Umeå kommun

Första detaljplanen antagen för omvandlingen av Teg

Dela

Byggnadsnämnden har antagit detaljplanen för Motormannen 9 på Teg. Vid korsningen Verkstadsgatan och Tankvägen planerar Skanska att bygga cirka 150-160 nya bostäder. Detaljplanen är den första som antas i omvandlingsområdet för Teg.

Illustration gatuvy sydväst. ALoCo arkitektbyrå
Illustration gatuvy sydväst. ALoCo arkitektbyrå

– Planeringen för omvandlingen av Teg pågår och det här är en del av det. När ringleden är klar kommer stora delar av genomfartstrafiken flytta ut från centrum och vi kan ta tillbaka mark som tidigare varit gamla E4:an. Då får vi utrymme för fler bostäder, liv och rörelse. Även om vi har andra projekt byggda och planerade i närheten kan man säga att den här planen är först ut i omvandlingen, säger Mikael Berglund (S), ordförande byggnadsnämnden.

När gamla E4:an byggs om planeras för stadskvarter. För kvarteret Motormannen innebär det ett kvarter med tät bebyggelse. Bostäderna uppförs i tre till sex våningsplan runt en större innergård. Mot Verkstadsgatan och Tankvägen kommer byggnaderna att byggas ihop för att skydda innergårdarna från buller och avgaser. I bottenplan kommer det att finnas verksamheter som ska bidra till liv, rörelse och en tryggare stadsmiljö. För att kvarteret ska få trevliga utemiljöer ska parkering ske i underjordiska garage.

Exploateringsavtal för att dela på kostnaderna

En viktig del i det här och kommande projekt i omvandlingen av tidigare E4:an är att byggaktörerna ska vara med och finansiera förädlingen av gator, torg och parkmiljöer som behövs när Tegsborna blir fler.

– När den här delen av Teg nu ska utvecklas under en lång tid framöver är fastighetsägarna med och finansierar delar av de anläggningar som byggs utanför deras fastigheter. Det är en förutsättning för att kunna gå vidare med den här omvandlingen, säger Ulrik Berg (M), vice ordförande byggnadsnämnden.

Byggstarten för bostadsprojektet är planerad till december 2020. Bygget kommer att ske i tre etapper och vara helt färdigställt 2025.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration gatuvy sydväst. ALoCo arkitektbyrå
Illustration gatuvy sydväst. ALoCo arkitektbyrå
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum