Dramaten

Försökskaninerna avslutar Marie-Louise Ekmans trilogi om sin mamma

Dela

Marie-Louise Ekman återvänder till Dramaten med en nyskriven pjäs. I Försökskaninerna flyttar modern, återigen spelad av Marie Göranzon, in på ett demensboende. Urpremiär den 30 mars.

Nu tror dom väl att jag blivit tokig på riktigt… 
Låt dom tro det då… 
Jag är på min vakt… 

(ur Försökskaninerna) 
 

Försökskaninerna är den sista fristående delen i en trilogi där Marie-Louise Ekman behandlar moderns ålderdom. Pjäsen beskriver moderns inflyttning på ett demensboende: vad som sker i det verkliga rummet eller vad som sker inne i moderns huvud – som ett drömspel.

Modern spelas av Marie Göranzon , som spelat samma roll i de två tidigare dramerna. Medverkar i de övriga rollerna görÖrjan Ramberg, Kristina Törnqvist, Rolf Skoglund Ellen Jelinek och Julia Dufvenius .

Gäckanden , den första delen i trilogin, beskrev det dolda livet i den egna lägenheten med besök av okända krafter.Dödspatrullen , den andra delen, berättade om moderns inflyttning till ett äldreboende och hennes försök att där bibehålla sina ursprungliga krafter.

Nyskriven musik av Benny Andersson .

Marie-Louise Ekman är konstnär, dramatiker och regissör. Hon var teaterchef på Dramaten mellan 2009 och 2015.


Regi och kostym Marie-Louise Ekman 
Scenografi Marie-Louise Ekman och Jan Lundberg 
Musik Benny Andersson 
Ljussättare Erik Berglund 
Peruk och Mask Barbro Forsgårdh


Dramaten& 
Samtal den 5 april, Stora scenen 
​ 
Dramatens chefdramaturg Magnus Florin samtalar med Marie-Louise Ekman och skådespelarna efter föreställningen.


Introduktion 6 april kl. 18.30, Marmorfoajén 
Kom en stund innan föreställningen och få en introduktion av Magnus Florin, chefdramaturg, till Marie-Louise Ekmans uppsättning av Försökskaninerna. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning). 
 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum