företaget kommer att expandera genom förvärv av fler fastigheter.

– Genom denna placering får vi ta del av stor kompetens och erfarenhet som våra medinvesterare besitter inom fastighetsinvesteringar. Fastigheterna har dessutom en grön och hållbar prägel vilket ligger i linje med utvecklingen av vår kapitalförvaltning, säger Eva Schelin.

– Kapitalförvaltningen i KK-stiftelsen skiljer sig i stort inte från kapitalförvaltning på de flesta områden. Diversifiering är ett nyckelord. Detta innebär att vi bör diversifiera oss både avseende tillgångsslag och de externa förvaltare vi använder. Med ökad medvetenhet och kunskap om möjligheterna inom hållbar förvaltning bör vi dessutom inom det området ligga så långt fram som det är möjligt för en förvaltning med KK-stiftelsens resurser, säger Arne Lidén, ordförande i KK-stiftelsens kapitalutskott.

*ett fastighetsbolag som tidigare ägdes av Afa Fastigheter och Byggvesta.

Om Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling
År 1994 bildades ett antal forskningsstiftelser av kapital från de avskaffade löntagarfonderna. KK-stiftelsen var en av dessa. Stiftelsens uppgift sedan starten är att tillsammans med näringslivet finansiera forskning inom profilerade forskningsområden vid Sveriges högskolor och nya universitet. Dessutom fick – och har fortfarande – stiftelsen i uppdrag att stödja kunskaps- och kompetensutbyte mellan akademi och näringsliv. KK-stiftelsen har hittills utbetalat över 10,6 miljarder kronor i projektmedel till Sveriges högskolor och nya universitet. Inget ytterligare kapital har tillförts från staten efter det kapital om 3,6 miljarder som tillfördes vid grundandet. Läs mer på vår webbplats kks.se

Kontakter

Om

KK-stiftelsen
KK-stiftelsen
Kungsträdgårdsgatan 18
111 47 Stockholm

https://www.kks.se/

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutvecklings, KK-stiftelsens, uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Samproduktion är centralt, då utbyte mellan akademi och näringsliv är avgörande för svensk konkurrenskraft. 

KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor, och har hittills satsat 11,9 miljarder kronor på 3 492 projekt (årsskiftet 2023/2024).

 

Följ KK-stiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen

90 forskningsmiljoner för klimatanpassad produktframtagning10.4.2024 09:32:09 CEST | Pressmeddelande

Den gröna omställning som industrin befinner sig mitt i behöver hanteras med stöd av ny kunskap. Nu beviljar KK-stiftelsen 49,2 miljoner kronor till Jönköping University, med särskilt fokus på att accelerera tillverkningsindustrins omställning till processer för produktframtagning som stödjer hållbarhet och cirkularitet. Tillsammans med insatserna från lärosätet och från näringslivspartners landar hela satsningen på minst 90 miljoner kronor.

Forskning och högre utbildning behövs över hela landet för att stärka svensk konkurrenskraft27.10.2023 09:06:24 CEST | Pressmeddelande

Omställningsbehoven växer och endast genom att säkra forskning och kompetensförsörjning i hela landet kan det svenska näringslivet och samhället möta utmaningarna. Politiken för högre utbildning, forskning och det livslånga lärandet behöver hänga samman för ökad svensk konkurrenskraft och för att Sverige ska förbli en stark kunskapsnation. I inspelet till den kommande forsknings- och innovationspropositionen har KK-stiftelsen valt att fokusera på fyra större reformförslag som långsiktigt stärker högskole- och universitetssektorn.

118 miljoner till forskning ska identifiera rätt kost för olika individer19.6.2023 09:07:36 CEST | Pressmeddelande

Flera av hållbarhetsutmaningarna som lyfts av FN i Agenda 2030 rör livsmedels- och hälsofrågor. Initiativ pågår runt om i världen för att styra om till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Örebro universitet, tillsammans med företagspartners och Region Örebro län, göra det enklare att äta rätt genom att identifiera biomarkörer och hitta smidiga sätt att mäta. Det kan handla om ett blodprov, en klocka eller biopsi från tarmen. Tillsammans med partners och Örebro universitets egna insatser landar hela satsningen på 118 miljoner kronor.

119 miljoner till forskning som ska stärka hållbart byggande i trä7.6.2023 10:30:15 CEST | Pressmeddelande

Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Att ersätta icke förnybara byggmaterial med trä har stor potential att minska klimatpåverkan. Med stöd på 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen ska nu forskare vid Linnéuniversitetet tillsammans med 18 företagspartners studera hur träbaserade produkter kan förbättras avseende resurseffektivitet, prestanda och kostnadseffektivitet. Tillsammans med företagens och Linnéuniversitetets egna insatser landar hela satsningen på 119 miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye