TOYOTA Sverige

Första elbussen med bränsleceller från Toyota presenterad i Europa

Dela

Toyota och Caetanobus gemensamma elbuss presenterades nyligen på Busworld 2019 i Bryssel. En vätgasdriven bränslecellsbuss med 400 kilometers räckvidd och vattenånga som enda avgaser.

H2.City Gold
H2.City Gold

Tillsammans med Toyota bygger ett av Europas ledande bussföretag, Caetanobus SA, vätgasdrivna elbussar. Den allra första modellen, H2.City Gold, presenterades nyligen på mässan Busworld 2019 i Bryssel, vilket också är resultatet av samarbetet mellan företagen som presenterades i september 2018.

Företagen har sedan 2018 tillsammans utvecklat den nya vätgasdrivna elbussen som representerar nästa steg mot ett vätgasbaserat samhälle. Bränslecellstekniken är densamma som används i Toyotas elbil Mirai som sålts i Sverige sedan 2016. I bussen är bränslestacken placerad på taket och fem gastankar med total kapacitet om 37,5 kilogram ger bussen en räckvidd på upp till 400 kilometer. Tankningen tar endast nio minuter och enda utsläppen under körning är vattenånga.

Bränslecellstekniken möjliggör för bussoperatörer att köra utsläppsfri trafik utan kompromisser. Det första exemplaret av bussen kommer att testköras i flera europeiska städer de kommande månaderna och fullskalig produktion är planerad att starta i mitten av 2020.

- Vi har ett långt samarbete med Toyota och genom att utöka vårt samarbetet till bränsleceller för vår nya stadsbuss i Europa gör det möjligt för oss båda att demonstrera vår teknologi och tekniska kompetens som är i världsklass. Detta projekt gör det möjligt för städer att omvärdera framtidens mobilitet och förbättra livskvalitén, säger Mr José Ramos, president vid Salvador Caetano Indústria.

Genom Toyotas vision om ett koldioxidfritt samhälle, som ingår i våra miljömål 2050 Enviromental Challenge, vill företaget bredda användningen av vätgasdriven bränslecellsteknik även bortom personbilar till nya marknader som tunga lastbilar, mindre distributionsbilar, truckar och bussar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

H2.City Gold
H2.City Gold
Ladda ned bild
H2.City Gold
H2.City Gold
Ladda ned bild

Om

TOYOTA Sverige
TOYOTA SverigeDu hittar vårt pressrum och mer information på http://sverige.toyota 

 

Med 370 000 medarbetare i 170 länder, världens mest tillgängliga elhybridteknik och som globala sponsorer till såväl Paralympiska som Olympiska kommittén är Toyota Motor Corporation ett av världens ledande fordonskoncerner.

TOYOTA Sverige består av varumärkena Toyota, Lexus och KINTO. Läs gärna mer på http://sverige.toyota där du också hittar ytterligare pressinformation.  

Följ TOYOTA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TOYOTA Sverige

Jonas Björkman utklassad av Rebecka Sternisa Bellander i rullstolstennis13.11.2019 13:07:37 CETPressmeddelande

Femfaldiga SM-mästarinnan Rebecka Sternisa Bellander siktar mot Paralympics i Tokyo 2020 – men på vägen dit väntade en nervkittlande match i rullstolstennis mot tennislegendaren Jonas Björkman. Resultatet? 24-åriga Rebecka utklassade den tidigare världsettan Jonas. Matchens syfte var att visa på den enorma talang som finns inom parasporten – och samtidigt få fler att våga satsa.

Toyota levererar mobilitet till Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 202024.7.2019 12:12:35 CESTPressmeddelande

Toyotas tre huvudpelare för Tokyo 2020 handlar i huvudsak om (1) Mobility for All för att ge alla människor friheten att röra på sig, (2) Hållbarhet genom förverkligandet av ett vätgassamhälle (miljö/säkerhet) och (3) Logistikstöd för spelen genom att tillhandahålla Toyota Production System (TPS). Med dessa tre hörnstenar ska Toyota leverera mobilitetslösningar som går bortom konventionella fordon. Med mobilitetslösningar som kombinerar TPS med olika tjänster för mobilitet ska Toyota hjälpa till att underlätta driften av Tokyo 2020 samtidigt som man underlättar transporterna för atleter, personal och besökare. Genom robotar ska Toyota dessutom underlätta evenemang och skapa unika upplevelser som överträffar den allmänna uppfattning om vad mobilitet innebär. Samtidigt fortsätter Toyota att utmana sig själva genom att erbjuda "Mobility for All" genom att erbjuda olika typer av mobilitetslösningar för att göra Tokyo 2020 till ett unikt arrangemang.

Toyota-robotar hjälper till under Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 202022.7.2019 00:00:00 CESTPressmeddelande

Som global sponsor till Olympiska och Paralympiska spelen vill Toyota Motor Corporation (Toyota) tillhandahålla mobilitetslösningar som sträcker sig bortom konventionella fordon under de Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Som en del i detta arbete deltar Toyota i ”Tokyo 2020 Robot Project” som leds av Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympics Games (2020) som sammanför regeringens, regionens såväl som spelens partners med experter inom robotteknik. Under spelen i Tokyo 2020 kommer robotarna som introduceras av Toyota att hjälpa människor på flera olika ställen och arenor med mobilitet. Genom att hjälpa människor att känna och uppleva deras drömmar och förhoppningar är Toyota övertygade om att det ytterligare kommer bidra till spänningen och framgången för Tokyo 2020. - Inom vårt engagemang att hjälpa människor att upptäcka och aktivera sig ’Supporting human life activities and living in harmony with people” använder vi industriell robotteknik på flera olika