Svenska Orienteringsförbundet

Första SM-guldet för Risby – Bergman bärgade sitt 20:e

Dela

BODEN. Rafflade medaljstrider när SM i medeldistans avgjordes i Boden på lördagen. Lisa Risby var starkast på damsidan och sprang hem sitt första SM-guld. På herrsidan vann Gustav Bergman med marginal och bärgade sitt fjärde raka guld på distansen.

Fri bild. Lisa Risby, OK Kåre. Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet
Fri bild. Lisa Risby, OK Kåre. Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet

OK Kåres Lisa Risby är i bättre form än någonsin. På VM i Tjeckien slutade hon fyra på långdistansen och tog guld i stafetten tillsammans med Tove Alexandersson och Sara Hagström. Och när världscupen i Idre avgjordes för två veckor sedan var hon först in av alla på förstasträckan i stafetten samt slutade sexa på medeldistansen. Nu kan hon även titulera sig svensk mästare i medeldistans.

– Det känns jättekul! Jag har aldrig tagit något SM-guld och jag har ju haft en jättebra säsong och så nu att jag bara får fortsätta på det spåret också. Det är inte ofta man får njuta av ett sådant här år, säger hon.

Dagens medeldistans i Boden blev en riktigt teknisk utmaning och det var många av löparna som hade stora problem.

– Medan man är ute och springer tänker man väl aldrig att ”det här blir ett SM-guld” för det är så många som är bra. Men jag såg några stycken, Sara (Hagström) och Emma (Bjessmo), när jag sprang till tian och de var på väg till sexan och då tänkte jag att det här är mer än två minuter. Och då kände jag att nu har jag ändå chansen. Så då blev det väldigt nervöst ett tag. Men jag är så glad att jag höll ihop det, fortsätter Lisa Risby.

25 sekunder bakom slutade Järlas Karolin Ohlsson och tillskrevs silvret. Ohlsson som i fjol opererade hälen och i våras gjorde come back efter sin rehabilitering.

– Jag är jättenöjd men jag vill gärna gå för guldet så det är klart att det känns lite surt. Men jag gjorde allt jag kunde och höll ihop det tekniskt utom några smågrejer. Jag var jättenöjd när jag kom i mål. Det känns som att det äntligen böjar lossna lite. Jag tassar på i mitt tempo och sen så kommer farten mer och mer, säger Järlalöparen.

Bronset gick till Ellinor Tjernlund, OK Tisaren, 48 sekunder bakom.

Bergmans tjugonde SM-guld

På herrsidan fortsatte Gustav Bergman sin segersvit genom att bärga sitt fjärde raka SM-guld i medeldistans. Tidigare i år blev han även svensk mästare i ultralång distans, och var länge nära guldet även i knockout-sprint, men gjorde en krok strax innan mål och fick nöja sig med brons.

– Jag är jättenöjd såklart. Det var tufft idag. Jag gjorde ett jättebra lopp i två tredjedelar av banan. Sen gjorde jag faktiskt ett ganska stort misstag på en kontroll. Jag var lite vilsen i en sluttning och var tvungen att springa upp på den högsta höjden för att läsa in mig och sen ner och ta den, så det var minst en minut som gick där. Då tänkte jag att ”nu är det kört”, men jag fick ihop det bra resten av loppet och hade god marginal ändå, säger Ravinenlöparen som sedan VM haft en del bekymmer med ryggen och var missnöjd med sin insats på världscupen i Idre.

– Det som hände på världscupen var att jag inte riktigt kände mig redo för lången. Men en medel ska inte vara några problem, och det visade sig ju i dag också att det inte är det heller. Så det är bra. Jag tror att jag är i ganska bra form men det saknas bara lite av den där grundstyrkan. Men på en medeldistans funkar det bra, säger Bergman vars segermarginal blev 1 minut och 59 sekunder.

Desto tajtare var det i striden om silvret, liksom samtliga placeringar inom de nio bästa. Ynka en sekund skiljde mellan tvåan Anton Johansson, OK Orion, och bronsmedaljören Max Peter Bejmer från IFK Göteborg. Strax bakom, bara nio sekunder från brons, slutade Eskil Kinneberg från OK Kåre och Järlas Jens Rönnols på en delad fjärdeplats.

I morgon söndag är det dags för SM-stafett i Luleå. Regerande mästare på damsidan är IFK Göteborg respektive Stora Tuna OK på herrsidan.

– Det ska bli superkul! Stafetten är helgens höjdpunkt. Det är därför jag är här. Vi har ett jättebra lag och vi får se hur långt det räcker. Vi ska absolut vara uppe och slåss om medaljerna, definitivt, säger en taggad Gustav Bergman som springer sista sträckan för OK Ravinen.

SM medeldistans, Boden

Damer: 1) Lisa Risby, Kåre, 38.12. 2) Karolin Ohlsson, Järla, +00.25. 3) Ellinor Tjernlund, Tisaren, +00.48. 4) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +01.34. 5) Sara Hagström, Göteborg, +01.39. 6) Marie Olaussen, Stora Tuna, +01.49.

Herrar: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 38.03. 2) Anton Johansson, Orion, +01.59. 3) Max Peter Bejmer, Göteborg, +02.00. 4) Eskil Kinneberg, Kåre, +02.09. 4) Jens Rönnols, Järla, +02.09. 6) Johan Högstrand, Göteborg, +02.19

Kontakter

Bilder

Fri bild. Lisa Risby, OK Kåre. Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet
Fri bild. Lisa Risby, OK Kåre. Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet
Ladda ned bild
Fri bild. Gustav Bergman, OK Ravinen. Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet
Fri bild. Gustav Bergman, OK Ravinen. Foto: Sara Malmborg/Orienteringsmagasinet
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum