Norrköpings kommun

Förskolor i Norrköping i samarbete med LiU

Dela

Förskolor i Kimstad, Norsholm, Vånga och Skärblacka kommer att delta i ett forskningsprojekt tillsammans med Linköpings universitet. Under fyra år ska forskare från universitetet arbeta praktiknära med medarbetare på förskolorna och undersöka hur de kan arbeta med globala och nationella hållbarhetsmål. Projektet har sin utgångspunkt i förskolornas tema – Världen behöver en ny berättelse.

Bild: Dan ionut opescu/mostphotos.com.
Bild: Dan ionut opescu/mostphotos.com.

Under flera år har förskolorna i Kimstad, Norsholm, Vånga och Skärblacka arbetat med temat som är kopplat till hållbar utveckling och FN:s hållbarhetsmål.

Syftet med temat är att tillsammans med barnen skapa förståelse för ett hållbart samhälle och hur vi kan ta hand om vår jord. Genom ett utforskande arbetssätt där barns intresse och nyfikenhet är i fokus skapas nya berättelser om hur vi gemensamt kan tänka och agera för att skapa ett hållbart samhälle.

Arbetet mot hållbar utveckling kräver stora omställningar både i sätt att tänka och agera. Det poängteras i FN:s mål för hållbar utveckling att det i grund och botten handlar det om en stor samhällsförändring. Barns och ungas perspektiv i det är jätteviktigt och tillsammans med våra yngsta invånare kan vi skapa ett nytt förhållningssätt, en ny berättelse. Det är något vi jobbar med på förskolorna i Kimstad, Norsholm, Vånga och Skärblacka, säger Jenny Helsing, förskolechef Kimstad Norsholm.

Forskarna vid Linköpings universitet blev nyfikna på förskolornas tema och nu inleds ett samverkansprojekt mellan förskolorna och LiU. Genom samarbete och dialog med nio förskolor, cirka 120 förskollärare och 600 barn, vill forskarna skapa en stabil grund för förskolor att arbeta med globala och nationella hållbarhetsmål. Projektet ska bidra till ökad kunskap kring hur förskolor kan arbeta med samhällsomställning och FN:s mål för hållbar utveckling samt ökad förståelse för berättandets och språkets roll i det.

– Projektet består av tre arbetspaket där vi studerar det förskolepedagogiska initiativet "Världen behöver en ny berättelse” – från idé, genom meningsskapande om hållbarhetsfrågor, till utformandet av lärandeaktiviteter. Syftet är att gemensamt utforska historier och perspektiv på hållbarhetsfrågor samt att få en ökad förståelse för möjligheter och begränsningar med berättande som ett sätt att kommunicera en omställning av samhället med barn, säger Therese Asplund, projektledare vid LiU.

Kontakt:
Jenny Helsing
Titel: förskolechef Kimstad Norsholm
Telefon:  011-15-78-34

Kajsa Andersson Lundblad
Titel: forsknings- och utvecklingschef utbildningskontoret Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 23 56

Therese Asplund
Titel: projektledare Linköpings universitet
Telefon: 011- 36 33 97

Ann-Sofie Kall
Titel: biträdande universitetslektor.
Telefon: 013-28 14 45

_______________________________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Bild: Dan ionut opescu/mostphotos.com.
Bild: Dan ionut opescu/mostphotos.com.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan från Norrköpings Konstmuseum: Stefan Teleman – Allvarsamma lekar9.9.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Stefan Telemans lust att granska samtiden har följt med honom under en mer än sextio år lång konstnärlig praktik. Nu visas hans collage, teckningar, måleri, skulptur och installationer i den första omfattande retrospektiva separatutställningen på Norrköpings Konstmuseum. I Allvarsamma lekar berör Teleman bland annat Sveriges vapenindustri, fördelningen av makt och mediekritik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum