Svenska Orienteringsförbundet

Första pallplatsen för Hagström: "Jätteglad"

Dela

Sara Hagström genomförde karriärens mest lyckade världscuplopp hittills då hon slutade trea på sprinten i Kina. "Jag är jätteglad", säger Hagström. Tove Alexandersson blev åtta och missade därmed chansen att gå obesegrad genom säsongen.

Sara Hagström (fri bild)
Sara Hagström (fri bild)

I en världscupavslutning som på förhand handlade om Tove Alexanderssons möjlighet att gå obesegrad genom säsongen blev det istället IFK Göteborgs Sara Hagström som sprang in i rampljuset. I går var hon med och förde Sverige till en andraplats i stafetten. På dagens sprint var hon snabb genom de kinesiska gränderna och ordnade sin bästa världscupplacering i karriären. Hagström blev trea.

– Jag är jätteglad. Jag hade ett drömmål att kunna bli topp-tre på världscupen eftersom jag var nära förra året. Inför den här resan tänkte jag att det var synd att det inte uppfylldes eftersom det skulle bli svårt i Kina, men sista loppet satte jag dit det, säger Hagström och skrattar.

Vad gjorde att det gick vägen idag?

– Jag hade tränat på att verkligen vara lugn under sprintlopp. Att verkligen bara fokusera på orienteringen. Det låter lätt men det gäller att komma in i rätt känsla, något som krävdes här eftersom det var mycket fram och tillbaka och in och ut.

Din bästa placering i karriären. Vad betyder det inför fortsättningen?

– Jättemycket. Väldigt kul att det blev på sprint för jag har gjort bra ifrån mig i skogen tidigare. Kul att vara allround. Jag har hållit till runt topp-10, topp-15 och känt mig nöjd med det men jag vet att jag kan mer! Så skönt att få känna att jag kan få ut det på tävling.

Loppet fick en riktig skrällsegrare i form av hemmahoppet Shuangyan Hao.

På herrsidan blev Albin Ridefelt bäste svensk. Han slutade på tionde plats, 28 sekunder bakom segrande belgaren Yannick Michiels.

– Jag är jättenöjd. Jag var väldigt besviken efter medeldistansen när jag krampade ihop. Då kändes det ganska hopplöst. Men jättekul att få avsluta på det här sättet istället, säger Ridefelt.

Hur var banan idag?

– Väldigt intensiv orientering. Jag tror att det passade mig bra. Jag tycker om när sprinten är tekniskt krävande.

Världscupen 2019 är nu över. Sverige vann totalen för både herrar (Gustav Bergman), damer (Tove Alexandersson) och lag.

För mer info - kontakta förbundskapten Håkan Carlsson på 073-692 27 31

Resultat, sprint, världscupen, Kina

Herrar
1) Yannick Michiels, Belgien, 15.18, 2) Maxime Rauturier, Frankrike, +0.02, 3) Li ZhuoYe, Kina, +0.05.
Svenska placeringar:
10) Albin Ridefelt, +0.28, 18) Eric Börjeskog, +0.47, 19) Isac von Krusenstierna, +0.49, 23) Martin Regborn, +0.54, 26) Emil Svensk, +0.56, 32) Max Peter Bejmer, +1.09, 36) Oskar Andrén, +1.19, 53) Gustav Bergman, +1.58

Damer
1) Shuangyan Hao, Kina, 13.18, 2) Simona Aebersold, Schweiz, +0.10, 3) Sara Hagström, Sverige, +0.16.
Övriga svenska placeringar:
8) Tove Alexandersson, +0.53, 14) Josefin Tjernlund, +1.19, 25) Karolin Ohlsson, +1.44, 28) Lilian Forsgren, +1.58, 34) Alva Olsson, +2.05, 36) Anna Bachman, +2.14, 53) Johanna Öberg, +2.59, 56) Lisa Risby, +3.13.

Kontakter

Bilder

Sara Hagström (fri bild)
Sara Hagström (fri bild)
Ladda ned bild
Albin Ridefelt (fri bild)
Albin Ridefelt (fri bild)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum