Håll Sverige Rent

Första jollen av plast från havet döps på Båtmässan

Dela

På tisdag den 5 februari döps den allra första färdiga Optimisten för havet. Dopet görs av Team Anna tillsammans med 10-åriga jolleseglaren Freja Björling Duell från SS Kaparen på Båtmässan i Göteborg. Optimistjollen är byggd av skräp från havet som samlats in längs den svenska kusten under förra året.

– Det är fantastisk kul att döpa vår första färdiga jolle gjord av skräp från havet. Visst är det bra att plasten som finns i haven kan tas tillvara, men lösningen på problemet är inte att städa utan istället att stoppa tillförseln. Det är här vi kan göra skillnad genom att visa upp våra fina jollar och genom utbildning, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare för Svenska Seglarförbundet.

Plastskräp i havet är ett av vår tids största miljöproblem. Det mesta av skräpet kommer från land, och har förts ut till havet med vindar och vattendrag. Men mycket av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor. Under våren och sommaren har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats har sedan använts för att bygga optimistjollarna av experter på Chalmers och SSPA. Plastskräpet har sorterats, malts ner och kapslats in och härdats.

Nu är den allra första jollen klar och på Båtmässan under temadagen om miljö döps den av Team Anna, en av projektets fyra ambassadörer och 10-åriga Freja Björling Duell från Segelsällskapet Kaparen i Gottskär söder om Göteborg. Namnet har valts i en omröstning i sociala medier.

Det unika jollebygget sker inom projektet ”Optimist för havet” som drivs av organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet.

Välkomna på dop!

TID: 5 februari kl. 18.15-18.45
PLATS:
Scenen, A-hallen Båtmässan, Svenska Mässan Göteborg
KONTAKT:
Thomas Hansson-Mild thomas@ssf.se 0703-012797

För mer information:
Sharon Emanuel, projektledare på Håll Sverige Rent, telefon 070 -723 72 51, sharon.emanuel@hsr.se
Thomas Hansson-Mild, projektledare på Svenska Seglarförbundet, telefon 070-301 27 97, thomas@ssf.se
Jessica Nauckhoff, projektledare på Sjöräddningssällskapet, telefon 031-761 40 84, jessica.nauckhoff@ssrs.se

FAKTA
Ca 30 kubik skräp har samlats in av frivilliga personer under våren och sommaren 2018 längs med den svenska kusten, varav 6 kubik plastskräp som skickats till Chalmers. Allmänheten, frivilliga sjöräddare och andra aktörer har varit med och plockat. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra miljöräddningssläp för att underlätta insamlingen av skräpet. Sammanlagt ska fem jollar byggas.

Bygget sker på SSPA Sweden AB av Christian Finnsgård, forskningschef, och John McVeagh, båtbyggare och seglare samt Giada Lo Re, docent vid Chalmers tekniska högskola.

Det främsta syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln.

OPTIMIST FÖR HAVET
Optimist för havet är ett treårigt samverkansprojekt som drivs av Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet. Det främsta syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln.

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum