Huddinge kommun - politik

Förskola och grundskola i fokus när Huddinge satsar

Dela

Den styrande koalitionen har i dag presenterat sitt förslag till Mål och budget för Huddinge kommun. Den största satsningen görs på Huddinges förskolor och skolor med totalt 56 miljoner som går till fler lärare och förskollärare samt stärkt stöd till barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Grundskolan får en riktad satsning på 30 miljoner kronor under 2022 som ska gå till anställning av fler lärare för en generell ökning av lärartätheten samt till att stärka kompetensen kring NPF.

- Vi har ett högt snitt på lärarlöner men vi ligger lägre i lärartäthet. Nu gör vi en särskild öronmärkt satsning på att få fler lärare och ökad NPF-kompetens. På så sätt ökar vi vår förmåga att möta eleverna utifrån deras behov och att fler elever får bättre förutsättningar att lyckas i skolan, säger Jelena Drenjanin (M), grundskolenämndens ordförande.

I början av mandatperioden presenterade de sex styrande partierna ett program där både mindre barngrupper och fler förskollärare var tydligt utpekade mål. Nu gör koalitionen en riktad satsning på 21,5 miljoner för att uppfylla dem.

- Förskollärarna har ett viktigt uppdrag att leda arbetet i barngrupperna, och med fler förskollärare kan vi stärka det kollegiala arbetet och vara en attraktiv arbetsgivare samtidigt som vi möjliggör för mindre barngrupper, säger Tomas Selin (C), förskolenämndens ordförande.

Förskolan får också en satsning på 4,5 miljoner för att införa förste förskollärare med inriktning mot NPF, samtidigt ska den generella kompetensen stärkas för alla pedagoger.

- Att vi i Huddinge nu inför förste förskollärare är en viktig prioritering för att synliggöra förskollärares möjligheter till karriär och det kollegiala ansvar som de har. Det är en satsning för att utveckla arbetet med att möta alla barns behov av stöd och utmaningar, säger Tomas Selin (C).

Koalitionen har i sin budget valt att göra riktade satsningar istället för generella uppräkningar för att säkerställa att verksamheterna prioriterar lärare och pedagogisk kompetens. Satsningarna motsvarar en generell uppräkning på 2 till 2,5%.

Information om fler av satsningarna i koalitionens budget presenteras löpande. Kommunfullmäktige beslutar om budgeten 8 november.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Välkommen till den styrande koalitionen i Huddinge

Huddinges styrande koalition består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum