Högskolan i Halmstad

Forskningsprojekt ska hjälpa gymnasieelever identifiera konspirationsteorier

Dela
Det tvärvetenskapliga projektet Research on Disinformation and Conspiracy Theories (RE-DACT) vid Högskolan i Halmstad har fått fyra miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utbilda gymnasielever om desinformation och konspirationsteorier.

Med hjälp av föreläsningar och en app ska gymnasieelever lära sig att identifiera falska nyheter, desinformation och konspirationsteorier.

– Det finns vissa kännetecken för konspirationsteorier som man kan lära sig och vi menar att det är angeläget att utbilda just gymnasieelever eftersom de är extra sårbara. Skolorna jobbar med de här frågorna i den ordinarie utbildningen, men det räcker inte alltid när eleverna får en så stor del av nyheter via sociala medier, säger Torbjörn Josefsson, universitetslektor i psykologi, som är projektledare för projektet som startade redan för två år sedan.

Forskarna har hållit föreläsningar i ämnet för exempelvis lärare. De har också samlat in data, bland annat från tidigare studier för att nu sammanställa och analysera.

– Vi har gjort några preliminära analyser som visar att ju mer en person tror på pseudovetenskap och ju mer den förkastar forskning, desto mer tror personen på konspirationsteorier. Eller ju sämre en person är på analytiskt tänkande, desto mer tror personen på konspirationsteorier, säger Torbjörn Josefsson.

Tack vare medlen från Vetenskapsrådet kan nu projektet utökas och forskarna är redan i gång med förberedelserna för studien med gymnasieeleverna.

– Vi ska börja med att etablera kontakt med de skolorna vi tänkt ha med i studien. De finns främst i Halmstad, men vi välkomnar även andra kommuner i Halland, säger Torbjörn Josefsson och konstaterar:

– Det här ämnet är helt rätt i tiden, vilket vi har märkt på intresset för de öppna föreläsningar som vi har hållit. Många organisationer tampas med konspirationsteorier.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad leder vägen mot tillämpning av AI i vården27.3.2024 11:31:01 CET | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är en av de drivande krafterna bakom forskning om artificiell intelligens (AI) i vården. Det blir tydligt när AI Sweden publicerar sin nya AI-strategi. Lärosätets forskning om implementering av AI inom hälso- och sjukvården kan bli vägledande för utvecklingen av AI i Sverige. – De senaste åren har Högskolan i Halmstad tagit en ledande roll inom det här området, säger Jens Nygren, professor och fokusområdesledare för Hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.

Tjänstemän hittar strategier för att hantera oklara politiska beslut24.11.2023 09:07:13 CET | Pressmeddelande

När kommunala frågor avpolitiseras hamnar besluten i stället hos administratörerna. Det leder till att det blir svårare för invånarna att veta vad den politiska styrningen egentligen står för. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar också att tjänstepersoner i kommuner kan uppleva arbetet som otydligt, och hanterar det bland annat genom att försöka få tillbaka frågor till den politiska agendan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye