ŠKODA Sverige

Första skisserna på nya SKODA KODIAQ

Dela

SKODA KODIAQ är nästa stora bilnyhet från tjeckiska biltillverkaren SKODA. En SUV på 4,7 meter med plats för sju personer. Första officiella bilderna på bilen släpps 1 september. Här är de första skisserna. - Vi har letat efter skönhet i det enkla utan att kompromissa med funktionalitet och ergonomi, säger chefsdesigner Jozef Kaban.

SKODA går nu in i det snabbt växande SUV-segmentet med en bil som blir större än nuvarande Yeti. Modellnamnet KODIAQ är inspirerat av världens största björn Kodiak som lever på Alaskas sydkust. Bilen kommer att bli stor och rymlig och bygger designmässigt på konceptbilen VisionS som visades på bilsalongen i Genéve. 

SKODA KODIAQ visas för första gången som produktionsklar för världspressen 1 september i Berlin, därefter för allmänheten i samband med bilsalongen i Paris i början av oktober. Svensk lansering sker i början av 2017. 

Redan nu visar dock SKODA två skissbilder på hur designen av bilen kommer att se ut. En kombination av kraftfull design och generöst utrymme. Bilen får skarpa och precisa linjer, en robust och muskulös kaross med lång hjulbas, markerade hjulhus och kort överhäng bak och fram. En bil som passar all typ av terräng och erbjuder bästa möjliga flexibilitet och funktionalitet. Egenskaper som lyfts fram i designen såväl exteriört som interiört. 

Så här säger chefsdesigner Jozef Kaban själv om tankarna bakom designen och de första skissbilerna. 
- SKODA KODIAQ är en extremt mångsidig bil. Den är exceptionellt rymlig men med kompakta exteriöra dimensioner. Den erbjuder det bästa övergripande paketet i klassen med en robust framtoning där vi jobbat hårt på att harmonisera form och funktionalitet i en perfekt balans. Vi är väldigt nöjda med hur vi får rationalitet och estetik att jobba tillsammans på ett vackert sätt. 

Vad betyder designen av nya SKODA KODIAQ för varumärket? 
- SKODA KODIAQ är en pionjär för märket i två avseenden. Vi går in i ett nytt segment med vår första stora SUV över Yeti. Samtidigt blir KODIAQ modellen med SKODAs nya designspråk för framtida SUV:ar. Den är kraftfull och emotionell men samtidigt väldigt tidlös. 

Hur kombinerar man design och funktionalitet?   
- Vi strävar efter att kombinera högsta möjliga nivå av estetik med maximal funktionalitet på ett sådant sätt att de inte längre uttrycks som två åtskilda kriterier. Vi söker efter skönhet i enkelheten utan att kompromissa med funktionalitet och ergonomi. En bra design gör funktionalitet attraktiv och det är balansen mellan funktionalitet och estetik som gör vår SKODA KODIAQ speciell. 

Vilken roll spelar tjeckisk glaskonst i detta? 
- Varje detalj i våra modeller bör en historia. Vi inspirerades av den traditionella tjeckiska kristallkonsten för de kristalliknande elementen hos SKODA KODIAQ. Linjerna är klara, precisa och skarpt ritade. Samspelet mellan ljus och skugga på de starkt konturerade ytorna är distinkt och kristallstrukturen går igen i fram- och baklyktor liksom i många andra designelement på bilen. 

Vad skulle du säga är den mest intressanta designegenskapen med interiören i nya SKODA KODIAQ? 
- Vi bär med oss den exteriöra bredden och dess tydliga linjer in också interiört. Betoningen här ligger på harmoni mellan form och funktionalitet, på lugn och tydlighet. För mig måste en bil fungera perfekt och även utstråla vacker estetik. En interiör design ska ge en känsla av tillit och välbefinnande. Utifrån denna filosofi har vi skapat en interiör atmosfär som är elegant, komfortabel och funktionell. 
 

För ytterligare information kontakta Mikael Sandberg pressansvarig Skoda Sverige, 08-120 811 12, 073-26 26 043,mikael.sandberg@skoda.se  

SKODA sålde över 1 miljon bilar till sina kunder under 2015. Företaget tillverkar för närvarande sina bilar i Tjeckien, Ukraina, Kazakstan, Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Indien och Kina. Totalt har Skoda Auto över 25 800 anställda och finns representerade på över 100 marknader.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Chefsdesigner Jozef Kaban.
Chefsdesigner Jozef Kaban.
Ladda ned bild
Nya SKODA KODIAQ som har världspremiär i september imponerar med kraftfull design och generösa utrymmen.
Nya SKODA KODIAQ som har världspremiär i september imponerar med kraftfull design och generösa utrymmen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

ŠKODA Sverige
ŠKODA Sverigehttp://www.skoda.se
ŠKODA AUTO
är en av världens äldsta biltillverkare. Företaget grundades 1895 – under bilismens allra första tid. I dag har företaget fortfarande sitt huvudkontor i Mladá Boleslav.
• erbjuder för närvarande modeller som: FABIA, RAPID, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ and SUPERB.
• levererade fler än 1,2 miljoner bilar till kunder globalt 2017.
• har varit en del av Volkswagen Group sedan 1991 som är en av de mest framgångsrika biltillverkarna i världen. Tillsammans med koncernen utvecklar och tillverkar SKODA bilar, såväl som komponenter, motorer och växellådor.
• har verksamhet på tre platser i Tjeckien och producerar bilar i Kina, Ryssland, Slovakien, Algeriet och Indien genom koncernsamarbeten, samt i Ukraina och Kazakstan genom lokala samarbetspartners. har över 30 000 medarbetare globalt och finns på fler än 100 marknader.

Följ ŠKODA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ŠKODA Sverige

Världspremiär: ŠKODA VISION X - en fyrhjulsdriven gashybrid6.3.2018 08:20Pressmeddelande

Sportig, kompakt och fullproppad av avancerad teknik: Nya VISION X är ŠKODAs koncept för framtidens urbana crossover. Med karaktär och egenskaper från företagets populära SUV-modeller, men med framtidens teknik visar nya VISION X en av tekniken för hållbarhet mobilitet enligt ŠKODA framöver. Kupén är full av innovativa infotainments-lösningar och under skalet sitter den unika hybriddrivlinan. Genom att kombinera en biogas-motor med eldrift har VISION X både klimatsmart prestanda och användarvänlighet.

ŠKODA på bilsalongen i Genève 2018: En glimt rakt in i framtiden för hållbar mobilitet5.3.2018 15:11Pressmeddelande

Den tjeckiska biltillverkaren ŠKODA presenterar en rad nyheter och uppdateringar under 2018 års bilsalong i Genève. Med det nya hybridkonceptet VISION X – en bil som kombinerar el och gasdrift – i ramljuset tillsammans med nya uppdaterade ŠKODA FABIA visar företaget såväl en tydlig väg in i framtiden som utvecklingen av det nuvarande modellprogrammet. Dessutom debuterar ŠKODA KODIAQ Laurin & Klement som är den mest exklusiva versionen någonsin av den nya succésuven samtidigt som OCTAVIA RS lanseras med avancerat Challenge Plus-paket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum