Håll Sverige Rent

Förskola på Värmdö kan få hållbarhetsutmärkelse

Dela

Lövhamra naturförskola på Värmdö är nominerad till Årets Grön Flagg-förskola. Utmärkelsen delas ut av stiftelsen Håll Sverige Rent till de skolor och förskolor som har gjort särskilda insatser för hållbar utveckling och är anslutna till Grön Flagg i Sverige.

Illustration: Johnny Dyrander
Illustration: Johnny Dyrander

– Arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga. Grön Flagg bidrar till att ge eleverna både kunskaper och en tro på att ett hållbart samhälle är möjligt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Fem skolor och fem förskolor är nominerade till Årets Grön Flagg-skola respektive Årets Grön Flagg-förskola. I år är första gången som utmärkelserna delas ut. Vinnarna tillkännages på Grön Flagg-dagen den 10 november.

Lövhamra naturförskola är nominerad med motiveringen: För ett medvetet och strukturerat arbete där energins möjligheter och utmaningar synliggjorts.

– Vi är så imponerade över det arbete som läggs ner på de nominerade skolorna och förskolorna. De har lyckats engagera hela verksamheten och verkligen lyckats involvera barnen och eleverna i de aktiviteter som har genomförts, säger Johanna Ragnartz.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

I Sverige är 700 skolor och 2 000 förskolor med i Grön Flagg. I en enkät bland skolor och förskolor som är anslutna till Grön Flagg uppger 84 procent att nedskräpningen i närområdet har minskat som följd av att man arbetat med programmet. 73 procent säger att de har minskat sitt matsvinn och hela 94 procent säger att Grön Flagg ger ett aktivt arbete för en hållbar utveckling.

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools som förenar miljontals barn och unga runt om i världen.

De nominerade skolorna är:
Tomtebogårds skola och förskola, Umeå
Lilla Sätraskolan, Gävle
Löddesnässkolan, Bjärred
Skottorpsskolan, Skottorp
Almåsgymnasiet, Borås

De nominerade förskolorna är:
Lövhamra naturförskola, Värmdö
Dagbarnvårdare i Toullavara, Kiruna
Södra bergets förskola, Sundsvall
Solbackens montessoriförskola, Åkersberga
Gärdslösa förskola, Borgholm

För mer information:
Kristina Bjerka, områdesansvarig Grön Flagg, 070-363 43 27, kristina.bjerka@hsr.se
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se

Kontakter

Bilder

Illustration: Johnny Dyrander
Illustration: Johnny Dyrander
Ladda ned bild

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Årets skräpplockardagar drar igång - många plockar skräp5.2.2019 08:00:00Pressmeddelande

I morgon öppnar anmälan för alla skolor och förskolor till årets skräpplockardagar: Vi Håller Rent. Det är en populär aktivitet – förra året deltog fler än 676 000 personer varav drygt 583 000 var barn. Och drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de under det senaste året plockat upp skräp efter andra. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum